Храм

- радови на Храму су подељени на спољашње и унутрашње -

Спољашњи радови (током 2003/04. године)

Први камен на фасади Храма постављен је 3. септембра 2002. године када је уз присуство Његове Светости Патријарха српског г. Павла, свештеника Цркве Светог Саве, ЊКВ II Александра Карађорђевића са породицом, председника Друштва за подизање Храма блаженопочившег Премијера др Зорана Ђинђића и чланова Друштва за подизање Храма дат благослов за почетак радова.

Ова врста радова по свом обиму и сложености обраде појединих елемената у природном камену - површина мермерних плоча на фасади је 9.600 м2 масива + 850 м3 масивних елемената стубова, прозора портала, венаца капитела, врата, пиластера, профилисаних елемената гранитне сокле и низ других детаља, укупне тежине око 2.700 тона - захтевали су најсавременију организацију, планирање и управљање како би се остварили планирани рокови завршетка ових радова. На монтирању фасаде Храма радило је 14 предузећа, а ангажоване су и три фирме из иностранства - грчка, италијанска и словеначка. Облагање фасаде белим мермером је завршено 18.12. 2003. године.

Завршена је израда венаца на куполи и полукуполама од црвеног гранита, врата Храма од храста са челичном подконструкцијом од прохрома, као и разни бетонски, лимарски и остали пратећи радови који су били планирани за период мај 2003 - мај 2004. године.

Дакле, што се екстеријера тиче, радови на Храму су потпуно завршени у децембру 2003. године.Унутрашњи радови (током 2003, 2004. и 2005. године)

Пројектовање ентеријера је завршено. У току су грађевинско-занатски радови, радови на инсталацијама и уметничка обрада ентеријера (првенствено рељефа, на површини од 1.200 м2). Завршетак унутрашњих грађевинских радова планиран је током 2004. године.

Што се тренутних унутрашњих радова тиче, рељефне камене облоге по цртежима архитекте Александра Дерока сада су у фази префабрикације - у фабрикама за обраду камена. Њихово монтирање планира се у наредних осам месеци. Истовремено треба да буду започети радови на првих 7м и 40 цм парапета Храма, изнад којих долазе камене рељефне облоге и ти радови су започети непосредно након славе Храма Св. Саве, 10. маја 2004. године.

Црква ће изнутра бити обложена мозаиком површине 12.000 квадратних метара, који се ради после постављања рељефних плоча. Затим следе и радови на ентеријеру крипте итд. Почетак је планиран за 2005. годину.

Важно је рећи да је цео комплекс прикључен на градску мрежу грејања: Парохијски дом, мала црква у коју је уведено подно грејање, као и велика црква којаје прикључена на градски топловод а подно грејање ће бити започето после завршавања ентеријера.

  назад
врх стране