Хронологија догађаја 2004. године

17.6.2004.
"Ускликнимо с љубављу" - филм о градњи Храма


Данас је у 12 часова, у сали новоизграђеног Парохијског дома, приказан документарни филм Ускликнимо с љубављу - сведочанство о настанку и изградњи Спомен-храма Светог Саве на Врачару.
Филм је снимљен уз сагласност Светог Архијерејског Синода, у продукцији Академије уметности БК,
а по сценарију и режији Моме Мартиновића.

10.07.2004.
Хор Мокрањац при Спомен-Храму Светог Саве на Врачару


Поводом 600. годишњице проглашења Београда за српску престоницу у недељу, 11. јула, у 19 часова, на платоу испред Храма Свете Петке и цркве Ружице на Калемегдану, одржано је духовно вече на коме је говорила академик Јованка Калић.
У уметничком програму у чествовали су: глумац Љубивоје Тадић, вокално-инструментални ансамбл из Руме "Врело", хор "Мокрањац" из Спомен-Храма Светог Саве на Врачару, хор цркве Ружице, група "Пирг" и српски песници.

12.07.2004.
Данас је Петровдан
Неуморни маратонци клуба Племенито срце поново у акцији


Светим литургијама у свим храмовима Српске православне цркве данас ће бити обележен празник светих апостола Петра и Павла - Петровдан.
У цркви у Челебићу код Коњица, где ће данас бити пренете мошти новог српског свештеномученика Момчила Челебићког, који је међу српске светитеље уврштен одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ у мају прошле године, Свету архијерејску Литургију требало би да служи Митрополит дабробосански Николај (Мрђа).

Тим поводом јуче су испред Светосавског храма на Врачару кренули маратонци који би у Челебић требало да стигну на петровданску празничну литургију. Атлетски подвижници клуба Племенито срце кренули су путем новог искушења, које у њиховом случају значе претрчани километри. Познати по успелим маратонима од Београда до Свете Горе, Острога и Бања Луке, осам искусних тркача, седам момака и једна девојка потрчали су на нови маратон, који их води од Београда до села Ријека у општини Челебићи у Републици Српској.
Старт маратона током којег ће први пут без прекида штафетно претрчати 400 километара, био је испред храма Светог Саве, а завршиће се 12. јула испред цркве Шкопоћанка. Вођа тркачког тима Марко Бодирога, објаснио је мотив предстојећег маратона током којег ће трчати кроз Србију, Црну Гору и Републику Српску:
"Маратон трчимо у част нашег новог православног свеца свештеника Момчила Гргуревића Челебићког и наш долазак у Челебиће поклопиће се са чином његовог званичног проглашења за свеца. Први пут трчаћемо без прекида, тако што ће сваки тркач у једној тури трчати по 15 километра. На крају, уз почетири измене, свако ће претрчати око 60 километара. Наравно, читаво време нашу трку ће обезбеђивати и саобраћајна полиција. Навикли смо на све услове: кишу, снег, ветар и велике врућине. Наша вера је извор наше снаге. Трчимо с благословом Владике и митрополита Дабробосанског."

13.07.2004.
Парк код Храма Светог Саве


Обнова београдских паркова, а посебно њихове опреме, биће завршена током лета. Уместо класичног осветљења, у парку између два двора биће постављени канделабри, а клупама ће се вратити рустичан изглед. Градска Влада је у сарадњи са ЈКП "Зеленило-Београд" пре две године покренула иницијативу за изградњу и реконструкцију паркова. До сада је успешно завршена реконструкција Карађорђевог и Финансијског парка, као и сквера ЈНА.
Тренутно су у току радови на парку између два двора. Парк код Храма Светог Саве се налази у завршној фази реконструкције и биће прилагођен потребама суграђана свих узраста. То значи да је приступ парку потпуно слободан, без степеница и рампи, а парк је спојен са портом Храма испред чијег трга се налази фонтана. И овај парк ће имати декоративно осветљење које је постало обавезан детаљ свих паркова. Даље акције "Градског зеленила" везане су за уре ђ ење Студентског, Пионирског и Земунског парка.
За неколико највећих и најлепших београдских паркова у плану је и увођење чувара, како би се спречили вандали да ломе и руше парковску опрему. У плану је и постављање тоалета за псе.

27.07.2004.
Др Зоран Ђинђић о Храму


Сајт Демократске странке о убијеном лидеру и бившем српском премијеру Зорану Ђинђићу ће ускоро бити завршен. Реч је о свеобухватној презентацији на адреси www.zorandjindjic.org која подразумева мултимедијални садржај. Поред биографских података, он садржи књигу жалости, изводе из штампе, аудио-снимке говора и фото-документацију. Објављене су фотографије Ђинђићевих активности у Влади, Скупштини, током акције "Србија на добром путу", на прослави Дана државности, завршетку Храма светог Саве, седницама Главног одбора и Скупштине ДС, слави ДС и прослави његовог рођендана.