Светосавски Трг

На врачарском платоу се налазе Храм Светог Саве, Парохијски дом Храма, Народна библиотека и место за будућу зграду Патријаршије СПЦ. Између њих је смештен најпространији и једини зелени градски трг - Трг Светог Саве. Храм се, попут Дечана, Хиландара, Студенице и других знаменитих српских светиња уздиже из зеленила, израста из земље ка небу.

Није могуће замислити завршен Храм са неуређеном околином, те је пројектовано и уређење простора испред и око цркве, приступних улица и паркирање. Носилац пројекта, ЈП Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, сносила је све трошкове радова, а за изградњу Парохијског дома велики донатори су предузећа "Вујић Ваљево", "Тоза Марковић" из Кикинде, фабрике цемента из Косјерића, Новог Поповца и Беочина, која су поклонила сав грађевински материјал. Стручни тим архитеката, инжењера хортикултуре, грађевине и електротехнике, који је пројектовао уређење Трга Светог Саве, чине архитекта Ђорђе Бобић, проф. др Владимир Мацура, г-ђа Ђурђица Иванчевић, г.г. Хранислав Милановић, Михајло Мишић и Срђан Шкулић. Аутор пројекта новог Парохијског дома је проф. Матеја Ненадовић.

У оквиру изградње и уређења комплекса изведени су радови:
- на озелењавању
- на поплочавању бетонских стаза
- на изградњи јавног санитарног објекта површине 250 м2
- изградња фонтане
- изградња три јавне лесме
- изградња два дечија игралишта
- изградња три јавне телефонске говорнице
- на уређењу Крушедолске улице
- на одводњавању целог комплекса
- изградња хидрантске мреже за наводњавање зелених површина (преко 5.000 м2 цеви)
- постављено је преко 300 светлећих тела
- декоративна расвета споменика Св. Сави и вожду Карађорђу
- уграђено преко 17.000 м3 бетона и 35.000 кг арматуре
- израда и постављање урбаног мобилијара (корпе за отпатке, клупе, стубићи, рамови за бицикле, итд.).

Укупна површина комплекса је 59.039 м2, од чега је под зеленилом више од 34.400 м2, а површина од 24.639 м2 је под пешачким стазама и трговима.

На овој површини засађено је 155 комада лишћарских стабала, 920 комада четинарских садница, 1000 ком. листопадног и зимзеленог шибља, 200 м живе ограде, 800 комада ружа, 2.500 ком. сезонског цвећа, 800 комада шимшира и бербериса, 15.000 м2 травнатог бусена. Око порте Храма је подигнута жива ограда са сталном висином - поглед на Храм није ометен овом оградом.

Урађена је комплетна инфраструктура: водовод, канализација, постављање хидрантске мреже, јавно осветљење и пратеће електроинсталације, оптички каблови за телевизијске преносе свих великих догађања у храму Св. Саве.

На преломној тачки кретања главном алејом, када она скреће ка главном улазу Храма, постављена је фонтана и чесма. Њено дно је тако уређено да у данима када не буде воде, оно може да се користи као пешачка површина.

Простор између стаза на Тргу је намењен окупљању у време свечаних дана али и свакодневној доколици. Ту се истиче централни део трга: површина између будуће Патријаршије и Народне библиотеке, чијим средиштем доминира широка главна алеја. Између Парохијског дома и мале цркве Св. Саве је уређен мањи трг, примерен величини ових зграда, интимнији и скромнији. Исто важи и за угаону нишу коју са стране Храма формира зграда Народне библиотеке.

  назад
врх стране