Публикације

21.01.2004. - "Вечерње Новости", М. Радетић

Интервју протонеимара Храма проф. др Војислава Миловановића

На дан кад Српска православна црква обележава спаљивање моштију Светог Саве, организоваће се на Врачару велика црквена свечаност поводом 200. годишњице Првог српског устанка.

Храм, јануар 2004. године

Сви епископи СПЦ служиће у храму свету архијерејску литургију, током које ће се, како се најављује, обавити канонизација нових светитеља, док ће градом од храма до Стамбол-капије, проћи велика "певајућа" литија. У поворци ће са народом бити и сви црквени хорови, који ће увече у храму одржати концерт.
- Уређење читавог врачарског платоа биће завршено до 10. маја, јер је све оно најзначајније практично већ обављено - каже за Новости протонеимар храма проф. др Војислав Миловановић.
- На самом храму, радови по плану одмичу. У овој години отпочеће унутрашњи грађевинско-занатски радови, који подразумевају увођење струје, воде и грејања. Што се тиче ентеријера, ових дана треба да се распише тендер за радове у камену - реч је о две хиљаде квадрата рељефа по нацртима Дерока и изради камене сокле (тј. камене интарзије разних боја). То је огроман посао.
Према речима Миловановића, врата од белог храста за храм су завршена, и треба да се ових дана монтирају. За рељефе у бронзи на вратима, такође ће се расписати јавни конкурс. Новац за она главна врата, западна, дала је кућа Карађорђевића, јужна су обезбеђена од донаторске вечере у Франкфурту, а северна од донаторске вечере у Мадриду.
- Сам парохијски дом, који је већ стављен под кров, а финансира га Градска скупштина, има 1.600м2 простора, и укупно четири етаже - каже Миловановић. - У приземљу ће бити канцеларије за свештенство и продавница црквених ствари, а цео први спрат је простор за хор Мокрањац који ће ту имати и салу за вежбање, високу шест метара - у њу ће моћи да стане око 200 људи - где ће се одржавати мањи, камерни концерти. На спрату се уређује, такође, и пет мањих и два већа апартмана за црквене госте, као и техничке просторије, међу којима је и режијска сала за важне ТВ преносе. Последњи спрат је тзв. Хиландарска етажа. Сам храм ће, наиме, имати опрему са тзв. Диригованим камерама, а биће озвучен по највишим светским стандардима.
На питање када ће званично храм бити пуштен у богослужбену употребу, професор Миловановић каже:
- Он је већ у употреби. Освећен је још у време патријарха Германа и многе су се литургије до сада у њему служиле. Ипак, ова велика, од 10. маја, означиће и званично почетак његове богослужбене употребе.

19.3.2004.
ХИ-ФИ објавио албум духовне музике групе Легенде


Група Легенде је објавила албум духовне музике под називом "Река православља". На њему се налазе песме посвећене Исусу Христу, Пресветој Богородици, Светом Сави, Светој Петки, Светом Николи и манастиру Манасија.
Албум "Река православља" је добио благослов Светог архијерејског синода Српске православне цркве, садржи тринаест целина, и то уводно и завршно слово - текстове Светог Владике Николаја које говори глумац Данило Лазовић и једанаест песама. Гости на албуму су Бора Чорба и Звонимир Ђукић - Ђуле, Биљана Крстић и Предраг Цуне Гојковић.
Део прихода од овог албума намењен је изградњи Храма Светог Саве на Врачару.

09.5.2004., Политика, Бранислава Џунов,
"ТВ барометар"


Ускликнимо с љубављу

У недељу ујутро у девет сати на БК ТВ приказана је документарна емисија "Ускликнимо с љубављу". У продукцији БК Академије и БК ТВ, аутор и редитељ Мома Мартиновић реализовао је хронику неимарства о подизању Храма Светог Саве у Београду. Говорили су они који су га градили, регистроване су све етапе подизања највећег православног храма на Балкану, од првобитне намере и почетка градње, прекида и настављања до отварања за богослужење обележеног дан касније, 10. маја, и завршне прославе два века од Првог српског устанка.
"Ускликнимо с љубављу" је трајно, историјско и културно сведочанство, емисија немерљиве документарне вредности која служи на част онима који су је реализовали високо професионално и дали свој допринос подизању светог храма и одржању православља.


10.05.2004, НИН

Филм о храму светог саве

Поводом најављеног завршетка грађевинских и занатских радова на Храму Светог Саве на Врачару, за централну црквену прославу Два века од Првог српског устанка, 10. маја, на дан када су спаљене мошти највећег српског светитеља, РТС је, управо тога дана, приказао документарни филм о историјату градње заветног српског храма "69 дугих година", који је режирао Србољуб Божиновић. Филм је до сада два пута приказан на националној телевизији, а због великог интересовања, ових дана заказане су још две репризе.
- Храм Светог Саве на Врачару данас је један од главних симбола Београда, па отуда и сам историјат његове градње привлачи велику пажњу јавности. Из тог разлога и моја жеља да на филмској траци забележим ову хронику - каже Божиновић. - Није лако 69 година градње, односно 110 година откако је издат проглас о његовом подизању, сместити у 32 минута филма. Али, срећом, имао сам на располагању недавно објављену књигу новинара НИН-а Јована Јањића "Воздвижење Храма Светог Саве", која сажето, али до сада на најпотпунији начин приказује како је све текла његова градња.
Попут ове књиге, и филм, на документаристички начин, приказује кроз шта је све пролазио и у каквом времену је живео овај народ, док је градио свој заветни храм. Храм, нажалост, још није завршен, иако је претходних година више пута обећавано да ће се то десити управо за овогодишњи велики јубилеј, а Божиновић, после свега, даје овакав коментар: - И сам Храм показује какав смо ми народ. Проглашено је да је завршена његова градња, па сад кад су гости отишли, преостаје нам само да засучемо рукаве и да га стварно завршимо!


  назад
врх стране