Хронологија догађаја 2006. године

17.2-01.3.2006.
Добротворна изложба УМЕТНИЦИ ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ


Друштво за подизање Храма Светог Саве на Врачару је у сарадњи са Галеријом '73 организовало изложбу УМЕТНИЦИ ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ, која је отворена 17. фебруара, у 19 часова, у ГАЛЕРИЈИ '73 на Бановом брду (Ул. Пожешка 83а).

Изложба је хуманитарног карактера и сав приход од продатих уметничких дела намењен је довршетку спомен-храма Светог Саве. Изложбу је отворио председник Општине Чукарица г. Драган Тешић, а посетиоце су са изградњом спомен-храма и концептом ове изложбе упознали главни архитекта за ентеријер Храма г. Драгомир Ацовић и директор Галерије '73 г. Дејан Савић.

Цене свих дела су почетне, тако да је на купцима да одлуче колико ће платити одабрано дело. Изложба је отворена до среде, 01. марта 2006. године. Радно време Галерије '73 радним данима је од 10-20 часова, и суботом од 10-15 часова.

Његова Светост Патријарх српски Господин ПАВЛЕ позвао је крајем 2003. године све савремене уметнике, чланове УЛУС-а и УЛПУДУС-а, да својим рукотворинама дарују Храм Светог Саве на Врачару. Њима су се придружили и чланови Удружења академских уметника Републике Српске са више од 60 дела. До данас је приложено више од четири стотине уметничких дела.

У марту 2005. године, у Атријуму Народног музеја у Београду, одржана је прва добротворна аукција слика за довршење Храма Светог Саве на Врачару "СРПСКИ СЛИКАРИ ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ". Селекциона комисија, предвођена г. Николом Кусовцем, тада је одабрала 82 слике које су понуђене на добротворној аукцији. Међу сликарима који су прилажући своје радове помогли градњу Храма Св. Саве су и Петар Ђорђевић, Душко Вијатов, Зоран Јовано-вић Добротин, Оља Ивањицки, Цветко Лаиновић... Организатори су, уз сагласност уметника - дародаваца, одлучили да почетна аукцијска цена омогући учешће у аукцији што већем броју љубитеља уметности. Радио Телевизија Србије је свој допринос и учешће дала директним преносом. С обзиром на то да је 70 посто радова продато, са сигурношћу можемо рећи да је ово једна од најуспешнијих аукција последњих година одржаних у Србији.

Током новембра/децембра 2005, у сали Парохијског дома при Храму Светог Саве, организова-на је Божићна продајна изложба слика. Том приликом је продато 35 уметничких дела.

Будући да је интересовање истинских љубитеља уметности и даље велико, као и сам број дела која 'чекају' своје купце-добротворе, Друштво за подизање Храма Светог Саве на Врачару и ГАЛЕРИЈА '73 организовали су ову продајну изложбу уметничких дела из области ликовних и примењених уметности.

На самом отварању је продато 20 изложбених експоната.

У току припреме
Отварање изложбе: (с десна на лево) Драган Тешић-председник Општине Чукарица, главни архитекта за ентеријер Храма Драгомир Ацовић, директор Галерије '73 Дејан Савић и протонеимар спомен-храма Војислав Миловановић
Посетиоци и добротвори

Организациони тим:
(с лева на десно) Марко Поповић, Маја Филиповић, Иван Јовановић, Александра Средојевић, Дејан Савић

20. фебруар 2006.
Посета Г.С. Полтавченка и председника Србије Бориса Тадића Храму


Данас je у току званичне посете председнику Србије господину Борису Тадићу, господин Георги Сергејевич Полтавченко-опуномоћени представник председника Руске Федерације г. Владимира Путина, са својим домаћином г. Борисом Тадићем, у подне посетио храм Светог Саве на Врачару.

На врачарском платоу високу делегацију су дочекали Његово Преосвештенство Епископ бачки Иринеј, протонеимар храма Светог Саве проф. др Војислав Миловановић, старешина храма протојереј-ставрофор Стеван Влачић и главни архитекта за ентеријер храма Драгомир Ацовић.

Долазак гостију на Светосавски плато

Протонеимар Миловановић је високе госте и чланове делегације, у којој су били госпођа Јекатерина Давидовна Полтавченко, господин Герасимов-заменик директора Трећег Европског одељења у Министарству иностраних послова Руске Федерација, господин Зураб Церетели-један од најпознатијих вајара у Русуји, господин Бородин-директор Банке "Москва" и господин Виктор Едуардович Кононов-секретар г. Полтавченка, упознао са историјатом храма и етапама градње. По речима проф. др Војислава Миловановића, у току је облагање унутрашњих зидних површина мермером, као и мермерним рељефима, а планирано је да радови буду завршени до Васкрса ове године. Како је Храм зидан у српско-византијском стилу, предвиђено је да се постави 15.000 квадраттних метара мозаика. Још увек није одређено ко ће бити аутор предложака за мозаик, односно ко ће предводити тим уметника који ће мозаике радити.

Господин Георги Сергејевич Полтавченко, који је и пре годину дана посетио Светосавски храм, изразио је задовољство што се са радовима доста одмакло.


Разговор са гостима, у Храму Светог Саве

30.3.2006.
САОПШТЕЊЕ Друштва за подизање Храма Св. Саве поводом Добротворне изложбе УМЕТНИЦИ ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ која је одржана од 17.2. до 01.3.2006.


Друштво за подизање Храма Светог Саве на Врачару је у сарадњи са Галеријом '73 организовало изложбу УМЕТНИЦИ ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ , која је отворена 17. фебруара у ГАЛЕРИЈИ '73 на Бановом брду (Ул. Пожешка 83а), и трајала је до 01. марта.

На овој Изложби хуманитарног карактера продато је 32 уметничка дела, што чини 30% од понуђених експоната, и до данас је прикупљено 219.600,00 динара.

Цене свих дела биле су почетне, тако да су купци сами одлучивали колико ће платити одабрано дело. Неки су додали 5% на почетну цену слике, а неки чак и 25%. Неки добротвори су и преко Интернета резервисали слике 'листајући' виртуелни каталог који се налази на страницама ове презентације спомен-храма Светог Саве.

Сматрамо да је изложба протекла успешно и најављујемо да ће Друштво ускоро организовати сличне добротворне акције са понудом преосталих дела.