Хронологија догађаја 2009. године

27. јануар 2009.

САОПШТЕЊЕ

Обележен Дан светог Саве у врачарском Спомен-храму


Прослављен је празник највећег српског светитеља и школска слава – Свети Сава, у Цркви и Храму Светог Саве на Врачару. По благослову Његове Светости Патријарха Српског Господина Павла служена је Света архијерејска Литургија. Чинодејствовали су Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Викарни Епископ Патријарха г. Атанасије уз саслужење старешина, свештенства и ђакона Цркве и Храма св. Саве.

После свете Литургије у Светосавском храму одржан је свечани чин резања славског колача ком су присуствовали: ЊКВ Александар Карађорђевић, саветник председника Србије Млађан Ђорђевић, председник Општине Врачар Бранислав Кузмановић и председница Скупштине ове Општине Јована Механџић,

државни секретар Министарства просвете Радивоје Митровић, члан Градског већа Скупштиине Београда Милета Радојевић, протонеимар Храма Војислав Миловановић, главни архитекта за ентеријер Храма Драгомир Ацовић, инжењери, сарадници, донатори, градитељи.

Прослави су присуствовали ученици и наставници београдских школа, а неколицина деце је добила и поклоне од Митрополита и ЊКВ Александра у облику макете Спомен-храма са пригодним садржајем: дечији молитвеник, сликовнице, икона светог Саве, брoјаница и слаткиши.

Преко хиљаду верних грађана присуствовало је молитви и радосно прославила велики српски и хришћански празник – Дан Светог Саве.

НАЈАВА

27. јануар 2009.

САВИНДАН У ХРАМУ


Благословом Његове Светости Патријарха Српског Господина Павла, празник највећег српског светитеља и школска слава – Свети Сава и ове године ће свечано и молитвено бити обележена у Храму Светог Саве на Врачару.

Света архијерејска Литургија биће служена у уторак, 27. јануара, у 9.00 часова у Цркви светог Саве.

После свете Литургије, у 10.30 у Светосавском храму биће одржан свечани чин резања славског колача, као и пригодан програм. Чинодејствоваће по благослову Патријарха Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Викарни Епископ Патријарха г. Атанасије, уз саслужење свештенства и ђакона Храма св. Саве.

Прослави ће присуствовати ученици и наставници београдских школа, представници Владе Србије, Града Београда, Општине Врачар, црквени великодостојници, ктитори и добротвори светосавског Храма, чланови Друштва за подизање храма Св. Саве на Врачару и друге угледне личности. Светог Саву, као утемељивача српске просвете, славе сви ученици и све школе у Србији.

Позивамо да присуствујете свечаној Литургији и сечењу славског колача, и у молитви и радости прославимо велики српски и хришћански празник – Дан Светог Саве!

26. јануар 2009.

Обележавање дана београдских прво-мученика


С Благословом Његове Светости Патријарха Српског Господина Павла обележена је слава ПАРАКЛИСА Храма светог САВЕ – прво-мученика београдских св. ЕРМИЛА и СТРАТОНИКА.

Света архијерејска Литургија одржана је у 8.00 часова, у Храму Светог Саве на Врачару.

13/14. јануар 2009.

Традиционални ватромет над Храмом


Нова година по јулијанском календару, популарно названа српска или православна, обележена је молебаном, звонима и ватрометом на светосавском платоу и у Храму Светог Саве. По јулијанском календару се равнају Српска, Руска, Грузијска, Руска загранична црква и Јерусалимска патријаршија.

Организатори дочека Нове године су Храм Светог Саве и градска општина Врачар, а покровитељ је председник општине Врачар г-дин Бранислав Кузмановић.

НАЈАВА

Ватромет на Светосавском платоу поводом прославе Нове године по јулијанском календару


У организацији Храма светог Саве и Општине Врачар, поводом прославе Нове године по Јулијанском календару, тзв. Православне Нове године, традиционално ће бити одржан ватромет на Светосавском платоу, у ноћи између 13. и 14. јануара.

У поноћ ће у Цркви светог Саве бити служена молитва, након које ће бити одржан ватромет.

Апелујемо на посетиоце да се уздрже од коришћења пиротехничких средстава (петарди, ракета и сл.) и у миру и радости прославе Нову годину крај Спомен-храма Светог Саве.

6/7. јануар 2009.

Бадње вече и Божићна поноћна Литургија


На Светосавком платоу, између светосавске Цркве и Храма, на Бадње вече, традиционално је паљен Бадњак.

У поноћ је у Храму одржана Света архијерејска Литургија којој су присуствовали ЊКВ Александар Карађорђевић, принцеза Катарина, председник Србије Борис Тадић, министар вера Богољуб Шијаковић, амбасадор Ватикана и папски изасланик Еуђенио Сбарбаро, београдски надбискуп Станислав Хочевар, протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић, донатори, градитељи и више хиљада верника који сваког Божића долазе у ову свесрпску светињу.

За ову прилику – највећи хришћански празник – ентеријер Храма је грејан плинским ‘лампама’ због врло ниске спољашње температуре, а бетонски под је био посут сламом. Директан пренос Литургије реализовао је РТС 1.

НАЈАВА

Божићна поноћна Литургија у Храму Светог Саве на Врачару


У поноћ између 6. и 7. јануара 2009. године, у славу Рођења Господа Исуса Христа, Свету Архијерејску Литургију служиће Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије.

Позивамо Вас да у највећем храму Српске православне пркве заједно поделимо радост Рођења Богомладенца Исуса Христа.

Литургију ће директно преносити Радио Телевизија Србије.

МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!