Хронологија догађаја 2005. године

13.6.2005.
Међународна бициклистичка трка "Кроз Србију"


45. Међународна бициклистичка трка "Кроз Србију" ("Tour de Serbie 2005") свечано је отворена испред Храма Светог Саве у Београду.
Трка је трајала шест дана, а 126 учесника из 20 земаља света прошло је кроз 95 насеља и градова Србије дуж трасе дуге 1.000 километара. Српским друмовима опет су крстарили бициклисти из Јапана, САД, Немачке, Холандије, Белгије, Ирске, Русије, Италије, Казахстана, Пољске, Турске, Бугарске, Словачке, Украјине, Аустрија, Хрватске, Словеније, Мађарске и БиХ, уз наше возаче. Слоган овогодишње трке је "Туризам и бициклизам заједно - српским брендовима у свет".

Трка се одржава већ 66 година. Прва је одржана још далеке 1939. године под покровитељством ЊКВ Краља Петра II Карађорђевића. Трка није вожена за време Другог светског рата, да би њено одржавање поново било обновљено 1963. године и до данас се одржава сваке године.

Август, 2005.
Радови на Светосавском храму одмичу пуном паром

- протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић -

УРЕЂЕЊЕ КРИПТЕ

Управо смо почели с ентеријерским радовима у подземној етажи храма, у којој ће се на површини од 1.800 квадратних метара налазити многи духовни садржаји. Ту је, на првом месту, гробна црква посвећена Светом кнезу Лазару и крипта у којој ће се убудуће сахрањивати српски патријарси. У плану је да се у подземну етажу храма Светог Саве пренесе црквена ризница и стална поставка Музеја СПЦ, уз могућност да то буде један духовни простор у коме ће се организовати и концерти, црквене изложбе, сусрети и слично.

Подземна етажа крипте се ради у византијском стилу - биће делом фрескописана, делом у мозаику, а радиће се паралелно са "горњом", односно главном црквом у храму. За почетак се у овај простор постављају крстасти и цилиндрични сводови. Почетак радова на сводовима означио је владика зворничко-тузлански Василије, задужен по одлуци Светог архијерејског сабора да у наредне две године брине о изградњи храма. Сводови су урађени на тлу, тежине до 20 тона и већ готови делови се дижу.

У бироу за градњу Храма: Владика тузлански Василије - задужен од стране Синода СПЦ за градњу Храма у наредне 2 године

У храму се тренутно уређују три припрате (улазни делови храма) које заједно имају око 1.000 квадратних метара. Трећина рељефа до сада је урађена. Такође, раде се и тзв. Бифоре, којих ће укупно бити осам: свака је у каменом рељефу, састављена од тридесет делова, и свака површине 36 квадрата. Да би се извела финализација префабрикованих рељефа на једној бифори, потребна су и два месеца уметничког рада. Све рељефне камене оглоге треба да буду готове до августа 2006. године.

Монтирана бифора у Храму

Радови иду по плану, могло би се рећи и брже - али је већ време да се мисли на идућу годину и на прикупљање новца за довршетак ових радова. Највећи финансијски допринос даје Друштво за подизање храма Светог Саве на Врачару, које ове године слави 110 година од оснивања, јер наши људи и у овом сиромаштву не заборављају светосавску задужбину, као ни они изван наше домовине. Жао нам је једино што је Влада Србије укинула доплатну поштанску марку, што је за храм био значајан финансијски подстицај. Зато смишљамо нове акције да прилоге подстакнемо и у земљи, и у расејању...

ЕНТЕРИЈЕР ХРАМА

Храм Светог Саве је у рангу цркве Светог Петра у Риму, само што ми још тражимо Микеланђела. Знамо како ће мозаик да изгледа у литургијском смислу, знамо и како ће технички најбоље да се изведе, али немамо аутора. Уверен сам да ће се и аутор ускоро наћи, јер саборска Комисија за унутрашње уређење Храма "ради пуном паром" (на челу јој је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије). Сви радови у камену теку по идејном решењу архитекте Александра Дерока, осим мозаика, што ће бити и један од најсложенијих послова уопште. С обзиром на високе духовно-уметничке захтеве, тај посао ће по свој прилици и дуго да траје.


18.8.2005.
Традиционална посета Храму учесника ''МОБЕ 2005''


Акција ''Моба'' која се традиционално, по пети пут, организује под покровитељством Српске Православне Цркве и Владе Републике Србије има за циљ да окупи омладину средњошколског и студентског узраста из Расејања и наше земље. Учесници манифестације, који долазе из десетак земаља са свих континената у организацији Шабачко-ваљевске епархије учествовали су у образовним, културно-уметничким и спортским програмима, и посетили бројне историјске и верске споменике и значајне институције у Србији. Тако се данас у спомен-храму нашло око 200 учесника ''Мобе'', омладине српског порекла која долазе из Америке, Канаде, Шведске, Русије, Немачке, Швајцарске, Британије, Аустрије, Македоније, Хрватске, БиХ и из наше земље. Протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић је младима нагласио значај који за Србе, у отаџбини и у расејању, има с?м Свети Сава и овај спомен-храм, упознавши их са историјом градње храма током векова, Друштвом за подизање Храма, тренутним радовима и радовима који предстоје