Хронологија догађаја 2006. године

НАЈАВА
Београд, 10. мај 2006.
Дан када су спаљене мошти Светог Саве на Врачару


Позивамо вас да у среду, у 9 часова, у Храму Св. Саве на Врачару присуствујете Светој Архијерејској Литургији поводом сећања на Дан када су спаљене моштију Светог Саве на Врачару, који прослављамо као славу Храма Светог Саве и Друштва за подизање Храма Св. Саве на Врачару.

Поред домаћина славе, Епископа СПЦ, старешине Храма протојереја-с таврофора Стеве Влачића и протонеимара Храма проф. др Војислава Миловановића, Литургији и сечењу славског колача присуствоваће чланови Друштва за подизање Храма Светог Саве – највећи привредници у нашој земљи, ктитори и донатори Храма, неимари и сарадници у изградњи Храма, и остали угледни гости.

Обележавање Дана када су спаљене моштију Светог Саве на Врачару је до 1894. било спорадично, а од 1895. се у српском народу традиционално прославља сваке године. Прошле године је уприличена 110-та традиционална прослава овог дана.

У 12 часова, у Парохијском дому при Храму Св. Саве, биће одржана редовна, осма, седница Скупштине Друштва за подизање Храма Св. Саве на Врачару на којој ће бити резимирани радови на спомен-храму у протеклих годину дана, и представљени План и програм радова за 2006/2007. годину. Седници ће присуствовати Њ.Е. Борис Тадић као председник Главног одбора Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару.

САОПШТЕЊЕ
Београд, 10.5.2006. године

  - Слава Храма: 10. мај – Дан када су спаљене мошти Светог Саве на Врачару
  - Друштво за подизање Храма Св. Саве: седница Главног одбора и Осма седница Скупштине


Данас, у среду, у 9 часова, у малој цркви Св. Саве на Врачару одржана је Света Архијерејска Литургија поводом сећања на Дан када су спаљене моштиј Светог Саве на Врачару, који прослављамо као славу Храма Светог Саве и Друштва за подизање Храма Св. Саве на Врачару.

Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Василије и Епископ Хвостански Атанасије (Ракита). Поред домаћина славе, старешине Храма протојереја-ставрофора Стеве Влачића и протонеимара Храма проф. др Војислава Миловановића, Литургији и сечењу славског колача присуствовали су чланови Друштва за подизање Храма Светог Саве, ктитори и донатори Храма, неимари и сарадници у изградњи Храма, велики број грађана .

Литургија у малој цркви Св. Саве
Сечење славског колача у цркви Светог Саве - Епископ Василије и Епископ Атанасије

У 12 часова, у Парохијском дому при Храму Св. Саве, одржана је редовна седница Скупштине Друштва за подизање Храма Св. Саве на Врачару на којој су резимирани радови на спомен-храму у протеклих годину дана, и представљени План и програм радова за 2006/2007. годину и планиране активности Друштва за подизање Храма Св. Саве.

На почетку седнице је све присутне поздравио и благосиљао старешина спомен-храма Св. Саве – отац Стево Влачић . Седницом су председавали председник Скупштине Друштва – г. Миодраг Бабић (Хемофарм Концерн), председник Главног одбора Друштва - Њ.Е. Борис Тадић (председник Србије) и протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић.

У сали Парохијског дома, седница Скупштине Друштва

Друштво за подизање Храма Св. Саве на Врачару саопштава да су планирани радови у Храму завршени, да је усвојен План и програм радова за 2006/2007. годину, односно будућа динамика радова.

Што се радова у 2005/2006. години тиче, осим завршених готово свих пројеката радова у унутрашњости Храма изведени су: сводови у припратама храма и у крипти (на површини од 1800 метара квадратних), завршени су сви грађевински радови у Храму, а у крипти Храма и занатски радови, тако да је крипта спремна за уметничку обраду.
Инсталације: машинске (вентилација, климатизација, подно грејање, итд) и електро-инсталације (јака и слаба струја, пројекат осветљења храма, итд), радови у камену: монтирано 8 бифора, 3 чела галерија, стубови јужне, северне и западне галерије, јужна припрата, 4 пилона, стубови западног улаза, комплет трифора.

За све радове који су на Храму текли од 2001. године – реоснивања Друштва до данас, новчана средства је обезбедило Друштво: појединачним уплатама предузећа или банака који су чланови Друштва, и самим акцијама Друштва (донаторске вечере, доплатна поштанска марка, уплате уз Инфостан, продајне изложбе слика, аукција), али и прилозима које су грађани широм земље уплаћивали на рачун Храма.

Динамички приказ изведених радова 2005/2006. и будућих 2006/2007. као и приказ утрошених и потребних средстава нарочито је похваљен од стране председавајућих, као и свих чланова Друштва, због детаљног и прецизног описа сваке активности и сваког утрошеног динара.

Комисија за Унутрашње уређење Храма ће ускоро завршити свој рад и објавити одлуку о живописању Храма у мозаику.

Председник ГО Борис Тадић је посебно истакао да је нама припала дужност да храм Светог Саве довршимо, јер су га наши преци започели и градили, и да у томе треба да истрајемо сви заједно.

Пре седнице је у просторијама Парохијског дома састанак имао Главни одбор Друштва за подизање Храма, који је предложио нове 'органе' Скупштине и чланове Г.О. Друштва. Координаторка рада Друштва је г-ђа Милка Форцан (Делта Холдинг), а нови чланови ГО су Мирко Петровић (Дунав осигурање) и Предраг Михајловић (Комерцијална банка). На Скупштини су ови предлози једногласно усвојени.

Састанак Главног одбора Друштва за подизање Хама Св. Саве на Врачару

У свечаној сали Парохијског дома отворена је добротворна продајна изложба слика и скулптура, а сав приход је намењен довршетку Храма Св. Саве. Протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић позвао је грађане, и посетиоце Београда, да од данас до краја месеца посте изложбу, погледају експонате и евентуално куповином неких од њих постану добротвори Храма.

Београд, 20. мај 2006. године

- Заседање Централног тела за довршење Спомен-храма Св. Саве на Врачару
- Молитва за приложнике Спомен-храма Светог Саве


У 11 часова, у Патријаршијском двору у београду, одржано је редовно заседање Централног тела за довршење Спомен-храма Светог Саве на Врачару, чији су чланови Светог Архијерејског Сабора и представници свих епархија Српске Православне Цркве. На седници је Извештај о грађевинским радовима поднео протонеимар Спомен-храма проф. др Војислав Миловановић.

Протонеимар Спомен-храма проф. др Војислав Миловановић подноси Извештај Сабору

Парастос свим преминулим ктиторима-задужбинарима, великим добротворима, добротворима и приложницима Спомен-храма Светог Саве на Врачару одржан је у 13.00 часова у Храму Св. Саве на Врачару.

Молитва за душе преминулих и за довршетак Спомен-храма одржана је у присуству Његове Светости Патријарха српског Павла и Преосвећених Г. Г. архијереја чланова Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, као и рођака и пријатеља приложника, и верног народа.


Парастос у Храму

Београд, 29. мај 2006. године

- Сегмент из Саопштења за јавност са редовног заседања Светог Архијерејског Сабора СПЦ


У Патријаршијском двору у Београду, под председништвом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, одржано је, од 15. до 27. маја, редовно заседање Светог Архијерејског Сабора СПЦ. У раду сабора учествовали су сви епархијски Архијереји СПЦ.

На почетку рада сабор је узнео благодарност господу и изразио радост свих својих чланова због успешног опоравка Његове Светости Патријарха по његовом изласку са Војно-медицинске Академије, где се налазио на лечењу.

Сабор уједно изражава радост због успешног настављања радова на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве на Врачару, похваљује задужбинарску ревност досадашњих добротвора и приложника и позива вернике српске православне цркве да и надаље, са љубављу и пожртвованошћу, својим прилозима граде овај храм који све нас гради.

> + < Прочитајте комплетан текст Саопштења.

Свети Архијерејски Сабор СПЦ