Хронологија догађаја 2009. године

3. јул 2009.

БОРАВАК ДЕЛЕГАЦИЈЕ У МОСКВИ


У времену од 30. јуна до 3. јула, у радној посети Москви боравила је делегација коју су сачињавали:
• Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, заменик Његове Светости Патријарха српског Г. Павла
• Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Хризостом
• Проф. др Војислав Миловановић, протонеимар Спомен-храма Светог Саве на Врачару
• Драгомир Ацовић, главни архитекта за унутрашње уређење Спомен-храма.
• У раду и активностима поменуте делегације учешће је узео и Његово Преосвештенство Епископ моравички Г. Антоније.


На дан 1. јула 2009. године служена је Света архијерејска литургија у цркви Подворја Српске православне цркве у Москви, храму Св. Св. Апостола Петра и Павла. Литургији је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење Њихових Преосвештенстава Епископа жичког Г. Хризостома и Епископа моравичког Г. Антонија, бројних свештеника и ђакона.

У атељеу Н.Опијук Н. Парфијонове

По литургији, Његово Преосвештенство Епископ моравички Антоније приредио је у свом Двору пријем, коме су поред чланова Делегације присуствовали:
• амбасадор Србије Њ.Е. госпођа Је-лица Курјак
• амбасадор Босне и Херцеговине Њ.Е. господин Жељко Јањетовић
• Њ.Е. господин Борис Михајлович Лукичев, Саветник Управе Председника Руске Федерације за унутрашње послове и представник кабинета Њ.Е. господина Лаврова - Министра иностраних дела Руске Федерације
• Њ.Е. госпођа Снежана Павловић, Први секретар Амбасаде Србије у Москви
• као и бројни представници Амбасаде Србије, српске пословне заједнице у Русији, презвитери, протођакони и ђакони.


После пријема, делегација је, заједно са донаторима, посетила атеље уметничког тима госпође Наталије Опијук и господина Николаја Парфјонова, где су се чланови упознали са стањем радова на изради глиненог модела западних врата Спомен-храма Светог Саве у размери 1:1. Делегација је задовољна обављеним послом аутора, и дала је мање, али значајне, примедбе на поједине детаље решења, што су уметници прихватили у доброј вољи.

По позиву Његове Светости Патријарха московског и читаве Русије Г. Кирила, делегација је дана 2. јула 2009. године присуствовала Архијерејској литургији у Саборном Успенском храму московског Кремља. Литургији је началствовао Њ.С. Патријарх Кирил, а са њим су саслуживали Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и Њихова Преосвештенстава Епископ жички Г. Хризостом и Епископ моравички Г. Антоније, са још четири митрополита, архиепископа и епископа Руске Православне Цркве, бројним свештенством и ђаконством. По узнетој литургији, Њ.С. Патријарх Кирил примио је чланове делегације у приватну аудијенцију, којом приликом је разговарано о општим питањима Свете православне Цркве, као и о циљу боравка Делегације у Москви.

Истог дана делегација је посетила седиште Академије уметности, у којој је смештен Музеј Зураба Константиновича Церетелија. Састанку је са српске стране присуствовала делегација у пуном саставу, као и Амбасадор Србије госпођа Ј. Курјак и Први секретар госпођа Павловић. Са руске стране присуствовали су:
• господин Г.С. Полтавченко, опуномоћени представник Председника Руске Федерације у централном федералном округу
• господин З.К. Церетели, Председник Руске академије уметности
• господин Николај Мухин, члан Председништва Руске академије уметности,
• госпођа др. И.Л. Бусева-Давидова
• госпођа Надежда Н. Мухина, Помоћник Председника Руске академије уметности
• господин Горјајев.
• У једном делу разговорима је присуствовао и господин арх. Александар Миријанашвили.

Сходно претходно усвојеним одлукама, српска страна је саопштила одлуку Светог Ар-хијерејског Синода да се прихвати помоћ Руске Федерације као и предлог да се Руска академија уметности укључи у реализацију мозаичких композиција у Спомен-храму. У том смислу руска страна је презентовала скице могућих решења. Српска страна је такође известила скуп о одлукама које су више пута потврђиване од стране Светог Архијерејског Сабора и Светог Архијерејског Синода у погледу технике (мозаик) унутрашњег уређења Храма, и са тим ставом се сагласио и господин Г. Полтавченко. Потврђена је спремност Руске федерације изражена на састанку у Београду 24. априла 2009, и затражено да Руска академија уметности изради конкретан план организације посла, финансирања и динамички план реализације, укључиво дефинисање карактера помоћи, њен обим, модалитете и персонални састав одговорних особа.

У току позног поподнева делегација је обишла Храм Христа Спаситеља.

Последњег дана боравка, делегација је посетила Донски манастир и старо гробље при манастиру, где су господа Архијереји одржали кратак помен на гробу Александра И. Солжењицина.

Дочек у галерији Цератели
Њена Екселенција амбасадорка Србије у Руској федерацији Јелица Курјак; Опуномоћени представник Централног Федералног округа Руске федерације Г.С. Полтавченко; Председник руске академије уметности З.К. Церeтели и протонеимар Храма Св. Саве прог. Др Војислав Миловановић
---
У посети музеју З. К. Церетелија у Москви

Обилазак експоната у музеју З. К. Церетелија
---
В.П. Митрополит Амфилохије, Георгије С., Поталвченко, З. К. Церетели и протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић

Разговори о сарадњи СПЦ и Руске Федерације
---
Богослужење у Подворју СПЦ у Москви

Богослужење у Кремаљском Саборном Храму Светог Успења (са саслуживањем В.П. Митрополит Амфилохије и Преосвећени Епископи Хризостом и Антоније и Њ. С. Патријарху Кирилу)
---
Пријем код Њ.С Патријарха московског и целе Русије Кирила

29. јун 2009.

ВИДОВДАНСКИ КОНЦЕРТ У КРИПТИ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ


На Видовдан 28. јуна 2009, о годишњици служења прве Литургије под куполом Храма, са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, одржан је по први пут концерт у простору крипте Храма Светог Саве, на месту будуће цркве посвећене Светом Кнезу Лазару.

Пре двадесет година, 1989, постављена је купола Храма Светог Саве, а у дане прославе Видовдана одржана је прва литургијска служба под куполом Храма.

На концерту, наступио је прослављени Београдски камерни хор са диригентом Владимиром Марковићем. На програму је била српска и руска духовна музика коју овај професионални ансамбл са великим успехом изводи на многобројним концертима у земљи и иностранству (Русија, Немачка, Грчка, Мађарска, Белорусија...).

Концерту су, поред бројне публике, присуствовали Преосвећени епископ Хвостански г. Атанасије, викар Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла, старешина Храма Светог Саве, протјереј др Лука Новаковић, Академик Предраг Палавестра, члан Крунског Савета, проф. др Војислав Миловановић, протонеимар Храма Сверог Саве и д.и.а. Драгомир Ацовић, главни архитекта ентеријера.

Овим концертом је, симболично, означен почетак деловања још једног простора, у оквиру духовног комплекса Храма Светог Саве, који ће, својим садржајем, обогатити културну и духовну димензију Београда и Србије.

25. јун 2009.

НАЈАВА

ВИДОВДАНСКИ КОНЦЕРТ У КРИПТИ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ


На Видовдан 28. јуна 2009, о годишњици служења прве Литургије под куполом Храма, са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, биће одржан по први пут концерт у простору крипте Храма Светог Саве, на месту будуће цркве посвећене Светом Кнезу Лазару.

На концерту, који почиње у 20 сати, наступиће прослављени Београдски камерни хор са диригентом Владимиром Марковићем. На програму је српска и руска духовна музика коју овај професионални ансамбл са великим успехом изводи на многобројним концертима у земљи и иностранству (Русија, Немачка, Грчка, Мађарска, Белорусија...).

Пре двадесет година, 1989, постављена је купола Храма Светог Саве, а у дане прославе Видовдана одржана је прва литургијска служба под куполом Храма.

Овим концертом се, симболично, означава почетак деловања још једног простора, у оквиру духовног комплекса Храма Светог Саве, који ће, својим садржајем, обогатити културну и духовну димензију Београда и Србије.

Улаз је слободан.

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА:

1. Николај Кедров:............................................. Оче наш

2. Непознати аутор:............................ Херувимска песма
(Манастир Фрушка Гора, ХVIII век)
солиста: Војка Ђорђевић

3. Стеван Христић:....................................... Свјати Боже

4. Сергеј Рахмањинов:....................... Свеноћно бденије

I Придите, поклонимсја
II Благослови, душе моја
X Воскресеније Христово видјевше
солиста: Калапиш Зорана, алт

5. Војислав Симић: .......................... Скажи ми, Господи
солиста: Радмила Владетић, сопран

6. Павел Чесноков: ................. Спаси Боже, људи Твоја
солиста: Горан Крнета, бас

7. Стеван Стојановић Мокрањац: ................ Свјати Боже
/мушки хор

8. Владимир Милосављевић: ............. Молитва Давидова
солиста: Марина Трајковић-Биџовски, сопран

9. Стеван Стојановић Мокрањац: .......................... Опело
солиста: Александар Новаковић, баритон

25. јун 2009.

Представљена Монографија “Храм светог Саве”


Поводом изласка из штампе Монографије о Храму светог Саве на Врачару, одржана је данас промоција, у 13 сати, у свечаној сали Парохијског дома при Храму (Ул. Крушедолска 2а, Београд).

Фото-монографију су представили:
- Драгомир Ацовић, главни архитекта ентеријера Храма
- др Лука Новаковић, протојереј Храма
- Ивана Арас, издавачка кућа „Бечкерек“ из Новог Сада.

Храм светог Саве на Врачару представља 'огледало' наше државе, народа, културе, вере, уметности. Знамо да Храм је симбол Србије, Београда и Врачара, као и српског православног народа у читавом свету. Због оваквог значаја издавачка кућа „Бечкерек“ је припремила ово издање (уз неколико пратећих: Водич и мулти-медијални водич на ЦД-у), посебно узимајући у обзир стотине посетилаца из земље и иностранства који свакодневно посећују Храм. Оно што им је до сада било потребно – да добију основне или опширније, једино релевантне и актуелне податке о Храму – сада је коначно изведено. Сва издања биће штампана на неколико светских језика.

Издавач: Продукцијско-издавачка кућа „Бечкерек“ Нови Сад
Уредник: Зоран Радованов
Аутор текста: Драгомир Ацовић

Издавачка кућа „Бечкерек“ је текстове и чињенице о градњи последњих пар година прикупљала и објединила, уз савете и помоћ особа које су онда и које данас граде и довршавају Спомен-храм. Стручни сарадници на овој Монографији су протонеимар Храма Проф др Војислав Миловановић и Маја Филиповић.

У току припреме фотомонографије, на Новосадском сајму у априлу 2009. године, ова књига издавача „Бечкерек“ добила је награду Привредне коморе Војводине за најбољи штампани дизајн.

Његово Преосвештенство Митрополит црногорско-приморски Амфилохије једном приликом је написао о Спомен-храму:

“На Врачару су спаљене мошти Светог Саве. Зла сила која их је спалила, учинила је то са циљем да уништи светитеља, да избрише његов спомен из памћења његовог народа: Да би једном за свагда, његовим ишчезнућем, нестао и престао и његов утицај на српски народ. Но, догодило се и догађа се чудо! Свети Сава и његов утицај, не само што није нестао, него је постао још присутнији, дубљи, шири и свестранији. Чудо тог присуства и животности постало је толико снажно и моћно да је његов прах и лик добио и свој преображени облик, своје „тело" - у величанственом Храму Светог Саве на Врачару. Спомен - храмом Свети Сава као да васкрсава његово спаљено и на четири ветра развејано тело.“

25. мај 2009.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Митрополит бугарске Господин КИРИЛ посетио Светосавски Храм


Високопреосвећени господин Митрополит Кирил посетио је данас, 25. маја, Храм Светог Саве на Врачару, где га је протонеимар Храма проф. др. Војислав Миловановић упознао са радовима, а потом је виосоког госта примио викар Његове Светости Патријарха српског Павла, Преосвећени епископ хвостански г. Атанасије.

Његово Високопреосвештенство митрополит Варне г.г. Кирил боравио је у дводневној званичној посети Српској православној цркви. Током боравка у Вршцу 24. маја, у узвратној посети Епархији банатској, Високопреосвећени Митрополит је скупа са Преосвећеним Епископом банатским Никанором служио Свету литургију.

Високопреосвећени господин Митрополит Варне одликован је Орденом светог Теодора вршачког, највишим признањем Епархије банатске. Истог дана Високопреосвећени Митрополит присуствовао је концерту духовне музике у Панчеву. Презвитер Бугарске православне цркве отац Стојан Махлев саслуживао је јуче у Јајинцима, скупа са старешином Подворја Руске православне цркве у Београду оцем Виталијем Тарасјевим, благодарственом молебану светим словенским апостолима и просветитељима Кирили и Методију у Јајинцима, којем је началствовао Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

16. мај 2009.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Заседање Централног тела за Храм св. Саве и
Парастос добротворима Храма


У суботу, 16. маја, у 11 сати, у Патријаршијском двору у Београду, у оквиру мајског заседања Сабора СПЦ – одржана је редовна седница Централног тела за довршење Спомен-храма Светог Саве на Врачару који за чланове има представнике Светог архијерејског Синода и све Епископе Српске православне цркве из целог света.

Храм светог саве на Врачару једини је саборни свесрпски Храм о коме брину све епархије и парохије СПЦ широм света, чиме се потврђује и његова национална димензија.

На седници су, у присуству свих Преосвећених владика СПЦ, извештаје поднели:

• протонеимар Храма – проф. др Војислав Миловановић: Извештај о грађевинским радовима у протеклих годину дана (мај 2008/мај 2009) и Динамички план будућих радова (до маја 2010. године)

• главни архитекта за унутрашње уређење Храма – Драгомир Ацовић: Извештај и план о предстојећим радовима у мозаику

• главни благајник Храма Св. Саве при Патријаршији – Раде Минић: Финансијски Извештај за период мај 2008/мај 2009.

• старешина Храма – протојереј др Лука Новаковић: Извештај о богослужењу, светковинама и значајним посетама у Храму.

На седници су усвојени сви Извештаји и планови рада за наредних годину дана.

После седнице Централног тела, у 13 часова, у Спомен-храму Светог Саве, традиционално је служен парастос преминулим ктиторима-задужбинарима, великим добротворима, добротворима и приложницима Спомен-храма Светог Саве на Врачару.

Протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић подноси извештај о радовима на Храму пред сабором СПЦ

Главни благајник Храма Раде Минић подноси извештај о финансијама, пред сабором СПЦ
---
Главни архитекта за ентеријер Храма Драгомир Ацовић подноси извештај о радовима на Храму, пред сабором СПЦ

10. мај 2009.

Прослављена Крсна слава Храма св. Саве и обележен јубилеј 70 година од освећења камена темељца Храма


У 9 сати, у Параклису Спомен-храма св. Саве на Врачару, обележена је крсна слава Храма – Дан када су спаљене мошти светог Саве.

МОШТИ СВЕТОГ САВЕ

По Благославу српског Патријарха, Свету Архијерејску Литургију служили су Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије, Епископ хвостански Атанасије и Епископ аустралијско-новозенландски Иринеј.

Литургији и резању славског колача присуствовали су Зоран Живковић - бивши председник Главног Одбора Друштва за подизање Храма, Драган Чировић – државни секретар у Министарству вера, представници општине Врачар, архитекте, добротвори и ктитора Храма, пријатељи Храма из јавног и културног живота.

На данашњи дан, пре 70 година, освештан је камен темељац за Спомен-храм светог Саве. Тај свечани чин служио је блаженопочивши Патријарх Герман, 10. маја 1939. године.

Обележавање 70 година од освећења камена темељца за Спомен-храм

8. мај 2009.

На Дан своје крсне славе, 10. маја, Храм светог Саве на Врачару слави јубилеј:
70 година од освећења камена темељца Храма


Крсна Слава Храма

У недељу, 10. маја, биће обележена крсна слава Храма – Дан када су спаљене мошти светог Саве. По Благославу српског Патријарха, у 9 сати ујутро у Храму св. Саве, Свету Архијерејску Литургију служиће Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије. Након Литургије биће резан и славски колач.

Очекује се присуство највиших државних, градских и црквених челника, добротвора и ктитора Храма, градитеља и пројекатаната, пријатеља из јавног и културног живота.

Обележавање 70 година од освећења камена темељца за Спомен-храм
10. мај 1939 – 10. мај. 2009.

Радови на изградњи Храма светог Саве почели су током 1936/1937. а већ следеће године (1938), почињу радови прве фазе изградње главних носећих армирано-бетонских стубова до висине 12 метара и зидова од опеке до 7 метара висине. Почетак ових радова створио је услове за освећење темеља. Међутим, смрт патријарха Варнаве (1937.) одложила је освећење, до избора новог патријарха – Гаврила. Освећење је уследило 10. маја 1939. године.

У простору за освећење темеља, зидовима већ обележеног великог Храма, поред архијереја, свештенства, генералитета, представника разних корпорација, певачких друштава, који су испунили Храм, присуствовали су на нарочитим трибинама и краљевски намесници, председник краљевске Владе са министрима, председништво Сената и Скупштине, са многим сенаторима и посланицима, и председник Београдске општине са Градским већем. Посећеност је била незапамћена, те су многи, који нису могли добити места у Храму, били распоређени око Храма и у споредним улицама.

Чин освећења темеља извршио је Његова светост патријарх српски господин Гаврило. При самом чинодејству читали су молитве и руски Митрополит Анастасије и бугарски Митрополит Старозагорски Павле. У камен темељац положена је повеља у пергаменту, исписана словима Мирослављевог јеванђеља. Цела земља је учествовала у овом знаменитом догађају путем преноса Београдске радио станице. Сви дневни листови подробно су писали о величанствености ове литије, описујући непрегледну масу народа, која је пунила тротоаре и споредне улице и побожно учествовала у освећењу. Ти утисци остају трајна успомена код савременика и одличан материјал за историчаре.

ПРВА СЛАВА ПОСЛЕ РАТА
Прва Слава Храма након наставка радова на градњи (1985) одржана је 1986. године. Након Свете архијерејске Литургије коју је служио Његова Светост блаженопочивши патријарх Герман, и славског обреда у Храму светог Саве, пресечен је славски колач и освећено кољиво. Овом свечаном чину присуствовали су домаћини славе, са проф. Бранком Пешићем на челу (тадашњим протомајстором), братство парохијске Цркве св. Саве, архитекте, инжењери и неимари који су учествовали на пројектовању и градњи, као и велики број гостију. После славског обреда, у просторијама за пројектовање, за госте је приређено уобичајено послужење.

СЛАВА ДАНАС
Од 1986. године, две врачарске светиње – Црква светог Саве и Спомен-храм, сваког 10. маја молитвено обележавају своју Славу. Посебно значајна светковина је била 2005. године, на 20-то годишњицу прославе наставка радова на Храму. Тада је освештан и нови Парохијски дом при Спомен-храму.

МОШТИ СВЕТОГ САВЕ
Присуство моштију светитеља Саве у Србији имало је црквено-религиозни и политички значај, нарочито у време турског ропства. Ниједна личност код Срба није толико уткана у свест и биће народа као светитељ Сава, почев од времена када је живео па до данашњих дана.

Над његовим моштима крунисан је 1377. године босански бан Твртко за краља Србије и Босне. Стефан Вукчић Косача, хумски војвода, назива себе 1448. године „херцегом (војводом) од светог Саве". Култ овога српског светитеља окупљао је све јужнословенске народе, а посебно православне Србе. Његовом гробу долазили су на поклоњење и римокатолици и муслимани.

Године 1594. спаљене су мошти светитеља Саве на Врачару у Београду. Историчари као основни разлог за спаљивање светитељевих моштију наводе устанак Срба у Банату 1594. године, који је предводио вршачки митрополит Теодор (Несторовић). Један римокатолички прелат из Босне је тих година забележио да су Срби ратовали у Банату под бројним заставама на којима је била икона светог Саве. Ова појава Савиног лика на ратним заставама говори и о свести српског народа да је Савин отац Стефан Немања, потоњи свети Симеон Мироточиви, оснивач српске државе, а светитељ Сава њен заштитник и чувар.

Летописци и хроничари су доста штуро забележили ово светогрђе од пре нешто више од четири века. И злочинитељи Турци, бојећи се одмазде, настојали су да што пре забораве то злочинство. Јер, калуђери Дамјан и Павле 1597. године, дакле непосредно после спаљивања светитељевих моштију, сведоче: „И како су Турци однели Светог Саву из Милешеве, њима Бог не помаже."

Турци су тај беспримерни чин покушали да правдају углавном следећим разлозима: прво, светитељ Сава је био, како су истицали, Божији угодник и чудотворац чијим су се моштима клањали сви, чак и Турци. Друго, он је био стална и неисцрпна српска узданица у вековним тежњама српског народа за ослобођењем од агарјанског, односно турског јарма. Дакле, опасност по Турке је вребала са две стране: потурчењаци ће се вратити вери својих предака, а прави Турци, због чуда која чини свети Сава, прихватити православље. Тело светитеља Саве је спаљено, али из тог пламена изникла је нова снага српског народа. Светосавски миомирисни кaд распросто се васцелим Српством. То је крај, али и почетак новог живота овог српског светитеља и просветитеља.

(Слободан Милеуснић)

24. април 2009.

Званична делегација представника Руске Федерације посетила Храм


У петак, 24. априла, у 10 сати, Спомен-храм светог Саве на Врачару посетила је делегација из Руске Федерације и представници ове државе који је у Србији представљају.

Делегацију чине:

- Георгиј Полтавченко, представник Председника Руске Федерације
- Александар Петропавловски, саветник представника Председника Р. Фед.
- Константин Голошчапов, помоћник представника Председника Р. Фед.
- Александар Конузин, амбасадор Руске Федерације у Србији
- Евгеније Лукин и Олег Булдаков, саветници Амбасаде
- Светлана Шевченко, аташе Амбасаде
- Зураб Церетели, вајар
- Игор Козлов, помоћник вајара
- Дмитриј Малишев, директор компаније НИС.

Домаћини овој делегацији били су:
- Митрополит црногорско-приморски Амфилохије
- протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић
- главни архитекта за унутрашње уређење Храма Драгомир Ацовић
- старешина Спомен-храма протојереј др Лука Новаковић.

Састанку су присуствовали и: - Млађан Ђорђевић, саветник председника Републике Србије - Б. Тадића
- От. Виталије Тарасјев, старешина Руске Цркве у Београду.

У параклису Храма је старешина др Лука Новаковић одржао благослов присутним гостима, а Г. Полтавченку поклонио икону. Након обиласка Храма одржан је састанак у Парохијском дому са основном темом: учешће и помоћ Руске Цркве и Државе у довршетку Спомен-храма на Врачару.

Господин Полатавченко је изјавио да се сарадња православних народа и даље наставља и да ће Москва и представници Руске Федерације у градњи Храма учествовати не само у уметничком и саветодавно-инжењерском смислу већ и у финансијском – сходно тренутној економској ситуацији у свету и у Русији.

Г. Полтавченко је пренео поздрав и предлог председника Русије Дмитрија Медведева да познати руски уметник Зураб Церетели активно и хитно узме учешће у последњој фази радова у Храму – у изради мозаика. Препорука овом уметнику је и рад на Храму Христа Спаситеља у Москви чији је он био главни архитекта за уметничке радове у ентеријеру.

Са задовољством је, између осталог, подравио и изјаву протонеимара Храма Војислава Миловановића да дијалог и сарадња руске цркве у подизању Храма трају још од 1905. године, када је расписан први конкурс за пројекат Храма, затим кроз константну подршку од стране блаженопочившег Патријарха Руског Алексија као и садашњег Патријарха, некадашњег Митрополита, Кирила. Изјавом протонеимара да су очи нашег православног народа упрте у православне Русе, овлашћени представник председника Русије г. Полтавченко изразио је наду да ће и руски православни привредници са задовољством помоћи довршетак ове свесрпске светиње.

21.4.1999. Посета руског Патријарха
12.12.2002. Градоначелник Москве у Храму
19.9.2003. ВЕЧЕРА ЗА ХРАМ У МОСКВИ
10.4.2004. Руска црква помаже завршетку Храма
14–16. 11. 2004. Донаторска свечаност у Москви за прикупљање средстава за довршење Храма Светог Саве у Београд


Након расписивања међународног конкурса за израду мозаика, о којем су говорили Њ.П. Митрополит Амфилохије и главни архитекта за унутрашње уређење Храма Драгомир Ацовић, уметник Церетели би са својим тимом успоставио организацију група извођача радова као и сам темпо рада. Према Церетелију, који важи за оптимисту и ефикасног уметника-радника, за кратко време би мозаик покрио све веће површине Храма, што се поклапа и са планом Канцеларије градње Храма који је за циљ поставио 2013. годину (као јубиларну за хришћански народ).

Представник компаније «НИС» је први пут, у својству члана Друштва за подизање Храма св. Саве на Врачару, посетио овај објекат за који је компанија «НИС» од 2001. године (од реоснивања Друштва) редовно издвајала уговорена средства за помоћ Храму. Директор Малишев је изјавио да ће «НИС» наставити да помаже Храм и више него до сада, као и ће препоручити другим руским компанијама које послују у Србији исту подршку Храму.

Ова посета високе Руске делегације Храму светог Саве четврта је по реду. До сада је г. Георгиј Полтавченко, са председником Србије г. Борисом Тадићем, званично посетио Храм 17. фебруара 2005, 20. фебруара 2006, док је 25. фебруара 2008. ову делегацију предводио г. Дмитриј Медведев, садашњи председник Руске Федерације са председником компаније ГАСПРОМ.

Линкови за вести из архива:
17. фебруар 2005
20. фебруар 2006
25. фебруар 2008


Сусрет на Врачару, у Спомен-храму, представља наставак традиционалног дијалога између Српске и Руске Државе и Цркве, спремност РПЦ да сарађује у финалним пословима на довршетку Храма, као и могућност да компаније из Руске Федерације буду донатори радова на довршетку ове свесрспке и свехришћанске светиње.

19. април 2009.

Васкршњи концерт у Храму


Најзначајнија прослава Града, «Дани Београда», ове године се поклопила са Васкрсом. Тако је у недељу, са благословом Његове светости патријарха српског господина Павла, у храму Светог Саве на Врачару одржан велики Васкршњи концерт, уз учешће великог броја хорова београдских цркава, дечијих црквених хорова, Дечијег хора Радио телевизије Србије и хора "Колибри". Сви хорови су у грандиозном финалу заједнички отпевали, поред својих самосталних наступа, и неколико Васкршњих песама. На крају програма испред платоа храма Светог Саве уприличен је велики ватромет, којим је ово празнично вече завршено.