Хронологија догађаја 2007. године

19. мај 2007. године

Заседање Централног тела за Храм, и помен донаторима Храма


У суботу, 19. маја, у Патријаршијском двору, одржано је редовно заседање Централног тела за довршење Спомен-храма Светог Саве на Врачару, чији су чланови Светог архијерејског сабора и представници свих епархија Српске православне цркве.

На седници је, у присуству Његове светости патријарха српског Павла, и свих Преосвећених владика СПЦ, Извештај о грађевинским радовима у протеклих годину дана (мај 2006/мај 2007), као и Динамички план будућих радова (мај 2007/мај 2008), поднео протонеимар Спомен-храма проф. др Војислав Миловановић. Финансијски Извештај поднео је главни благајник Храма Св. Саве при Патријаршији, Раде Минић.

Заседање Централног тела за Храм светог Саве, Патријаршијски двор у Београду
---
Благајник Храма Раде Минић подноси годишњи финансијски извештај

На седници су усвојени поменути Извештаји и планови. Протонеимар је представио и резултат активности Друштва за подизање Храма Св. Саве и своје Канцеларије током претходне године. Комисија за Унутрашње уређење Храма ће ускоро завршити свој рад и објавити решење о живописању Храма у мозаику.

После седнице Централног тела, у 13 часова, у Спомен-храму Светог Саве, Преосвећени архијереји чланови Светог архијерејског сабора СПЦ, служили су парастос свим преминулим ктиторима-задужбинарима, великим добротворима, добротворима и приложницима Спомен-храма Светог Саве на Врачару.

Помен добротворима у Храму

У Парохијском дому је поводом посете Епископа Храму (након поменутог парастоса) отворена и изложба фотографија на платну „Манастир Хиландар“, аутора Мише Бранковића.

10. мај 2007. године

Слава спомен-Храма светог Саве на Врачару


Поводом Дана када су спаљене мошти Светог Саве на Врачару, који се прославља као слава Храма, служене су Свете архијерејске литургије: у Спомен-храму св. Саве служио је Епископ бихаћко-петровачки Хризостом, а у малој Цркви св. Саве Епископ хвостански Атанасије, у присуству домаћина славе, верника, градитеља, добротвора, пријатеља Храма...

Обележавање Дана спаљивања моштију Светог Саве је до 1894. године било спорадично, а од 1895. се у српском народу традиционално прославља сваке године. Тако је ове године по 112-ти пут бити обележен овај Дан.

НАЈАВА

19. мај – Парастос преминулим донаторима Храма светог Саве


Парастос свим преминулим ктиторима-задужбинарима, великим добротворима, добротворима и приложницима Спомен-храма Светог Саве на Врачару биће одржан у суботу, 19. маја, у 13.00 сати у Храму.

Одржавање парастоса је традиционално, и одржава се сваког месеца маја, током заседања Светог архијерејског Сабора СПЦ.

Молитву за душе преминулих (од 1895. године до сада) и за довршетак Спомен-храма служиће Епископи СПЦ који поводом Сабора долазе из свих епархија СПЦ широм света.

Помену ће присуствовати министар вера Радомир Наумов, протонеимар Светосавког храма проф. др Војислав Миловановић, градитељи Храма, добротвори, рођаци и пријатељи преминулих приложника, и други.

Позивамо приложнике Храма, вернике, а посебно новинаре и сниматеље да присуствују помену, и са нама обележе овај значајан дан за Храм светог Саве на Врачару.

НАЈАВА

10. мај - Слава спомен-Храма светог Саве на Врачару


10. мај, Дан када су спаљене мошти Светог Саве на Врачару, прославља се као слава Храма. Света архијерејска литургија која почиње у 9 сати, биће одржана у Храму св. Саве и у малој Цркви светог Саве на Врачару.

Обележавање Дана када су спаљене моштију Светог Саве на Врачару је до 1894. године било спорадично, а од 1895. се у српском народу традиционално прославља сваке године.

04. мај 2007. године

Одржан је састанак Мале комисије унутрашње уређење спомен-Храма


(чланови Комисије, с десна на лево) Протонеимар Храма-проф. др Војислав Миловановић, академски сликар отац Стаматис Склирис, епископ браничевски Игнатије, академски сликар Гаврило Марковић и главни архитекта за ентеријер Храма-Драгомир Ацовић

30. април 2007. године

Изложба икона и слика оца Стаматиса Склириса


У галерији Прогрес у Београду отворена је изложба икона и слика оца Стаматиса Склириса под називом „Лицем к Лицу“.

Изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј, у присуству епископа браничевског Игнатија и шумадијског Јована, протонеимара Светосавског Храма проф. др Војислава Миловановића, као и многобројних поклоника дела овог грчког уметника.

Стаматис Склирис је члан Саборске Комисије за осликавање Храма светог Саве на Врачару.

У име председника Србије Бориса Тадића обратио се др Душан Батаковић - председников саветник, а о делима С. Склириса говорио је от. Марко Иван Рупник - директор Centro Aletti у Риму, и члан Саборске Комисије за осликавање Храма.

Изложба ће трајати до 12. маја 2007. године.

14. април 2007. године

Одржан Добротворни концерт за Храм


У великој сали „Академија 28“ у Београду, одржан је концерт Јована Маљоковића и Балкан салса бенда са вокалним солисткињама Анђелком Симић и Јеленом Теунис, Иваном Котов и Soul Sisters. Сав приход од продатих улазница намењен је довршетку Храма светог Саве на Врачару.

- више информација о концерту -

- конференција за медије поводом концерта -

11. април 2007. године

САОПШТЕЊЕ - са конференције за медије


Данас је у 12 сати, у галерији Пословног центра „Ђуро Салај“, одржана Конференција за медије поводом Великог добротворног концерта Јована Маљоковића и Балкан салса бенда.

Концерт ће бити одржан у суботу, 14. априла, са почетком у 20 часова, у Великој сали „Академије 28“, у Немањиној 28.

Присутнима су се обратили:
• Иван Ковачевић, генерални директор „Ђуро Салај“;
• проф. др Војислав Миловановић, протонеимар Храма св. Саве на Врачару;
• Јован Маљоковић, лидер Балкан салса бенда;
• Милан Пурић, координатор одбора за организацију концерта.


Директор Ковачевић је, између осталог, рекао да: „...Ђуро Салај“ у будућности има у плану сличне добротворне акције које ће бити намењене помоћи довршетку Храма, а овај концерт представља почетак тих акција.“ Ковачевић је истакао и да је „велика сала овог пословног центра сала на располагању свим уметницима који искажу жељу за оваквим добротворним пројектом“, и позвао све институције уметности и културе да следе овај пример, и покрену сличне акције за Храм.

Јован Маљоковић је изразио задовољство што, на иницијативу руководства центра „Ђуро Салај“, има прилику да помогне изградњу Храма, и позвао све своје колеге – музичаре и уметнике, да организују сличне акције. „У суботу, на концерту, имаћете прилику да чујете моју најновију музику, која је представљена и на недавно издатом дуплом ЦД-у, али и врхунске џез-солисткиње.“ Лидер Балкан салса бенда је рекао да се овим добротворним концертом и култура диже на виши ниво.

Протонеимар Храма Војислав Миловановић је у име Синода Српске православне цркве и градитеља Храма, изразио дубоку захвалност руководству „Ђуро Салај“ и Јовану Маљоковићу, рекавши да је ово „први случај да иницијативу за добротворну акцију за Храм покрене и неко други, тј. нека друга институција, а не само СПЦ, Друштво за подизање Храма или Канцеларија протонеимара“. Протонеимар Миловановић је истакао и да ова акција не доноси само драгоцену новчану помоћ Храму, већ подсећа Београђане, као и народ целе наше земље, на значај подизања овог Спомен-храма светом Сави – у историјском, културном и националном смислу. Такође, присутне је упознао са тренутним радовима у Храму, и објаснио који радови тек предстоје. Протонеимар Храма је позвао све поштоваоце квалитетне музике, самим тим и џез-музике, коју изводи Јован Маљоковић са својим бендом, да дођу на концерт, и уживајући у њему помогну и градњу Храма светог Саве на Врачару.

07-08. април 2007. године, Васкрс

У Храму је одржана поноћна Васкршња литургија, у присуству великог броја верника.

Старешина Храма - презвитер др Лука Новаковић, одликован је од стране Његове светости патријарха српског Павла, чином протонамесника.
- клик за линк -

Служба у Храму, у олтару пред макетом иконостаса

Председник Србије Борис Тадић на литургији са верним народом

Април, 2007. године

Макета иконостаса гробне Цркве св. кнеза Лазара
(у крипти Храма)


- према идејном решењу главог архитекте ентеријера Храма Драгомира Ацовића и пројекту архитектонског бироа „Студио“ -

Макета је донација столарског предузећа „YUGOD” породице Пауновић из Земуна.

ЧЕСТИТКА ПРОТОНЕИМАРА ХРАМА

Клик на слику за текст честитке