Хронологија догађаја 2006. године

01. фебруар 2006. године
Патријарх Павле одликовао Орденом Светог Саве девет чланова Друштва за подизање Храма


Београд, Патријаршијски двор

Његова Светост Патријарх српски Господин Павле, у присуству чланова Светог Архијерејског Синода, епископа: зворничко-тузланског г. Василија, бачког г. Иринеја, шумадијског г. Јована, доделио је Ордене Светог Саве за изузетан допринос великом напретку изградње Спомен-храма Светог Саве на Врачару, у двору Српске патријаршије, у 11 часова.

Благослов Патријарха

Орден је додељен:

 1. ЈП Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда
 2. Драшку Петровићу - Телеком Србија
 3. Ђорђу Антељу - Gemax
 4. Обраду Спремићу - Siemens
 5. Ненаду Богдановићу - градоначелнику Београда
 6. Слободану Радуловићу - Ц Маркет
 7. Мирку Петровићу - Дунав осигурање
 8. Мирославу Мишковићу - Делта Холдинг
 9. Милки Форцан - Делта Холдинг

Уручујући орден Његова Светост Патријарх г. Павле је рекао да су одликовани "љубав према Српској Православној Цркви, изразили кроз велики допринос изградњи Спомен-храма Светог Саве на Врачару", нагласивши да су они "издашно помажући изградњу храма Светог Саве помогли и целом народу православном, тако да се већ види дан када ће, уз помоћ Божју и Светога Саве, бити остварена његова заветна мисао". Његова Светост Патријарх је указао пажњу сваком од добитника понаособ, задржавајући се у очинском и, у исто време, срдачном разговору.

Ненад Богдановић, градоначелник Београда

Драшко Петровић, Телеком Србија

Милка Форцан, Делта Холдинг

Мирко Петровић, Дунав осигурње

Ђорђо Антељ, Гемакс

Слободан Радуловћ, Ц Маркет

ЈП Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда

Неке од заслуга добитника Ордена су:

 • помоћ у финансијском и организационом смислу активности за довршетак грађевинских радова у Храму, фасаде Храма, изградње Светосавског платоа и порте Храма, Парохијског дома, крипте, радова у ентеријеру, итд.(од 2001. до краја 2005. године),
 • учешће у организацији и реализацији шест донаторских вечера за Храм (Београд 2002, Франкфурт 2003, Стокхолм 2003, Мадрид 2003, Москва 2004, Београд 2005. године),
 • помоћ у реализацији филмова, спотова, брошура о Храму, додела хуманитарног броја телефона за помоћ грађана за довршетак Храма,
 • организација разних добротворних скупова, аукција слика и сл.
 • помоћ изградњи цркве у Подгорици, финансирање обнове Хиландара, цркава на Косову и Метохији, и др. објеката СПЦ.

У име одликованих, Патријарху српском Павлу и Светом Архијерејском Синоду је захвалио г. Ненад Богдановић, градоначелник Београда:

"Пре свега, желим да изразим велико задовољство и радост што Вас, Ваша Светости, поново видимо у добром здрављу и расположењу. Та чињеница, је за све нас, чланове Друштва за подизање храма Светог Саве посебно значајна, јер сте Ви, наш Председник и моћи ћемо да Вас и даље следимо у овом великом и значајном подухвату довршења Храма Светог Саве.

Ми овде окупљени, по природи послова које обављамо, често се срећемо са значајним личностима, учествујемо у капиталним подухватима: градимо путеве, зграде, фабрике... Присуствујемо догађајима који за нас, иначе обичне људе, имају историјски карактер.

Али, два датума сигурно неће избледети у нашем сећању. Први је 3. септембар 2001. године, када смо испунили одлуку Српске Православне Цркве и, на иницијативу блаженог сећања Зорана Ђинђића, премијера Србије, обновили рад Друштва, основаног још далеке 1895. године. Тада изговорене речи Ваше Светости, да ће када завршимо храм Светог Саве бити нашем народу и свима нама благослова и Светог Саве и нашега Господа, за нас су постале заповест коју извршавамо по мери наших могућности. Ових неколико година следили смо и тада изговорене речи блаженопочившег Зорана Ђинђића да је довршење храма тест наше националне озбиљности и снаге и да Храм као свенародни пројекат има пуно право и оправдање.

Шта смо - као Друштво - урадили од септембра 2001. до данас, видљиво је, хвала Богу, свакоме ко дође на Врачар. Храм је у грађевинском смислу завршен и представља прави украс и јединствени симбол Београда. За нас је права радост била што смо могли да га прикажемо Цариградском Патријарху Господину Вартоломеју и високим представницима свих Православних Цркава, маја прошле године на величанственој прослави Првог српског устанка. Храму су се дивили и представници осталих хришћанских Цркава и друге угледне личности које посећују главни град.

Други датум, који ћемо памтити док смо живи, је данашњи. Јер данас нас је наша Црква благословила и почаствовала својим најзначајнијим одликовањем, орденом Светог Саве. Осећамо да је ово одликовање дошло можда прерано. Јер, на Храму има још доста да се ради и уради. Ми смо се обавезали да у Друштву, под Вашим председништвом, радимо док и последња коцкица мозаика не буде на свом месту. Стога, за нас ово одликовање Српске Православне Цркве представља највећи подстрек да, заједно са целим нашим народом и свим људима добре воље, на овом послу истрајемо.

Још једном Вам, Ваша Светости и господо архијереји, најтоплије и најсрдачније захваљујемо на указаној нам части."

Добитници Ордена Светог Саве

Добитници Ордена Светог Саве

Ову свечаност је употпунио и хор "Мокрањац при Храму Светог Саве".

Хор "Мокрањац при Храму Светог Саве" са диригентицом Јеленом Јеж