Хронологија догађаја 2007. године

29.12.2007. године

Додељен Орден Светог Саве Душану Чкребићу


Душану Чкребићу (80), некадашњем председнику Председништва Србије, уручен је Орден Светог Саве у Патријаршијском двору у Београду. Чкребићу је орден додељен јер је, док је био на челу Социјалистичке Републике Србије, одобрио наставак градње Спомен-храма Светог Саве у Београду.

Подсећања ради, патријарх Герман (Ђорић) је од 1958. године, када је ступио на трон поглавара Српске Православне Цркве, написао 88 молби да се скине државна забрана на наставак изградње Светосавског храма. Поводом тога имао је и безброј узалудних разговора са тадашњим комунистичким властима Београда, Србије и СФРЈ, све до јуна 1985. године, када је Д. Чкребић у својству председника Председништва Србије потписао акт о одобрењу наставка градње.

Душан Чкребић је по занимању електротехнички инжењер, а био је на многобројним привредним, политичким и државним функцијама.

Реч Душана Чкребића прилоком доделе ордена

Разговор са Душаном Чкребићем, из 1984. године

Душан Чкребић
--
Обраћање Душана Чкребића

Архиепископ Амфилохије и отац Момир Лечић (секретар Канцеларије Његове Светости) уручују Д. Чкребићу Светосавски орден
--

09.11.2007. године

Одржана девета седница Скупштине Друштва за подизање Храма Св. Саве


У 13 часова одржана је редовна седница Скупштине Друштва за подизање Храма Св. Саве на Врачару на којој су резимирани радови на Спомен-храму у протеклих годину дана - представљени План и програм радова 2006/2007. годину, као и планиране будуће активности Друштва.

Друштво за подизање Храма Св. Саве на Врачару саопштава да су планирани радови у Храму завршени, и да је усвојен План и програм радова за 2007/2008. годину.

На почетку седнице је присутне поздравио и благосиљао Високопреосвећени Архиепископ цетињски Амфилохије, у име председника Друштва Његове Светости патријарха Павла.

Седницом су председавали председник Скупштине Друштва – г. Миодраг Бабић (Хемофарм Концерн), Његова Екселенција председник Републике и председник Главног одбора Друштва - г. Борис Тадић, члан Светог Архијерејског Синода задужен за градњу Храма Епископ жички Хризостом и протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић.

Одржана је комеморација члану Главног одбора Ненаду Богдановићу. О лику и делу Н. Богдановића говорио је Војислав Миловановић.

Што се радова у 2006/2007. години тиче, завршени су готово сви пројекти радова у ентеријеру Храма. Изведени су: грађевинско-занатски радови, облагање каменом и каменим рељефима у ентеријеру - јужна, западна и северна припрата, комплет трифора, стубови јужне и западне галерије, трифора 1 и трифора 2, наос, олтарски простор и стубови западног улаза. У току су радови на каменим рељефима и облогама изнад коте +13.10 метара.

У крипти (на површини од 1800 метара квадратних) су завршени сви грађевински и занатски радови, тако да је крипта спремна за уметничку обраду.

Инсталације: машинске (вентилација, климатизација, подно грејање, итд.) електро-инсталације (јака и слаба струја, спољашње осветљење Храма, итд.) и инсталације водовода и канализације, очекују се да ће бити завршене до краја 2007. год.

У току је рад Комисије за унутрашње уређење Храма коју је формирао Свети архијерејски Синод Српске православне цркве. Комисија ради на утврђивању иконографског садржаја, диспозиције циклуса и посебних тема, на основу чијег ће предлога бити организован рад на реализацији живописања. Сачињен предлог организације послова повезаних са живописањем разматра Комисија, а у току је израда динамичког и мрежног плана који треба да омогући контролу реализације и благовременост извршавања свих пратећих, припремних и анциларних активности. Комисија за Унутрашње уређење Храма ће ускоро завршити свој рад и објавити одлуку о живописању Храма у мозаику.

За све радове који су на Храму текли од 2001. године (од реоснивања Друштва) до данас, највећа новчана средства је обезбедило Друштво: појединачним уплатама предузећа или банака који су чланови Друштва, и самим акцијама Друштва (донаторске вечере, доплатна поштанска марка, уплате уз Инфостан, продајне изложбе слика, аукција), али и прилозима које су грађани широм земље уплаћивали на рачун Храма.

Председник Г.О. Друштва г. Борис Тадић је посебно истакао да се “Храм Светог Саве сврстава у пројекте од националног интереса и да сигурно има мало равних по важности. Народна Скупштина је Законом Храм Светог Саве прогласила за општенародну грађевину, а Министарство културе Владе Србије је прогласило Храм са Светосавским платоом културним добром од националног значаја. Стога позивам чланове Друштва, фирме и све грађане да дају свој допринос за завршетак Храма Светог Саве”.

Пре седнице је у просторијама Парохијског дома састанак имао Главни одбор Друштва за подизање Храма, који је предложио за новог члана Г.О. Друштва г. Зорана Алимпића, вршиоца дужности градоначелника Београда (уместо преминулог градоначелника Мр. Ненада Богдановића), и верификовао тренутну функцију председника Г.О. Друштва. На седници Скупштине су ови предлози једногласно усвојени.

У свечаној сали Парохијског дома отворена је добротворна продајна изложба слика и скулптура, а сав приход је намењен довршетку Храма Св. Саве.

14. октобар 2007. године

Спомен-чесма Ненаду Богдановићу


Српска православна црква је, уз благослов Епископа шумадијског Јована, подигла Спомен-чесму у част Ненада Богдановића, недавно преминулог градоначелника Београда. Спомен-чесма се налази у Барајеву, у порти Цркве посвећене спаљивању моштију Светог Саве.

Ова грађевина подигнута је у знак захвалности Ненаду Богдановићу за све што је учинио за Барајево и СПЦ. Протојереј-ставрофор Видо Милић је изјавио да је ово први пут да СПЦ неком политичару, у знак захвалности подиже споменик и то у оквиру црквене порте. Град Београд, на челу са преминулим градоначелником, био је ктитор ове Цркве, а грамата је овим поводом, на освећењу Спомен-чесме, уручена члану Градског већа г. Јасенку Лазовићу.

Поменута црква је грађена од 2004. до 2006. године, освештана је 30. септембра 2006. године. Након годину дана, на исти дан, Ненад Богдановић је сахрањен.

У оквиру једне Црквене порте налазе се три олтара посвећена целој породици: светом Сави, Симеону и Анастасији (његовим родитељима).

извор: Глас Јавности, 15.10.2007.
фото-документација дневних новина:
Глас јавности и Блиц


Иначе, Храм Светог Саве на Врачару и Друштво за подизање Храма, чији је члан Главног одбора био Ненад Богдановић, обележавају Дан спаљивања моштију светог Саве на Врачару као своју славу (10. маја).

Сећање на Градоначелника

04. октобар 2007. год.

Помен архитекти
Бранку Пешићу


На данашњи дан, 2006. године, преминуо је архитекта проф. Бранко Пешић. У Цркви светог Саве у Београду, у подне, одржан је парастос, у присуству његових некадашњих сарадника на пројекту изградње спомен-Храма светог Саве на Врачару.

30. септембар 2007. године

Протонеимар спомен-Храма на освећењу цркве у Бечу (Аустрија)


Проф. др Војислав Миловановић је у својству кума нове Цркве васкрсења Христовог, у Бечу, присуствовао њеном свечаном освећењу.

Епископ сремски г. Василије са епископима канадским г. Георгијем и средњоевропским г. Константином, и неколико свештеника из Србије, освештао у Бечу нову цркву.

Међу многобројним верницима и гостима, свечаности освећења присуствовали су и премијер Републике Српске г. Милорад Додик, амбасадор Србије у Бечу г. Драган Великић, представници Римокатоличке цркве, аустријског Министарства просвете, и многи други.

29. септембар 2007. год.

ПОВОДОМ УПОКОЈЕЊА БЕОГРАДСКОГ ГРАДОНАЧЕЛНИКА
МР. НЕНАДА БОГДАНОВИЋА


 

Са великом тугом опраштамо се од градоначелника Београда мр. Ненада Богдановића, који се упокојио пошто је подлегао тешкој болести.

Са поносом и сетом присећамо се његовог учешћа на првој донаторској вечери (2002) у подршку довршењу спомен-Храма светог Саве на Врачару, доприноса који је као председник Извршног одбора Скупштине Града дао комплетном уређењу Светосавског платоа (2003), учешћу на донаторском скупу „За наш спомен-Храм" одржаног у Москви (2004), итд.

Ненад Богдановић је допринео и додели локација за новоизграђени Парохијски дом при спомен-Храму, затим за изградњу будућег Патријаршијског двора, као и свих цркава у београдској Општини.

Новопрестављени је постао члан Главног одбора Друштва за подизање Храма 2005. године. Исте године је од Његове светости патријарха српског добио Грамату захвалницу за допринос Храму, а наредне године (2006) је и одликован Орденом светог Саве II степена. Такође, одликован је и орденом светог Симеона.

Успомени и сени градоначелника Богдановића остајемо вазда захвални за све што је учинио за довршење Храма, а посебно за последњи пројекат за који се лично заузимао – декоративно осветљење екстеријера спомен-Храма.

Прва донаторска вечера за Храм, новембар 2002.
--
Презентација пројекта – уређење Светосавког платоа, април 2003.

Почетак радова на Светосавском платоу, мај 2003.
--
Друштво за подизање Храма, септембар 2003.

Донаторско вече за Храм - у Москви, новембар 2004.

Ктиторска вечера за Храм, градоначелник са супругом (у средини),новембар 2005.
--
Ктиторска вечера за Храм, новембар 2005.

Протонеимар Храма уручује Градоначелнику захвалницу патријарха Павла, јануар 2006.
--
Орден и повеља светог Саве Ненаду Богдановићу

На уручењу Орден светог Саве Градоначелник се захваљује патријарху Павлу у име Друштва, фебруар 2006
--
Градоначелнику уручен Орден светог Саве, фебруар 2006.

23. септембар 2007. године

Завршена манифестација "Књига у Храму - 72 сата"


Манифестација "Књига у Храму - 72 сата" завшена је данас у подне, наступом Хора при Храму светог Саве на Врачару, на челу са диригентицом Јеленом Јеж.

Током овог тродневног програма - уметничких радионица и представљања Мирослављевог Јеванђеља, које су посетиоци и путем видео пројекције могли да погледају интегрално - листањем Kњиге у дигиталном облику - кроз Храм је прошло око 150.000 људи.

Књигу утисака ћемо ускоро објавити, и заједно се уверити да је ово било једно право културно, верско и историјско ходочашће.

22. септембар 2007. године, 12 часова

Координаторка Друштва за подизање Храма, Милка Форцан, посетила манифестацију


21. септембар 2007. године, 12 часова

Министар вера посетио манифестацију у Храму


У петак у подне, министар вера Радомир М. Наумов посетио је Храм светог Саве и манифестацију „Књига у Храму – 72 сата“.

Са домаћинима манифестације – протонеимаром Храма проф. др Војиславом Миловановићем и старешином Храма протонамесником Луком Новаковићем – министар је обишао све уметничко-занатске радиноцие у Храму које су део програма, затим изложено Јеванђеље у витрини, а потом је са домаћинима сишао у крипту Храма, где га је протонеимар Миловановић упознао са тренутним радовима, не само у крипти, већ у целој цркви.

Студенти уметничке академије Српске православне цркве који ту, на лицу места, израђују своја дела духовне садржине, министра су упознали са техникама свог рада.

Са нескривеним одушевљењем, министар је изјавио да је импресиониран програмом који је видео, и ентеријером Храма, и да је веома задовољан темпом радова у Храму, а да ће Министарство вера помагати довршење Храма.

Министар вера посетио манифестацију у Храму
Поноћни концерт Првог београдског певачког друштва

20. септембар 2007. године, 12 часова

Свечано отварање манифестације - фотографије


Поноћни концерт духовне музике - братија манастира Ковиљ

20. септембар 2007. године

КЊИГА У ХРАМУ – 72 сата


- Мирослављево Јеванђеље у Храму светог Саве -

20–23. септембра 2007.У четвртак, 20. септембра почиње значајна манифестација у Храму светог Саве на Врачару посвећена представљању Мирослављевог Јеванђеља, а у оквиру „Дана европске баштине“. Поменута манифестација са називом КЊИГА У ХРАМУ трајаће 72 сата напрекидно - од поднева 20. септембра, до 23. септембра у подне (недеља).

Главни мотив манифестације је представљање Мирослављевог Јеванђеља у специјално заштићеној изложбеној витрини, тако да ће се пред олтаром највеће београдске и српске цркве наћи, први пут после толико векова, најстарија и најзначајнија српска књига. Током та 72 сата, посетиоци ће моћи да се лично сусретну са овом драгоценом књигом, а поред тога ће се непрекидно одвијати и читав низ занатских и уметничких активности, одабраних да на овај начин увеличају и акцентују тродневни боравак наше највредније књиге у нашем највећем Храму. Посетиоце очекују и три поноћна концерта духовне музике у Храму – (четвртак, петак и субота).

Биће то право културно ходочашће. Догађај који се једном организује и читавог живота памти.

„КЊИГА У ХРАМУ – 72 сата“ снажно истиче историјски, верски и цивилизацијски значај једног капиталног споменика српске културе, и призива пажњу на ово дело које је ушло на UNESCO листу светског културног наслеђа, и које кроз учешће у европском програму прославе „Дана европске баштине“ достојно представља нашу земљу, културу, цркву и народ.

Организатори су Храм светог Саве на Врачару, Народна бибилиотека Србије и Народни музеј, а покровитељи су Град Београд, Друштво за подизање Храма светог Саве на Врачару и Удружење Кнез Мирослав.

Очекује се да овај аутентичан програм у Храму, који уједно представља један од централних догађаја у оквиру „Дана европске баштине“, посете велики број Београђана и гостију из целе Србије, као и представника Европске Уније, Савета Европе, итд.

Добродошли!

Програм траје непрекидно 72 сата


...током та 72 сата наши млади уметници: иконописци и фреско-сликари, мајстори мозаика, калиграфије и дубореза, вајари и каменоресци... студенти Академије Српске православне цркве за уметност и конзервацију, са својим професорима Гораном Јанићијевићем (фрескопис), маг. Драганом Боснићем (калиграфија) и маг. Мирјаном Милић (мозаик), радиће та три дана и те три ноћи, без престанка, у славу лепоте и победе духа над материјом, у светосавском Храму који ће се – само за ту прилику – претворити у једну сасвим оригиналну уметничку радионицу.

Концерти духовне музике:

  20.09.2007. четвртак
      КОНЦЕРТ У ПОДНЕ
      Хор МОКРАЊАЦ при Храму Светог Саве

  20.09.2007. четвртак
      КОНЦЕРТ У ПОНОЋ
      Братија манастира КОВИЉ

  21.09.2007. петак
      КОНЦЕРТ У ПОНОЋ
      Прво београдско певачко друштво

  22.09.2007. субота
      КОНЦЕРТ У ПОНОЋ
      Хор МОКРАЊАЦ при Храму Светог Саве

  23.09.2007. недеља
      КОНЦЕРТ У ПОДНЕ
      Хор МОКРАЊАЦ при Храму Светог Саве


КЊИГА

Мирослављево јеванђеље, рукопис из друге половине XII века, украшен са 296 минијатурa изузетне лепоте, истакнути је представник ретке групе илуминираних рукописа особеног стила и иконографије, насталих прожимањем елемената западне (Италија) и источне (Византија) културне осе Европе.

Мирослављево јеванђеље је најстарији српски илустровани ћирилични рукопис - Књига - по свом саставу јеванђелистар, са текстовима на старословенском језику српске редакције (рашким правописом), распоређеним према читањима у току црквене године. Књигу је поручио хумски кнез Мирослaв, о чему говори запис на последњем листу, те се на основу тог податка она датује у осамдесете године XII века (најкасније 1194, када је окончана владавина кнеза Мирослава). Мирослав је брат великог жупана Стефана Немање, стриц Растка Немањића (Светог Саве), а владао је Хумом (данашња Херцеговина).

Основна средства изражавања мајстора минијатура су линија и звучни односи боја – зелене и црвене, уз осветљење жутом и златном. Уметнички и иконографски, сликарство Књиге комбинује романички стил и византијску традицију. Како је таква синтеза присутна у скрипторијумима централне Италије, они се сматрају вероватним извором утицаја.

Ова српска Књига, која концепцију украса дели са рукописима других православних Словена, а стил и естетику са минијатурама насталим у средњоиталијанским скрипторијумима, непроцењиво је сведочанство о кретању уметничких утицаја који у међусобном преплету кодирају интегралну европску симболичку инфраструктуру.

Мирослављево јеванђеље је конститутивни документ и симболички капитал јединственог имагинаријума Европе. Такав паневропски интегрални имагинаријум могућ је зато што су славни Ромеји након епохалног раскола у V веку наставили да живе и на Апенинском и на Балканском полуострву.

Култура која је настала на Балкану и развијала се у свим аспектима две и по хиљаде година, постала је данашња Европа која има своју равноправну историју и свој хоризонт смисла и на свом Западу и на Истоку, и у Риму и у Константинопољу, и у Москви, и у Кентерберију. Материјални и уметнички доказ из самог средишта, како темпоралног тако и географског, овог цивилизацијског динамизма првог реда јесте Мирослављево јеванђеље - српска Књига.

Мирослављево јеванђеље је 2005. године уврштено на UNESCO-ву листу покретних културних добара од универзалног значаја за човечанство – «Памћење света».


ХРАМ

Светосавски Храм на Врачару у Београду, посвећен оцу српске цркве и државе, српски народ је градио и гради на месту где су спаљене мошти свегот Саве, а подухват је започет пре више од 100 година.

Када је 1895. године донета одлука о подизању достојног споменика светитељу, нико није могао да сагледа када ће Храм бити завршен. Пре Другог светског рата пројектовало се и градило девет, после рата двадесет три године.

За то време се прикупљао новац, откупљивано је замљиште Светосавског платоа, спроведена су два конкурса, изабрани архитекти, урађени пројекти (Александар Дероко и Богдан Несторовић), изграђени темељи и сазидан и избетониран Храм до висине 7 и 12 метара. Темеље Храма освештао је патријарх српски Гаврило 10. маја 1939. године на дан спаљивања светитељевих моштију. Радови на Храму су почели да узимају маха, извођачки пројекти до коте 44,34 метра су предати почетком 1940. године, а из Италије су стигла 24 мермерна стуба.

Следи 1941. година и трагичан рат са Немачком, са свим последицама распада земље. Деценијама касније ратови, немаштина, окупација, промена друштвеног уређења диктирали су темпо градње ове светиње. Тако се догодило да је заветни српски Храм више био под забраном градње него што се градио.

Дозвола за наставак градње дата је тек крајем 1984. године, а изградња Храма почиње од 1985. године, радови су обновљени 12. маја и све што је изграђено у наредних пет година било је из личних прилога грађана. У току 1987. и 1988. године градила су се четири велика звоника и четири пара поткуполних лукова. 1989. године најважнији догађај био је подизање куполе тешке 4.000 тона, са крстом од 12 метара, на висину од 40 метара. За двадесет дана светосавски Храм се узнео над Београдом.

Распад Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и нови ратови успорили су градњу Храма, која престаје 1996. године.

Радови на светосавском Храму поново започињу 5. априла 2000. године. Крајем 2001. године на Врачар је стигло 49 звона укупне тежине 22 тоне. Звона су на Божић 2002. по први пут зазвонила.

У јесен 2003. године Храм је обложен белим мермером и гранитом. Сада се ради унутрашњост Храма: грађевинско-занатски радови, уређење приземља и крипте Храма, инсталације, облажу се зидови племенитим врстама камена. Стотинак мајстора до краја ове године требало би да заврши радове у камену, а у току је монтажа камених рељефа и облагање стубова крипти.

Ако буде довољно новца, грађевински радови на Храму на Врачару могли би да буду окончани за три године. Најделикатнија фаза која предстоји у Храму јесте израда 17.000 квадратних метара живописа у мозаику која ће потрајати осам година.

Комплетно уређење Храма могло би бити завршено 2016. године, 121 година откако се појавила прва идеја о градњи.

У овом часу, Храм је дом Књиге, свето место тродневног представљања јавности - српској, европској, светској - Мирослављевог јеванђеља.

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

КЊИГА У ХРАМУ – 72 сата


- Мирослављево Јеванђеље у Храму светог Саве -

20–23. септембра 2007.На дан 20. септембра почеће једна изузетно значајна манифестација у Храму светог Саве на Врачару посвећена представљању Мирослављевог Јеванђеља, а у оквиру „Дана европске баштине“. Поменута манифестација са називом КЊИГА У ХРАМУ трајаће 72 сата напрекидно - од поднева 20. септембра (четвртак), па закључно са 23. септембром у подне (недеља). Организатори су Храм светог Саве на Врачару, Народна бибилиотека и Народни музеј.

Главни мотив манифестације је представљање Мирослављевог Јеванђеља у специјално заштићеној изложбеној витрини, које се после неколико деценија по први пут доноси у сакрални објекат. Посетиоце очекују и три концерта српских хорова у Храму – у поноћ (четвртак, петак и субота), као и непрекидна ручна израда уметничких дела на лицу места, током сва 72 сата.

КЊИГА У ХРАМУ – 72 сата има за циљ и да снажно истакне верски, цивилизацијски и историјски значај једног капиталног споменика српске културе, да призове пажњу на дело које је ушло на UNESCO листу светског културног наслеђа, и да кроз учешће у европском програму прославе
Дана европске баштине
достојно представи нашу земљу, Цркву и наш народ.

Очекује се да овај аутентичан али и модеран програм у Храму, који уједно представља један од централних догађаја у оквиру „Дана европске баштине“, посете велики број Београђана и гостију из целе Србије, као и представника Европске Уније, Савета Европе, итд.

Добродошли!

Целокупан програм манифестације
КЊИГА У ХРАМУ – 72 сата
биће наредних дана постављен


03. септембар 2007. године

Немачки надбискуп у посети Храму


Римокатолички надбискуп Фрајбурга (Немачка) монсињор др Роберт Чолић (Robert Zollitsch), прелат Јозеф Сајлер и директор Мисереора (организација која се бави помоћи земљама у развоју), и ђакон г. Херман Котон су током своје посете Београду дошли и у светосавски Спомен-храм на Врачару. Домаћини - протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић и главни архитекта ентеријера Храма г. Драгомир Ацовић, су их упознали са историјатом и градњом ове свесрпске светиње.

Поред Храма Светог Саве надбискуп др Роберт Чолић посетио је и Патријаршију Српске православне цркве, где се сусрео са епископом жичким г. Хризостомом, чланом Светог архијерејског синода СПЦ.

Сви гости пореклом су из наших крајева (Филипов и Апатин у Бачкој), и у разговору са домаћинима су изразили уверење „да сваки сусрет са представницима Цркава из других крајева може да нас пуно обогати и помогне да ојачамо у нади, и постанемо свеснији нашег заједничког послања сведочења вере, иако на различитим местима и различитим језицима...“.

20. јул 2007. године

Посета Архиепископа Амфилохија и Епископа хвостанског Раките и жичког Хризостома


Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски, Зетско-брдски и Скендеријски и Егзарх Пећког Трона, члан Светог архијерејског Синода СПЦ и председник Комисије за унутрашње уређење Храма г. Амфилохије (Радовић), викарни Епископ хвостански г. Ракита, и Епископ жички, члан Синода СПЦ г. Хризостом посетили су данас Храм светог Саве.

Прегледали су моделе рељефа за капителе у Крипти Храма, прихватили их и благословили њихову израду.

Посети су присуствовали протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић, главни архитекта за унутрашње уређење Храма г. Драгомир Ацовић и главни вајар Небојша Савовић-Нес.