Хронологија догађаја 2005. године

17.02.2005
Посета делегације Руске Федерације и председника Србије г. Бориса Тадића


У порти Спомен-храма Светог Саве на Врачару, Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј, у име Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, заједно са протонеимаром Храма проф. др Војиславом Миловановићем, примио је председника Србије г. Бориса Тадића и изасланство председника Руске федерације г. Владимира Путина, које предводи г. Георгије Полтавченко.
Преосвећени Владика Иринеј је, на руском језику, уваженим гостима говорио о значају и историјату Храма Светог Саве на Врачару, затим о светосавском духу и о вековном пријатељству руског и српског народа. Протонеимар Спомен-храма, проф. др Војислав Миловановић, госте је упознао са историјатом самог грађевинског процеса и о троетапним радовима, који се одвијају високим интензитетом. "До краја године треба да буду завршени сви радови у камену укључујући и 2000 квадратних метара рељефа", истакао је протонеимар.
После обиласка мале Светосавске цркве и Храма Светог Саве, у новосаграђеном парохијском дому су одржани разговори о значају даљег развоја укупних српско-руских односа.

10.3.2005.
Освећење Парохијског дома и Скупштина Друштва за подизање Храма


Његова Светост Патријарх српски Г. Павле, уз саслужење старешине, протојереја-ставрофора Стеве Влачића, и свештенства Храма Светог Саве, освештао је, данас у 11.30 часова, нови парохијски дом на Врачару.
Свечаном чину су присуствовали: Председник Србије г. Борис Тадић у својству председника Друштва за подизање Храма Светог Саве, проф. др Војислав Миловановић - протонеимар Храма Светог Саве, чланови Друштва за подизање Храма Светог Саве - директори и председници најуспешнијих предузећа и банака у Србији, представници предузећа која су учествовала у изградњи Дома и многобројни гости.

Свјатјејши Патријарх је у беседи, између осталог, изразио радост што је изграђен овако леп Светосавски храм и Парохијски дом, као и наду да ће, на славу Бога и добро народа, на Светосавском платоу бити изграђен и нови Патријаршијски двор. "Важно за све нас је да, угледајући се на наше свете претке који су уздајући се у Бога, издржали и петовековно ропство под Турцима и све невоље који су их, у борби за ослобођење сналазиле, превазилазили све препреке и искушења, тако и ми угледајући се на њих, уз Божју помоћ, превазиђемо све препреке и искушења која нам се догађају у животу. По томе ће нас и препознати преци." На крају беседе Његова Светост је цитирао философа и мислиоца Божу Кнежевића који каже "човек је биће коме се Бог може обрадовати, али и кога се ђаво може застидети."
Пре свечаног чина освећења, у Парохијском дому је, под председништвом г. Бориса Тадића и Главног одброа Друштва, одржана редовна годишња скупштина Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару. Скупштини су присуствовали чланови Друштва - председници и директори највећих српских комапанија и банака. Председник Тадић је истакао да је довршење Храма прворазредни државни и национални посао. Посебно је истакао значај који Српска Православна Црква има у савременом српском друштву.
Свечаност је својим торжественим појањем украсило Певачко друштво МОКРАЊАЦ (чланица Савеза Српских Хорова), са диригентом госпођицом Јеленом Јеж.

26.3.2005.
Аукција слика за Храм Светог Саве


Данас је у Народном музеју у Београду одржана добротворна аукција слика за довршење унутрашњих радова и украшавање Храма Светог Саве на Врачару.

Аукцију је отворио Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, нагласивши значај Храма Светог Саве, и захваливши се дародавцима слика, члановима УЛУС-а, УЛУПУДС-а и УЛУРС-а, као и купцима на овој аукцији.
Високопреосвећени Митрополит је рекао да тим чином дародавци постају део мозаика оних који су се уградили у Храм.
Аукцију је водио г. Никола Кусовац који је стручним коментарима посебно помогао ову добротворну манифестацију. На аукцији су понуђене 82 слике, а више од 70 посто радова је продато, па се са сигурношћу може рећи да је ово једна од најуспешнијих аукција последњих година одржаних у Србији.

За Храм Светог Саве је куповином слика прикупљено 1.480.000,00 динара. Највећи донатори су Фондација Карић, Мона, Енергопројект, ДДОР Нови Сад, Ернст и Јанг, Хотел Москва Београд, Галерија "Радионица душе", Авиогенекс, Новосадска Банка, Академија уметности Браћа Карић, Галерија лепих уметности, Национална штедионица, Министарство трговине и туризма Републике Србије, Галерија "Маркиза" и други. Највећи појединачни приложник је, овога пута, био г. Михаило Љубојевић, купивши слику "Дама са Хермелином", ауторке Оље Ивањцки.