Хронологија догађаја 2006. године

Београд, 18. април 2006. год.
Проба расвете у ентеријеру Храма, поводом предстојеће Литургије


СНИМЦИ ИЗ ЕНТЕРИЈЕРА ХРАМА, 18.4.2006.

ЧЕСТИТКА ПРОТОНЕИМАРА ХРАМА

Београд, 23. април 2006.
Прва Васкршња Литургија у Храму


Васкршња (поноћна) Света архијерејска Литургија одржана је 23. априла, у 00.00 часова (субота на недељу), у Храму Светог Саве на Врачару.

Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије уз саслужење свештеника Храма Св Саве.

Литургији су, поред неколико стотина верника, присуствовали и председник Србије г. Борис Тадић, председник Скупштине Предраг Марковић, протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић, црквени великодостојници Римокатоличке цркве, ктитори Храма, добротвори, и други угледни гости.

Литургију је директно преносио РТС и сателитски програм РТС.

Ово је прво Богослужење у Храму Св. Саве након његовог освећења, 10. маја 2004. године, будући да су радову у унутрашњости спомен-храма започети одмах сутрадан по освећењу, те није било услова за Литургију до сада. За ову прилику су радови на кратко прекинути, скеле са зидова скинуте, машине изнете из Храма, материјал склоњен, а под Храма очишћен.

Сви који су присуствовали Литургији имали су прилику да виде колико су грађевинско-занатски радови у ентеријеру Храма напредовали, радови на инсталацијама и уметничка обрада ентеријера (првенствено рељефа), на површини од 1.200 квадратних метара, a простор оплемењен каменим рељефима, мермерним плочама, бифорама, стубовима, капителима...

Мала црква Светог Саве

Испред мале цркве

Улаз у Храм са западне стране

Долазак Владике у Храм

Хор на галерији

Владика Јоаникије

Литургија

Председник Србије и протонеимар

Двоглави орао на мермеру

05. мај 2006. године
Храм посетила група студената архитектуре из свих држава бивше Југославије


Поводом Петог Архитектонског студентског конгреса bg.ASK.ex.yu који има за циљ очување позитивне идеје повезивања и размене знања међу студентима архитектуре, а који је обухватио и посете најзначајним архитектонским знаменитостима Београда, група студената из Бања Луке, Сарајева, Загреба, Љубљане, Подгорице, Скопља, Новог Сада, Ниша и Београда посетила је у 17 часова Храм Светог Саве.

О историјату градње Храма и актуелним радовима посетиоце је упознао главни архитекта за Унутрашње уређење Храма Св. Саве г. Драгомир Ацовић.

09. мај 2006.
Учесници Конференције "Од Јерусалима до Београда..." посетили Храм Светог Саве


Конференција "Од Јерусалима до Београда...", која је одржана од 8–11. маја, окупила је око 40 представника цркава и верских заједница балканских земаља, а учесници су посећивали она места у Србији која су у претходном периоду била обележена међуетничким конфликтима, изливима насиља, итд. Места које су посетили су Темерин, Београд, Ниш, Бујановац и Прешево.

Учесници Конференције су посетили Светосавски Храм, као „место сусрета и дијалога“, а о историјату градње Храма и актуелним радовима посетиоце је упознао архитекта бироа за градњу храма Предраг Стефановић.

Посетиоци испред Парохијског дома и мале Цркве Светог Саве

Посетиоци испред Храма Светог Саве, арх. Предраг Стефановић (десно) говори о изградњи Храма