Хронологија догађаја 2006. године


Београд, 23.9.2006. год.
Посета делегације Мешовите комисије Римокатоличке Цркве и Православне Цркве


У суботу поподне је светосавски Храм посетила делегација Мешовите комисије Римокатоличке Цркве и Православне Цркве – у оквиру програма састанка Девете Мешовите комисије за богословски дијалог између Православне Цркве и Католичке Цркве, који је трајао од 18. до 25. септембра 2006. године. Мешовиту комисију је сачињавало по 30 представника Православне Цркве и Римокатоличке Цркве.

Овде можете прочитати цео текст Саопштења СПЦ поводом одржаног састанка Комисије:
http://www.spc.yu/Vesti-2006/09/25-09-06-c.html


Београд, 12.11.2006. год.
Делегација Шведског хришћанског центра у посети Храму


Данас у подне, Храм је посетила делегација Шведског хришћанског центра. Ова делегација је, у организацији српске православне Епархије британско-скандинавске, у посети нашој земљи и СПЦ од 10. до 15. новембра. Делегацију ће примити Његова Светост Патријарх српски Господин Павле, а у оквиру свог боравка делегација је, осим Храма, посетила и манастир Ваведење у Београду, као и манастир Ковиљ.

О историјату и градњи светосавског Храма говорио им је господин Драгомир Ацовић, главни архитекта за унутрашње уређење Храма.

Чланови делегације Шведског хришћанског центра:

- Др. Ленард Молин – Заменик Генералног секретара и директор области Екуменска деаконија, за питања односа Црква – друштво
- Г-дин Даниел Удлинг – Координатор Екументског програма за културу мира
- Г-ђа Елајн Линдблум – Саветник за питања Црква – школство
- Г-ђа Гунел Насфорс – Асистент за питања духовне бриге о затвореницима
- Г-дин Карл – Јохан Фриман координатор
- Протонамесник Живко М. Јакшић - свештеник парохије Свете Ане Ескилстуна и Линчепинг, православни координатор при Шведском хришћанском савету и званични преводилац делегације.

Београд, 16.12.2006. године

Група Срба и Албанаца с Косова и Метохије у посети Храму


Храм Светог Саве је посетила група људи са Косова - Срба и Албанаца, учесника конференције „Цивилни дијалог Косово – Србија“. Посетиоце Храма дочекао је протонеимар проф. др Војислав Миловановић, и упознао их са историјатом градње, као и радовима који се тренутно у Храму изводе.

Конференција је одржана у Београду у хотелу „Палас“, од 15. до 17. децембра, са темом Међурелигијски дијалог, млади и религија.

Пројекат „Цивилни дијалог“ (www.civil-dialogue.org), заједнички инициран од стране Центра за регионализам из Новог Сада и Мисије ОЕБС на Косову, представља допринос обнови покиданих веза између људи и НВО на Косову и у Србији, као и реализацији заједничких пројеката. Партнер у реализацији пројекта са Косова је Добротворно хуманитарно друштво Мајка Тереза из Приштине.