Публикације

21. фебруар 2007. Дневне новине „БЛИЦ“
Интервју: Драгомир Ацовић о унутрашњем изгледу храма Светог Саве

Уређење ентеријера прве цркве новог градитељства у нас, на размеђи два миленијума, храма Светог Саве на Врачару, почеће тек када се окончају конкурси, а они ће бити расписани тек пошто их одобри синодска комисија. Када ће се то десити - још се не зна.

Ипак, изглед унутрашњости храма може се већ наслутити на основу фотографија из компјутерске анимације израђене према идејном решењу Александра Дерока (из тридесетих година), које предочавамо читаоцима захваљујући нашем саговорнику Драгомиру Ацовићу, главном архитекти ентеријера.

- Од тренутка расписивања конкурса за израду картона за осликавање унутрашњости храма Светог Саве на Врачару, до првог каменчића мозаика, претпоставља се да ће проћи око шест месеци. Ако би данас синодска комисија донела одлуку о томе, тек за годину дана уметници би се попели на скеле. Међутим, конкурси још нису објављени, а биће их неколико, један чак међународни - за осликавање средишњег дела, тј. наоса. Реално је очекивати да ће живописање цркве трајати осам година - каже арх. Драгомир Ацовић.

- Предвиђено је да екипа броји 90 мозаичара (60 уметника и 30 асистената). Фресака ће бити само у деамбулаторијуму (око олтара, где се свештеници одевају), затим на зидовима звоничких кула, и још неколико изолованих целина - објашњава архитекта Ацовић.

„Као и архитектонски стил храма, тако и стил решења живописа и целокупног унутрашњег простора мора неминовно имати теолошко-литургијско утемељење, а не само функционално-естетско. Храм јесте намењен верницима, посвећен светитељу који их спаја са Богом, али он је пре свега Божји дом. Пресликати живопис са неког од наших средњовековних манастира немогуће је“, сматра наш саговорник, „јер ниједан по димензијама не може да се мери са врачарским храмом. У нашој традицији немамо овако велике цркве. Дечани и Студеница јесу бисери наше средњовековне уметности, али су скромних димензија у односу на Светосавски храм који је у рангу европских катедрала.

- Садржај рељефа иконографски је познат (одговара канонима). На западном порталу, на средњим вратима биће сцена из Христовог живота, на левим вратима из житија Светог Саве, а на десним из житија Светог Симеона Немање. Северни портал биће посвећен темама из Старог завета, а јужни црквеним учитељима - каже Ацовић не кријући да мало зазире од овог за вајаре веома изазовног посла.

Милена Марјановић

Ко доноси одлуке

На челу комисије која одлучује о усвајању решења налази се митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ жички Хризостом, браничевски Игњатије, протонеимар храма проф. др Војислав Миловановић, академски сликар Синиша Жикић, живописац Гаврило Марковић, наш саговорник арх. Драгомир Ацовић, живописац из атинске архиепископије Стаматис Склирис (учествовао у осликавању храма Христа Спаса у Москви), живописац из Русије Николај Мухин и професори Чедомир Васић (Факултет ликовних уметности) и Ненад Милошевић (Богословски факултет).


  назад
врх стране