Хронологија догађаја 2004. године

18.8.2004.
Учесници «МОБЕ 2004» у посети Храму


Акција МОБА се одржава од 2001. године у организацији Српске Православне Цркве, а покренута је на иницијативу премијера Владе Србије др Зорана Ђинђића. Пројекат подразумева окупљање деце и омладине из дијаспоре и отаџбине током лета, која заједнички уче матерњи језик и историју и раде на обнови духовних центара – манастира, цркава и школа. Циљ пријекта је изградња чврстих веза међу младима чија је отаџбина Србија, без обзира на то где живе, уче или раде.

Ове године је МОБА одржана од 16. јула до 18. августа, а организована је у шест градилишта у Епархијама: жичкој, милешевској, будимљанско-никшићкој и шабачко-ваљевској. Учествовало је око 200 деце из Аустрије, Аустралије, Велике Британије, Немачке, САД, Швајцарске, Француске, Румуније, Украјине, Републике Српске и Хрватске.

Обраћајући се младима, у Храму Светог Саве, протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић их је упознао са историјатом Врачара, значајем који за православни народ има Свети Сава, градњом Храма током векова, о радовима који су завршени и о радовима који предстоје, објаснивши им значај Храма за потомство – и оних који живе у Србији, као и оних ван ње.

Након посете Храму, учесници Мобе су посетили и Скупштину Града где им се обратила председница Скупштине града госпођа Радмила Хрустановић, а увече је за све приређена и традиционална опроштајна вечера.

03.9.2004.
Редовна седница Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару


Данас је у Парохијском дому при Храму Светог Саве одржана 6. седница Скупштине Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару.

Седници су присуствовали председник Републике Србије Њ.Е. Борис Тадић, протонеимар храма проф. др Војислав Миловановић, заједно са члановима Друштва и свештенством СПЦ. Присутнима су се обратили г.г. Драгомир Ацовић-главни архитекта за ентеријер Храма и Ђорђе Бобић-аутор светосавског платоа и пројектант Парохијског дома.

На седници је донета одлука да за председника Главног одбора Друштва буде изабран Председник Републике Србије Њ.Е. Борис Тадић, што представља вишевековну традицију Друштва.

Такође, усвојен је Извештај о извршеним радовима, као и план будућих активности Друштва за 2004/05. годину - одржавање донаторске вечере у Москви, у новембру ове године, и аукција слика и уметничких радова уметника из Србије и Републике Српске за довршетак Храма.

Атмосфера са седнице (с десна на лево): Проф. др Војислав Миловановић-протонеимар Храма, Ненад Богдановић-члан Главног одбора, Борис Тадић-председник Друштва, Миодраг Бабић-председник Скупштине Друштва, Мирослав Мишковић-координатор рада Друштва и старешина Храма отац Стево Влачић

Атмосфера са седнице

Њ.Е. Борис Тадић-председник Републике Србије и председник Друштва за подизање Храма, и Мр Ненад Боградновић-председник ИО Скупштине града и члан Главног одбора Друштва у посети Храму