Хронологија догађаја 2009. године

6. септембар 2009.

Литургија за почетак нове школсе године


Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско приморски Г. Амфилохије, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа хвостанског Г. Атанасија, служио је Свету Архијерејску Литургију у Спомен-храму Светог Саве на Врачару. Уследио је молебан са призивом Светог Духа за почетак нове школске године у храмовном параклису Светог Ермила и Стратоника, чему су поред ђака учествовали директори и вероучитељи београдских школа.

У току Литургије Митрополит Амфилохије одржао је свим окупљеним верницима, ђацима и наставницима надахнуту беседу о истинској светлости, засновану на древном отачком искуству које нам чува пред очима један од основних путоказа православља: „Није знање светлост него је светлост знање“. Све сабране на Литургији подсетио је да ни мали ни велики не би требало да забораве да просвећивање почиње тек приближавањем Богу.

Извор: Сајт СПЦ

13. септембар 2009.

Митрополит Амфилохије и Епископ Атанасије служе у Спомен храму на Врачару


У Спомен-храму Светог Саве на Врачару, Његово Високопреосвешетнство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, уз саслужење Његовог Преосвешетнства Епископа хвостанског Г. Атанасија, викара Патријарха српског Г. Павла и председника Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, служиће Свету Архијерејску Литургију. Богослужењу ће присуствовати и питомци 129. и 130. класе Војне академије са професорима, који ће тог дана свечано завршити своје школовање и кренути путем својих храбрих и часних предака.

Извор: Сајт СПЦ

15. новембар 2009.

Упокојио се у Господу Његова Светост Патријарх српски Павле


ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ПАВЛЕ био је две године на медицинској нези на Војномедицинској академији у Београду, где је уснуо у Господу 15. новембра 2009. године.

Биографија Патријарха Павла

19. новембар 2009.

Сахрана Патријарха Павла


Опојан пред Храмом Светог Саве на Врачару са највишим црквеним и државним почастима ? уз учешће Васељенског Патријарха, поглавара и високих представника свих Православних Цркава и уз присуство високих делегација Римокатоличке и Јерменске Цркве, Цркава Реформације, Светског Савета Цркава и Конференције европских Цркава, као и Исламске и Јеврејске заједнице ? сахрањен је 19. новембра 2009. у манастиру Раковици надомак Београда.

По личној жељи и Патријарховој препоруци свим верницима, Свети Архијерејски Синод апелује да се уместо венаца и цвећа за покој душе угледног покојника Блаженопочившег Патријарха Павла, да добровољни прилог (по могућностима и доброј вољи верника) за довршење Спомен Храма Светог Саве на Врачару.

Жиро рачун Светог Архијерејског Синода - за Храм Светог Саве је 160-40733-97.

24. децембар 2009.

Четрдесетодневни помен блаженопочившем Патријарху српском Павлу


У присуству неколико хиљада верних, у Спомен-храму Светог Саве на Врачару служена је заупокојна Света Литургија и четрдесетодневни парастос блаженопочившем Патријарху српском Павлу. Из Храма Светог Саве на Врачару, Архијереји су се упутили у манастир Раковицу где је на гробу блаженопочившег Патријарха Павла служен помен.

Извор: Сајт СПЦ