Хронологија догађаја 2007. године

Добротворни концерт

„ЗА ХРАМ СВЕТОГ САВЕ“

Јован Маљоковић
и „Балкан салса бенд“Поводом Васкрса одржаће се Велики добротворни концерт џез-музичара Јована Маљоковића и Балкан салса бенда, у организацији ''Ђуро Салај'' АД, и уз сагласност Канцеларије протонеимара Храма св. Саве на Врачару и Друштва за подизање Храма.

Концерт ће бити одржан у суботу, 14. априла, са почетком у 20 часова, у Велика сала ''Академија 28'', Ул. Немањина бр. 28, Београд.

Целокупан приход од продатих карата намењен је радовима на довршетку Храма светог Саве на Врачару, у Београду.

Цена карте износи 400 динара, а могу се резервисати и купити на билетарници ''Ђуро Салај'',
www.djurosalaj.co.yu
или путем телефона: (011) 3616 020 и 3619 223.

Добродошли!26. март 2007. године

ЗАЈЕДНИЧКА АКЦИЈА 2007 – Инфостан и Друштво за подизање Храма св. Саве
„ДА И ЗИДОВИ ДОБИЈУ ДУШУ“


И ове године ће грађани Београда имати прилику да помогну довршетак Спомен-храма св. Саве на Врачару тако што ће уз уплатницу Инфостан-а за месец март добити и додатну уплатницу за добровољни прилог грађана за финансирање радова у Храму.

Инфостан и Друштвo за подизање Храма св. Саве на Врачару позивају грађане да уз уплатницу Инфостан-а за МАРТ 2007. године попуне и уплатницу за Храм и тако искористе историјску част и прилику ове генерације да доврши идеју коју су наши преци започели пре 112 година.

У складу са својим могућностима грађани ће уплатом новчане помоћи на рачун Храма св. Саве постати његови донатори.

Храм св. Саве на Врачару представља симбол Београда, али и целе Србије, њене историје, културе и народа.

Допринос овој акцији пружили су Скупштина града Београда, ЈКП Инфостан и ЈП ПТТ Србија.

25. март 2007. године

Митрополит смоленско-калинградски Кирил - министар спољних црквених послова Московске патријаршије, данас је посетио Храм


Српски патријарх Павле и руски митрополит Кирил

Дневне новине „БЛИЦ“

21. фебруар 2007. године

Интервју: Драгомир Ацовић о унутрашњем изгледу храма Светог Саве


Уређење ентеријера прве цркве новог градитељства у нас, на размеђи два миленијума, храма Светог Саве на Врачару, почеће тек када се окончају конкурси, а они ће бити расписани тек пошто их одобри синодска комисија. Када ће се то десити - још се не зна.

Ипак, изглед унутрашњости храма може се већ наслутити на основу фотографија из компјутерске анимације израђене према идејном решењу Александра Дерока (из тридесетих година), које предочавамо читаоцима захваљујући нашем саговорнику Драгомиру Ацовићу, главном архитекти ентеријера.

- Од тренутка расписивања конкурса за израду картона за осликавање унутрашњости храма Светог Саве на Врачару, до првог каменчића мозаика, претпоставља се да ће проћи око шест месеци. Ако би данас синодска комисија донела одлуку о томе, тек за годину дана уметници би се попели на скеле. Међутим, конкурси још нису објављени, а биће их неколико, један чак међународни - за осликавање средишњег дела, тј. наоса. Реално је очекивати да ће живописање цркве трајати осам година - каже арх. Драгомир Ацовић.

- Предвиђено је да екипа броји 90 мозаичара (60 уметника и 30 асистената). Фресака ће бити само у деамбулаторијуму (око олтара, где се свештеници одевају), затим на зидовима звоничких кула, и још неколико изолованих целина - објашњава архитекта Ацовић.

„Као и архитектонски стил храма, тако и стил решења живописа и целокупног унутрашњег простора мора неминовно имати теолошко-литургијско утемељење, а не само функционално-естетско. Храм јесте намењен верницима, посвећен светитељу који их спаја са Богом, али он је пре свега Божји дом. Пресликати живопис са неког од наших средњовековних манастира немогуће је“, сматра наш саговорник, „јер ниједан по димензијама не може да се мери са врачарским храмом. У нашој традицији немамо овако велике цркве. Дечани и Студеница јесу бисери наше средњовековне уметности, али су скромних димензија у односу на Светосавски храм који је у рангу европских катедрала.

- Садржај рељефа иконографски је познат (одговара канонима). На западном порталу, на средњим вратима биће сцена из Христовог живота, на левим вратима из житија Светог Саве, а на десним из житија Светог Симеона Немање. Северни портал биће посвећен темама из Старог завета, а јужни црквеним учитељима - каже Ацовић не кријући да мало зазире од овог за вајаре веома изазовног посла.

Милена Марјановић

Ко доноси одлуке

На челу комисије која одлучује о усвајању решења налази се митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ жички Хризостом, браничевски Игњатије, протонеимар храма проф. др Војислав Миловановић, академски сликар Синиша Жикић, живописац Гаврило Марковић, наш саговорник арх. Драгомир Ацовић, живописац из атинске архиепископије Стаматис Склирис (учествовао у осликавању храма Христа Спаса у Москви), живописац из Русије Николај Мухин и професори Чедомир Васић (Факултет ликовних уметности) и Ненад Милошевић (Богословски факултет).

14. фебруар 2007. године

Хронолошки приказ поступака у реализацији рељефа у камену за ентеријер Храма (2005–2007)
- од цртежа до изведеног стања -


Бифора

Цртеж стубова из 1940. године, проф. арх Александар Дероко (1894-1988)
---
Цртеж урађен у компјутеру, као будући модел


Сечење стубова у фабрици, кружним CNC машинама
---
Ручна израда детаља на стубовима, пролеће 2005.


Монтажа стубова, лето 2005.
---
Данашњи изглед стуба у Храму


Пилон – орао

Цртеж руком, арх. Драгомир Ацовић
---
Компјутерски модел будућег орла


Префабрикација кружним CNC машинама, у фабрици


Орао допремљен из фабрике у Храм, април 2006.


Монтажа у Храму


Цртежи архитекте проф. Александра Дерока


Израда 3Д модела


Компјутерска визуелизација пре почетка израде


Израда орнамента у камену (бифора)


Префабрикација - сечење камена машинама CNC према 3Д моделу


Префабрикација, сечење камена машинама CNC


Израда сокле, ручно полирање сокле и камене облоге


Финализација радова у радионици у Храму св. Саве
(вајарско-клесарски послови)


Фотографије изведених радова


http://www.hramsvetogsave.com/Hram/ser/Foto/stampa_3.htm

27. јануар 2007. године

Обележен дан светог Саве


Молитвом за милост живота, здравље, мир и спасење, за српског патријарха, цео православни род и за све српске ђаке и професоре, у Храму је свечаном литургијом обележен дан највећег српског просветитеља и оснивача српске цркве и државе – светог Саве.

У пратњи хора Храма св. Саве на Врачару, литургију су служили свештеници свих београдских цркава, уз присуство великог броја верника. После литургије и традиционалног сечења колача, најбољим вероучитељима из 14 српских епархија, као и ученицима који су се посебно истакли у праћењу верске наставе, поклоне и посебне захвалнице уручио је старешина Храма св. Саве на Врачару – презвитер др Лука Новаковић.

Светосавска литургија у Храму


Сечење славског колача
---
Старешина Храма - јереј др Лука Новаковић


Литургији су присуствовали, апостолски Нунциј г. Еуђенио Сбарбаро, београдски надбискуп Станислав Хочевар, протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић, министри просвете и вера Слободан Вуксановић и Милан Радуловић, монаси манастира Хиландар, Жиче и Студенице, чланови Друштва за подизање Храма св. Саве на Врачару, и многи други угледни гости.

25. јануар 2007. године

Позив на Светосавку Литургију у Храму


Благословом Његове Светости Патријарха Српског Господина Павла, празник највећег српског светитеља, Светог Саве, који славимо 27. јануара, ове године ће свечано бити обележен у Храму Светог Саве на Врачару.

Света архијерејска Литургија почиње у 9.00 часова, у суботу.


Свету архијерејску Литургију служиће Његова Светост Патријарх Павле, а у богослужењу ће учествовати архијерејски намесници, декан Богословског факултета у Београду, ректор Богословије „Свети Сава“, као и монаси манастира Хиландара, Жиче и Студенице.

Очекује се присуство високих државника и црквених великодостојника, ктитора и добротвора светосавског Храма, чланова Друштва за подизање храма Св. Саве на Врачару, и других угледних личности.

Светог Саву, као утемељивача српске просвете, славе сви ученици и све школе у Србији. Овога пута, обележавање празника у Светосавском храму на Врачару биће прилика да пригодне награде и грамате буду уручене најуспешнијим вероучитељима и ученицима веронауке из школа у Србији.

Позивамо верни народ да присуствује свечаној Литургији, и у молитви и радости прослави велики срспски празник – Дан Светог Саве!

Директан пренос реализоваће РТС.

ентеријер Храма

14. јануар 2007. године

САОПШТЕЊЕ

ТРАДИЦИОНАЛНО ПРОСЛАВЉЕНА ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА НА СВЕТОСАВСКОМ ПЛАТОУ


Прослава Православне Нове 2007. године ноћас је обележена централном црквеном прославом и ватрометом на Светосавском платоу.

Око 5000 посетилаца, који су присуствовали овом традициоиналаном догађају на платоу око Храма Светог Саве, било је у прилици да виде раскошан ватромет изнад Храма, и тачно у поноћ чују сва звона, а врата Храма су током целе ноћи била отворена за разгледање и молитву верних.

Посетиоцима смо захвални што су прихватили наш апел, и апел организатора – Скупштине Града – да се уздрже од коришћења пиротехничких средстава.

Фотографије са претходних дочека на Светосавском платоу

11. јануар 2007. године

ПОЗИВ НА ТРАДИЦИОНАЛНУ ПРОСЛАВУ ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ НА СВЕТОСАВСКОМ ПЛАТОУ


Поводом прославе Православне Нове 2007. године традиционално ће бити одржан ватромет на Светосавском платоу, у ноћи између 13. и 14. јануара (субота на недељу).

Београђани, и сви они који су ранијих година присуствовали овом догађају, поново ће бити у прилици да виде раскошан ватромет изнад Храма Светог Саве, и тачно у поноћ да чују сва звона, док ће врата Храма током целе ноћи бити отворена за разгледање Храма и молитву верних.

Апелујемо на посетиоце да се уздрже од коришћења пиротехничких средстава (петарди, ракета и сл.), и у миру и радости прославе Нову годину крај спомен-храма Светом Сави.

06/07. јануар 2007. године

Паљење бадњака на светосавком платоу


Паљење бадњака

jануар 2007. године

Протонамесник др Лука Новаковић ступа на дужност старешине Храма


- биографија стрешине -