Хронологија догађаја 2005. године

01-05.4.2005.
На Врачарском платоу - изложба меда


Градско удружење пчеалара организовало је, поводом дана Београда, Светосавску продајну изложбу меда и пчелињих производа, на врачарском платоу, испред Храма Светог Саве. Изложба има продајни и хуманитарни карактер јер пчелари овог удружења скупљају мед за децу с Космета, а део новчаних средстава од продаје поклањају за довршетак Храма.

21.4.2005.
Хуманитарни маратон "Срце правосавља" Београд - Москва


Хуманитарни шеснаестодневни маратон стартовао је испред Храма Светог Саве 21. априла 2005. године уз благослов Његове Светости Патријарха српског Павла. Циљ маратона је испред Храма Христа Спаса у Москви.

Повод маратона је шездесетогодишњица победе над фашизмом. Маратон од Београда кроз Мађарску, Словачку, Пољску, Белорусију до Русије дужине је 2500 км. У просеку се дневно прелазило 160 км. Сваки маратонац претрчао је 30 км дневно. У екипи од десет маратонаца из атлетског клуба "Храбро срце" био је и Ђорђе Карађорђевић, унук Краља Александра, студент војне академије. У Минску је градоначелних овог града са неколико хиљада људи дочекао маратонце положивши заједно цвеће на споменик настрадалима у II светском рату.

01. мај 2005.
Васкрс - Благодатни Огањ у цркви Светог Саве на Врачару


Ове године, на Велику Суботу, протонеимар Храма Светог Саве проф. др Војислав Миловановић и сарадник протонеимара инжењер Борис Соломко су боравили у Јерусалиму, на Христовом гробу.

Камен миропомазања на улазу у Храм Христа Господњег

Улаз у пећину гроба Господњег

Подела Благодетног Огња на велику суботу

Благодетним Огњом распукнут стуб на улазу у Храм

Миловановић и Соломко су путовали са званичном делегацијом представника Руске Думе, која је по повратку из Јерусалима Московском Патријарху и све Русије Алексију II и председнику Руске Федерације Владимиру Путину даривала капсулу са пламеном Благодетног Огња. Након тога је одржана Васкршња Литургија у Храму Христа Спаситеља, у Мосви.
Миловановић и Соломко су, боравећи у Москви, пренели "капсулу" с пламеном Благодетног Огња и у подворје српске православне цркве.

Из Јерусалима, преко Москве, они су Огањ у Београд донели док је трајала Васкршња Литургија у цркви Св. Саве на Врачару, и положили је пред олтар. Тако је по први пут јерусалимска светиња стигла у Београд, захваљујући руској фондацији "Свети Андреј Првозвани", која већ пети пут организује путовање на место богослужења које вековима предводе православни јерусалимски Патријарси.

Пламен Благодатног Огња се налази на саркофагу Патријарха Варнаве у малој цркви Светог Саве.

10. мај 2005.
Дан спаљивања моштију Светог Саве на Врачару


Слава Храма Светог Саве Обележавање 110 година од оснивања Друштва за подизање Храма Св. Саве на Врачару Обележавање 20 година од почетка радова на Храму /1985/

Слава Храма Светог Саве

Обележавање Дана спаљивања моштију Светог Саве је до 1894. обележавано спорадично, а од 1895. се у српском народу традиционално прославља сваке године.

Дан спаљивања моштију Светог Саве на Врачару

Поводом Дана спаљивања моштију Светог Саве на Врачару јутрос је у малој цркви Светог Саве одржана Света Архијерејска Литургија коју је служио Његова Светост Патријарх српски Господин Павле. Тако је по 110-ти пут обележен овај Дан.

Након Литургије, у Храму Светог Саве у 11 сати, сечењу славског колача, поред домаћина славе - Његове Светости, старешине Храма протојереја-ставрофора Стеве Влачића и протонеимара Храма проф. др Војислава Миловановића - присуствовало је свештенство СПЦ, представници Друштва за подизање Храма Светог Саве, ктитори и донатори Храма, сарадници у изградњи Храма, и остали многобројни гости.

Затим је у Парохијском дому при Храму Св. Саве приређено славско послужење.

Обележавање 110 година од оснивања Друштва за подизање Храма Св. Саве на Врачару

Године 1895. обележена је тристотагодишњица од спаљивања моштију Светог Саве. То је био повод да се донесе одлука о подизању величансвеног Храма "који треба да буде споменик свеопштег признања српског народа Светом Сави, као свом просветитељу и заштитнику".
Исте, 1895. године, основано је и Друштво за подизање храма Светог Саве, чији је оснивач био Председник владе Аћим Чумић, први Председник - Митрополит српски Михаило, а чиниле су га најугледније личности из политичког, културног и привредног живота тадашње Србије.

Рад Друштва за подизање храма Светог Саве је обновљен почетком 1919. год. и почео је са преживелим члановима.

Бомбардовањем Београда 1941. год. и окупацијом Југославије радови на изградњи Храма су прекинути. После завршетка рата, нове власти Југославије нису дозвољавале наставак изградње Храма. Друштво за подизање Храма Светог Саве је 1948. године укинуто, а његове надлежности преузела је Црква путем Патријаршијског одбора.

Од тада па све до 1985. године трајала је упорна борба и залагање Српске Православне Цркве да се код нове власти издејствује дозвола за наставак изградње Храма Светог Саве.

3. септембра 2001. године, на иницијативу председника Владе Републике Србије др Зорана Ђинђића, уз благослов Његове Светости Патријарха српског Г. Павла и под покровитељством Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра II Карађорђевића, обновљено је Друштво за подизање Храма Светог Саве на Врачару, које је престало са радом 1941. године.

Обележавање 20 година од обнављања радова на Храму

После готово пола века, у недељу 12. маја 1985, у очишћеном простору унутар зидина Храма у којем је подигнут велики олтарски подијум са разапетим небом, служена је свечана Литургија. Началствовао је Патријарх Герман, уз саслужење двадесет Епископа и бројног свештенства, а певао је хор од 300 певача. У унутрашњости зидина Храма било је око 12.000 верника, док је у порти било око 80.000 људи.

Радови на изградњи Храма су прекинути 1991. године, када су наступили познати догађаји на подручју Југославије, који су довели до нових страдања и несрећа на овом тлу.

Следећи наставак радова је отпочет с пролећа 2000. године, именовањем проф. др Војислава Миловановића за протонеимара градње Храма.