Технологија

Градња Храма изазвала је велику пажњу домаће и светске јавности, посебно стручне, због тежине и посебних метода савремене технике који су на њему примењени. Реализовани су технички подухвати новим, најсавременијим решењима у градњи овако великих објеката. Методом ”клизања” бетона (клизајуће опреме) изведени су зидови звоника до 40 метара, који ће носити велику куполу. Други велики подухват била је монтажа главних и дилатационих лукова тешких по 400 тона, монтажа методом ”извлачења” на висину од 40 метара, брзином од 1.5 м/час.

Милутин Марјановић,
Главни инжењер технологије грађења

Као највећи подухват, остварено је подизање централне куполе, тешке 4.000 тона, методом ”потискивања”. Купола је комплетно реализована на земљи са изведеним покривачким радовима бакром и са крстом висине 12 метара, започета у новембру 1988, а склопљена фебруара 1989. године. На висину од 40 метара подигнута је помоћу 16 хидрауличних дизалица, специјално за ову прилику израђених у Првој петолетки у Трстенику. Компјутерски сензорски систем пратио је понашање куполе током дизања са стручњацима из Института Кирило Савић. Купола је подизана у мају и јуну 1989. године. Вертикални ход је био у просеку 2 метра, односно за 20 радних дана по 2 сата дневно подигнута је купола.

Подизање куполе посматрао је огроман број посетилаца који се повећавао из дана у дан. Преко 2.000 инжењера из земље и света пратило је овај подухват, а 5 светских телевизијских станица га је снимало. Подизање куполе је завршено уочи Видовдана, 26.јуна 1989, када је одржана величанствена Литургија, први пут под сводом куполе, са дотад најбројнијим хором од 500 певача, чији су се гласови заорили са галерије.

Звона Храма Светог Саве

  назад
врх стране