Публикације

22.11.2003.
"ДАНАС" И. КЉАЈИЋ


Упркос чињеници да радови на уређењу Врачарског платоа испред храма Светог Саве, највероватније, неће бити прекидани ни током предстојећих зимских месеци, овај градски трг ће бити у потпуности завршен тек средином следеће године.
Ипак, резултати велике амбиције градских неимара и жеље да прилаз велелепном храму Светог
Саве учине што лепшим и дотерају на што бољи начин, из дана у дан постају све видљивији.
Интензиван труд бројних мајстора неколико градских комуналних предузећа да замисао и идеје садржане у пројектима овог платоа претворе у стварност, говори у прилог томе. Тренутно, на градилишту испред храма Светог Саве највише посла имају радници предузећа "Београд пут", али ће, слажу се многи, ону праву лепоту и заносност читавом тргу "уденути" мајстори који га, када за то дође време, буду украсили травњацима и осталим зеленилом.
Према речима руководиоца Бироа за развој и пројектовање у ЈКП "Зеленило Београд" Ђурђице Иванчевић радници овог предузећа на Врачарском платоу тренутно ђубре земљиште, док редослед осталих радова највише зависити од временских услова. Она истиче да ће читав терен на Врачарском платоу, највероватније, бити поравнан до 15. фебруара, односно Сретења, као и да ће дотад овај трг већ делимично бити прекривен травнатим бусенима. Наравно, тврди наша саговорница, предуслов свему овом је да температуре ваздуха у наредним месецима буду изнад нуле, али и да следећи тендер за набавку садница буде успешнији од првог.
- Радови које треба да обави предузеће "Зеленило Београд" зависе и од тога којом динамиком ће своје послове завршавати радници других ангажованих фирми, будући да се интервенције наших мајстора увек остављају за крај - објашњава Иванчевићева. Према њеним речима, до улаза у храм Светог Саве неће постојати ниједан степеник и цео трг ће бити "испеглан", јер је жеља да поглед према овој грађевини не заклањају ни објекти, а ни дрвеће.
- Пејзажна форма прилаза уредиће се по угледу на старе православне храмове, попут прилаза манастирима Сопоћани или Студеница. Такође, из истог разлога је и велика фонтана, која ће бити изграђена у средишту трга, пројектована тако да буде у нивоу са травњацима. Поплочане стазе неће имати ивице, већ ће се рубови гранитних плоча утапати у травњаке. Прилаз храму биће могућ са свих страна и томе ће служити читава мрежа главних и попречних стаза - истиче она.
Ђурђица Иванчевић тврди да је простор око храма осмишљен да буде у служби човека и биће прилагођен, с једне стране, традицији српских православних храмова, а са друге, свакодневним потребама и најстаријих и најмлађих суграђана. Осим зграде храма, према ком ће се терен благо уздизати, зграде Народне библиотеке као дела архитектонске целине овог платоа и мале цркве Светог Саве, пројектом је планирано да се на овом месту изграде и два дечја игралишта, санитарни чвор, као и неколико јавних чесми.
За наредни период планирана је и изградња Парохијског дома, па ће се део трга на ком је замишљена ова грађевина озеленити, али само привремено.
- Избором вегетације желели смо да ублажимо белину мермера којим је храм обложен и који га чини помало аморфним. Инсистирали смо да се вегетација која не нарушава његову визуру сачува и то је у највећој мери испоштовано - објаснила је наша саговорница и додала да ће се Врачарски плато или Светосавски трг хортикултурно оплеменити четинарима купасте и кугласте форме, разним врстама лишћара, цвећем различитог доба цветања, а ружичњаци ће бити попуњавани ружама свих облика.
Према најавама из ЈКП "Зеленило Београд", Врачарски плато биће први терен са аутоматским системом за заливање, јер је град одобрио овај пројекат, док тендер за набавку прскалица још није расписан. Поред тога што је ефикасније, према речима наше саговорнице, овај систем је много јефтинији, па се планира да аутоматско заливање буде постављено и у неколико београдских паркова.
- Прскалице ће бити прилагођене вегетацији, а постојаће два система заливања. Систем "кап по кап" уграђује се плитко у земљу и он ће наводњавати живу ограду под земљом. Остало зеленило заливаће се прскалицама-распрскивачима, а основна предност аутоматског заливања је у програмирању времена и количине заливања - објаснила је Ђурђица Иванчевић.
Са новим рухом светосавског трга требало је да се прослави двестогодишњица српске државности на Светог Саву, 10. маја 2004. године.  назад
врх стране