Хронологија догађаја 2008. године

Новембар, 2008. године

Храм на насловној страни National Geographic Serbia


Поводом обележавања јубилеја овог светског часописа који се објављује и у Србији, наш познати и признати фотограф Драгољуб Замуровић снимио је Спомен-храм за насловну страну.

18. октобар 2008. године

Храм – једно од „Седам чуда Србије“


На свечаности у Феликс Ромулијани код Зајечара објављена је победничка листа природних и градитељских чуда Србије коју су изгласали читаоци „Политикиног Магазина“ уз мишљење стручног жирија.

Овом проглашењу присуствовао је протонеимар Храма светог Саве на Врачару – проф. др Војислав Миловановић, будући да је Храм проглашен за једно од седам градитељских чуда Србије. Фотографију светосавског Храма, као поклон, протонеимару је уручио министар културе г. Небојша Брадић и уредница Политикиног Магазина г-ђа Олга Вукадиновић.

Протонеимар Храма – проф. др Војислав Миловановић, уредница Политикиног Магазина – г-ђа Олга Вукадиновић и министар културе – г. Небојша Брадић

Протонеимар Храма – проф. др Војислав Миловановић и министар културе – г. Небојша Брадић

Циљ акције коју је ПОЛИТИКА спровела јесте да „прикаже оно најлепше што има наша земља. Није најважнији редослед, нити ко је међу првих седам, већ то што смо имали прилику да више сазнамо о природним лепотама и занимљивим грађевинама Србије уопште“, саопштено је из редакције овог Магазина.

Акција „Седам чуда Србије” остаће забележена и у специјалном издању редакције „Политикиног Магазина“: репортаже о свих 28 кандидата о којима су писали – 14 природних лепота и 14 градитељских подухвата – сада можемо да прочитамо на једном месту, по цени од 80 динара.

Поред Храма су изгласане још две сакралне грађевине: манастири Студеница и Високи Дечани.

Грађевинска чуда:
• Храм Светог Саве: Највећи активни православни храм на свету чија је изградња започета још 1895. године на месту где су спаљене мошти српског светитеља
• Студеница
• Високи Дечани
• Београдска тврђава
• Градска кућа у Суботици
• Гамзиград
• Шарганска осмица.


Природна чуда:
• Дрина са Врелом
• Кањон Увца
• Ђавоља варош
• Национални парк „Тара”
• Ђердапска клисура
• Капије и кањон Вратне
• Фрушка гора.


- линк за целу вест -

05. јул 2008. године

Концерт “Гласови православне Русије у Србији”


У организацији московског Међународног фонда јединства православних народа, под личним покровитељством Патријарха московског и целе Русије Алексија II, Светог Синода СПЦ, Mинистарстава културе Републике Србије и Руске Федерације, Града Београда и у извршној продукцији Југоконцерта, биће одржани концерти на којима учествују три руска камерна хора са укупно стотину извођача. Дела руске духовне музике изводиће хорови:

   Московске духовне академије,
   Музичке школе Гњесин, и
   Московског конзерваторијума Класика.


Манифестација почиње концертом у Београду, у Храму св. Саве на Врачару у суботу, 5. јула у 20 часова, у присуству високих званичника руске Државне Думе, Савета Федерације, Града Београда, Министарстава културе Русије и Србије, Међународног фонда православних народа и обеју Цркава.

На програму су хорске композиције духовне музике у распону од древног једногласног црквеног појања у традицији Светотројичке Лавре Светог Сергија Радоњешког до савремених руских аутора и модерног хорског израза.

Овај програм је у периоду од 2001. до 2007. са великим успехом извођен у Бугарској, Великој Британији (у лондонској катедрали светог Павла), Македонији, у више градова Немачке, на Кипру, Пољској и Француској (Стразбуру) у организацији Савета Европе, и у Паризу.

Након београдског концерта, хорови ће наступити:
• на Нишкој тврђави на отварању Фестивала православне музике – 6. јула,
• у порти Лазарице у Крушевцу – 7. јула
• на Градском тргу у Сремским Карловцима – 8. јула.
• Руски хорови ће потом одржати и низ концерата у Херцеговини и Црној Гори.


Улаз на све концерте је бесплатан.

28. јун 2008. године

Одржан велики Видовдански концерт у Храму


Велики Видовдански концерт Хора РТС одржан је у Храму светог Саве на Врачару, у суботу у 20 сати.

Изведена су дела српске и руске духовне музике – Стевана Христића, С. Рахмањинова и Бортњанског. Хором је дириговао руски маестро Борис Григојевич Тевлин.

Концерт је одржан с благословом Светог Синода Српске православне цркве, а у организацији Музичке продукције РТС и Фестивала духовне музике "Хорови међу фрескама".

ФОТО: Раде Прелић

25. јун 2008. године

ВИДОВДАНСКИ КОНЦЕРТ У ХРАМУ


Са благословом Светог Синода Српске православне цркве, Музичка продукција Радио телевизије Србије и Фестивал духовне музике "Хорови међу фрескама", организују Велики Видовдански концерт Хора РТС у Храму светог Саве на Врачару, 28. јуна у 20 часова.

Хор РТС извешће дела српске и руске духовне музике, а одржавање концерта у Храму светог Саве има за циљ прикупљање добровољних прилога којима би се помогло довршење Храма. На програму су следећа дела:
   Христић: Опело
   Рахмањинов: Концерт за хор
   Бортњански: Концерт бр.15 и Концерт бр. 32.


Концертом диригује Борис Григојевич Тевлин, један од најпознатијих руских хорских диригената, професор хорског дириговања московског државног конзерваторијума «Чајковски».

Улаз на концерт је слободан, а сви посетиоци могу дати добровољне прилоге за довршетак Спомен-храма.

Велики Видовдански концерт Хора РТС «Градимо музиком» почеће на Видовдан, у суботу, 28. јуна у 20 часова у Храму светог Саве, а очекује се долазак великог броја верника и љубитеља српске и руске духовне музике.

Тим поводом, на конференцији за медије која jе одржана у салону Парохијског дома при Храму св. Саве, представницима медија обратили су се проф. др Војислав Миловановић - протонеимар Храма, маестро Бојан Суђић - уметнички директор и шеф диригент Хора и Симфонијског оркестра РТС, Предраг Стаменковић - уметнички директор фестивала “Хорови међу фрескама” и Борис Тевлин - диригент концерта.

21. јун 2008. године

Храм у пуном сјају


Вечерас је свечаним чином пуштен у рад комплексан пројекат спољашњег декоративног осветљења Храма светог Саве. Извођење радова и набавку опреме, у износу од око 85 милиона динара, финансирала је Скупштина Града Београда, а радови су започети у фебруару ове године.

Фото: Никола Стојанчић

Овом чину на Светосавском платоу присуствовали су представници Скупштине Града: Зоран Алимпић, Радмила Хрустановић, Ђорђе Бобић, Бојан Станојевић и други, затим пројектанти и извођачи радова, протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић са својим сарадницима, док је Архијерејско благодарење служио викарни Епископ Његове Светости патријарха српског Г. Павла – г. Атанасије Ракита уз саслужење старешине Храма др Луке Новаковића и свештенства Храма.

Предвиђена динамика већег дела пројекта је испуњена тако да је на Велики Петак пуштена у рад спољашња расвета Храма, док су елементи декоративне расвете финализовани током протеклог месеца. На храму Светог Саве постављено је преко хиљаду различитих светиљки што омогућава да оваj значајни објекат ноћу буде видљив из готово свих делова Београда.

* * *

Према Уговору о донаторству, закљученом између фабрике светиљки „Минел Шредер” из Земуна и Српске православне цркве, ова фабрика светиљки ангажовала је предузеће „Елукс” које је израдило Главни пројекат декоративног осветљења храма Светог Саве.

Пројектом су предвиђена три нивоа осветљења:
• једно ће бити укључено сваке вечери,
• друго ће Храм обасјавати само у изузетним приликама,
• док су декоративним осветљењем, које прати и наглашава архитектонску хијерархију форме Храма, наглашени купола са крстом, полукуполе, главни портал и звоници.

Радови су обухватили монтажу светиљки на стубовима око Храма, затим на самој фасади, а један мањи део светиљки монтиран је у ентеријеру Храма да би светлост која кроз прозоре допире из Храма створила утисак о топлини његове унутрашњости.

Путем даљинског надзора, из командног и помоћних ормара, биће управљано декоративним осветљењем. Тиме је обезбеђена могућност формирања жељеног броја комбинација укључења за више од 25 група рефлектора који су организовани у три нивоа командовања.

Током четири месеца иведени су следећи радови на овом пројекту:

• постављени су на платоу нови стубови висине 10 метара
• на сваком стубу постављена су 2 до 4 рефлектора у зависности од положаја и површине коју треба да осветле
• постављен је један нови стуб од 12 метара са 6 рефлектора уместо постојећег
• на постојећих 7 стубова постављени су нови рефлектори
• повезивање стубова извршено је кабловима који су постављени у земљи
• на фасади Храма, на висини од 44 метара, на спољној главној тераси, постављени су и повезани сви рефлектори
• на све четири терасе, на висини од 40 м, постављени су и повезани сви рефлектори
• на звоницима су такође постављени рефлектори
• постављене су кабловске инсталације у унутрашњости Храма
• постављено је укупно око 1000 различитих расветних тела (рефлектора).

Интегрални опис пројекта налази се на звачиној Интернет презентацији Храма:
линк

19. јун 2008. године

Генерална проба осветљења Храма


Током вечери је извршена генерална проба спољашњег декоративног осветљења Храма, а свечани чин пуштања овог пројекта биће у суботу, 21. јуна у 21.30 часова на светосавском платоу.

Овом вечерњем свечаном чину Архијерејско благодарење служиће викарни Епископ Његове Светости патријарха српског Г. Павла – г. Атанасије Ракита.

Добродошли!

04. јун 2008. године

Руске иконе круже Европом


На свом пропутовању по Европи, група руских верника је јуче у Храм донела иконе које су два дана боравиле у овој врачарској светињи, а затим су ауто-караваном наставиле путем других православних храмова.

Овај догађај је утолико занимљивији јер су иконе довезене старим аутомобилом марке „Волга“, чак из Русије.

Руске иконе у Храму св. Саве

Руски победник у Храму

У уторак, 20. маја, врачарски Спомен-храм и цркву светог Саве посетио је представник Русије на такмичењу "Eurosong 2008", уочи свог првог наступа - на полуфиналној вечери.

Дима Билан, млад и веома успешан певач, композитор и текстописац, помолио се у Храму, а њеову желу за благословом примио је свештеник ове врачарске светиње читајући молитву за њега.

На финалној вечери овог највећег такмичења, 24. маја, у Београду, Дима Билан је освојио прво место.

Дима Билан задивљен Спомен-храмом
--
(с лева на десно) Протонеимар Храма - Војислав Миловановић, Project Manager Храма - Борис Соломко и победник такмичења Eurosong 2008 - Дима Билан (Русија)

---
- Медведев у посети Храму -

21. мај 2008. године

Свети Архијерејски Сабор издао Саопштење


У Саопштењу за јавност, са редовног заседања Светог Архијерејског Сабора СПЦ, који је одржан у Београду од 15. до 21. маја, стоји и следеће:

...“У циљу, пак, очувања вековног молитвеног предања и живог сведочења Цркве у савременом свету, Сабор је потврдио свој став у погледу служења свете Литургије и других богослужења у духу вековног литургијског предања наше Цркве. Саборским служењем Свете архијерејске Литургије у Храму Светога Саве на Врачару ово јединство је још једном посведочено за Трпезом Господњом, на празник Преноса моштију Светога Саве, у понедељак, 6/19. маја 2008. године.

Посвећена је пажња даљој градњи Спомен - храма Светог Саве на Врачару и изражена жеља и позив свим верницима наше Цркве да помогну довршење овог заветног храма српског народа.“...

---
- прочитајте цело Саопштење -