Хронологија догађаја 2005. године

02.11.2005
САОПШТЕЊЕ ДРУШТВА ЗА ПОДИЗАЊЕ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ НАКОН ОДРЖАНЕ КТИТОРСКЕ ВЕЧЕРЕ


У уторак, 1.11.2005. године, у Новом двору, у Београду, одржана је Ктиторска вечера за Храм Светог Саве, у организацији Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару и Српске Православне Цркве.

Сусрет гостију са Патријархом Павлом

Матеја Кежман поклања председнику Борису Тадићу дрес

Гости програма и добротвори: Данило Икодиновић, ватерполиста репрезентације СЦГ и Матеја Кежман, интернационални фудбалер са председником Борисом Тадићем

Његова Светост Патријарх српски Павле благосиљао је Kтиторску вечеру и рекао да је "дошло време да данашња генерација, у овако озбиљна времена, као и преци, учини оно што треба, што може и оно што је честито... oнда ће помоћи Бог и имаће коме да помогне и за шта".

Благослов ктиторске вечере, Његова Светост Патријарх српски Павле, председник Главног одбора Друштва БорисТадић, протонеимар спомен-храма проф. др Војислав Миловановић

О ономе шта је до данас урађено у Храму, и шта тек предстоји говорили су: председник Скупштине Друштва Миодраг Бабић - који је скуп поздравио речима: "Људи могу да сумњају у речи, али ће веровати у дела, а дело је ту - највећи православни Храм на свету, симбол националног и културног живота.", и протонеимар спомен-храма проф. др Војислав Миловановић - присутне је упознао са радовима који у наредном периоду предстоје у ентеријеру Храма, а чију ће изведбу омогућити новац прикупљен на Ктиторској вечери:

  • довршење грађевинских радова у припратама, галеријама и у крипти Храма, и израда камених облога и декоративних радова
  • израда изложбеног простора у крипти и довршење крипте патријараха
  • израда и монтажа декоративних и функционалних светиљки, система за озвучење и снимање, комуникационих система
  • облагање улазних врата декоративним бронзаним рељефима
  • потпуно довршење олтарског простора Храма, облагање зидова и израдa венаца
  • израда великих, мањих и монументалних мозаичних композиција, орнамената и натписа
  • уградња система подног грејања у зони олтара и наоса Храма, као и грејаних простора крипте
  • израда пода наоса и припрата и довршење свих подова у Храму и крипти
  • довршење свих инсталационих система и меморије донатора и приложника Храма
  • опремање Храма црквеним и богослужбеним предметима,

...а онда нам преостаје да се Дух усели у Храм. Када је дух Божји у Храму, Храм је завршен! Када ће то бити, зависи од вас, од нас, од народа српског, од духа хришћанског и од вере која нас одржава да не потонемо.", рекао је протонеимар спомен-храма.

Председник Борис Тадић је подсетио да је премијер Зоран Ђинђић 2001. године заједно са Патријархом Павлом обновио рад Друштва за подизање Храма Св. Саве, да "Храм данас изгледа сасвим другачије него пре пет година и ближи се коначан завршетак тог пројекта". "Завршетком храма отклонићемо систематске грешке из прошлости, отворити нову страницу будућности, али и растеретити генерације које долазе. Потребно је да у данашној историји нашег народа направимо један обрт и довршимо оно што је започето", рекао је Тадић.

Програм у току

Под редитељском палицом Александра Мандића гостима су се обратили Матија Бећковић, Матеја Кежман и Данило Икодиновић, Бора Дугић и Соња Перишић, хорови Collegium musicum и хор Светог Саве богословког факултета.

Овај добротворни скуп је организован поводом обележавања 110 година од оснивања Друштва за подизање Храма, односно настанка прве идеје о изградњи ове српске светиње.

Свако предузеће које је присуствовало, њих 92, уплатило је за храм Ктиторски прилог од 5000 евра (у динарској противвредности), а многи ће издвојити и већу донацију. До сада евидентирана прикупљена сума износи 39 милиона динара (458.000 евра).

Скупу је присуствовао и велики број великодостојника СПЦ, чланова Друштва - његови реоснивачи и нови ктитори, градски званичници, најуспешнија предузећа, угледне личности из јавног живота..

Ктитори спомен-храма и гости Ктиторске вечере, окупљање у холу Новог двора

ПРИЛОГ ЗА ХРАМ СВЕТОГ САВЕ И ПОЗИВОМ
НА ТЕЛЕФОНСКИ БРОЈ 0903-14-14-14


Предузеће за телекомуникације “Телеком Србија” придружило се великој акцији Информативне службе Српске Православне Цркве ДОВРШИМО ХРАМ СВЕТОГ САВЕ увођењем новог хуманитарног броја.

Од 1. новембра 2005. године свако ко жели да приложи за довршење Храма Светог Саве на Врачару може да позове телефонски број 0903-14-14-14. Висина прилога износи 22,00 динара.

 

05. децембар 2005. год.
Представљена Књига о Храму у Атријуму Народног музеја у Београду


Уз Благослов Његове Светости Патријарха српског Господина Павла, издавачка кућа "Православна реч" из Новог Сада објавила је двотомно издање посвећено највећем православном храму на свету, нашем спомен-храму.

Прва књига "Храм Светог Саве на Врачару" штампана је на српском и енглеском језику. Она обухвата пет тематских целина које свестрано осветљавају личност и дело Светог Саве и све етапе рађања Храма на Врачару, које траје дуже од једног века - од идеје до данашњег монументалног здања, са визијом његове сутрашњице и унутрашњег изгледа.

Аутори књиге су истакнута имена наше публицистике и градитељства: проф. др Слободан Милеуснић, прота Милан Јанковић, проф. арх. Бранко Пешић, проф. др Војислав Миловановић и арх. Драгомир Ацовић.

На њеним странама су објављени и пригодни текстови и стихови Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, академика Матије Бећковића, Светлане Велмар-Јанковић и Милорада Павића.

Једна од књига ове двотомне биографије, има више од 600 страна. Богато је илустрована фотографијама и цртежима храма и његових делова у свим фазама градње, са личностима и догађајима укљученим у те процесе. У другој књизи, обима 690 страна, чији је назив "Именослов ктитора, задужбинара, великих добротвора, добротвора и приложника" уписана су имена 71.000 људи и институција, који су од 1893. до 2004. године помагали градњу Храма - што му даје одлике истинског народног здања. Другу књигу је приредио прота Милан Јанковић.

На свечаном представљању овог изузетног издавачког подухвата, обима око 1300 страна и тежине око 9 килограма, у атријуму Народног музеја у Београду говорили су аутори ове књиге и директор "Православне речи" Зоран Гутовић. У програму су учествовали Тања Бошковић - наша истакнута драмска уметница и хор "Мокрањац при Храму Светог Саве".
Свечаности су присуствовали Његова Светост Патријарх српски Господин Павле, ЊКВ Александар Карађорђевић, ктитори, донатори храма, и друге угледне личности. Сви присутни су почившем др Слободану Милеуснићу, једном од аутора ове књиге, који је преминуо не дочекавши њено штампање, одали пошту минутом ћутања. Протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић је у свом излагању, између осталог, додао да је "надахнућу др Слободана Милеуснића придодато осећање извесности да ће започето бити завршено...посвећујем му свој део књиге".

Монографија је штампана у тиражу од 1.000 примерака. Цена комплета је 25.000 динара, а део прихода од продаје књига намењен је завршетку градње спомен-храма на Врачару.