Хронологија догађаја 2004. године

07.5.2004.
Нова фонтана код Храма


"Светосавско плаво" од пре неколико дана шара небо изнад платоа посвећеног првом српском просветитељу. Велелепна фонтана испред Храма Светог Саве, осветљена је тако да се свака капљица овог "гејзира" укршта са "млазевима" плавог светла, што у вечерњим часовима представља непоновљиви празник за око. То се, кажу аутори, може доживети само на овом месту.

Радови на изградњи, уређењу и озелењавању Светосавског платоа приводе се крају, а званично је пуштена у рад и нова фонтана испред Храма Светог Саве. Финансијери овог пројекта су Скупштина града и Дирекција за грађевинско земљиште Београда. Аутор идејног решења је архитекта Ђорђе Бобић

Поплочавање пешачких стаза, осветљење, озелењавање трга, израда канализационе и водоводне инфраструктуре поверена је јавним предузећима: Београд пут, Зеленило Београд, Електродистрибуција, Институт "Јарослав Черни"и Напред. Радови су, уз краће прекиде зими, трајали око 160 дана. У пројектну документацију уложено је око 5.600.000 динара, а за извођење радова 255.000.000 динара.

"Све градске куће које су учествовале у реализацији пројекта радиле су по систему мобе. Најлепши део је фонтана. Унутар саме фонтане урађен је нови систем осветљења који ће мењати боју на сваки сат. Зими, кад фонтана не буде радила, цео овај простор биће стаза за пешаке", најавио је Синиша Николић, директор Дирекције за грађевинско земљиште Београда. Радници "Зеленила" потрудили су се да дају максималан допринос улепшавању овог места. У близини Храма урађен је и парохијски дом, који је обложен белим мермером. У плану је и изградња патријаршије СПЦ за коју ће у понедељак, 10. мааја, бити положен камен темељац.

"Систем осветљења светосавске фонтане, према подацима којима располажемо, јединствен је у свету", рекао нам је Миљан Шурић, власник фирме "Аквамарин", која је главни "кривац" за овакво светлосно решење. "Систем може да ради и када у фонтани нема воде. Преко трослојног стакла може безбедно да се хода, а веома је битно што су сви делови, осим сијалица, домаће производње".

Аутора техничког пројекта осветљења светосавске фонтане, који је учествовао у изградњи готово свих београдских водоскока, питали смо: да ли има неке симболике у оваквом решењу?
"Не могу прецизно да кажем зашто је Ђорђе Бобић, аутор комплетног пројекта уређења светосавског платоа, одредио да из фонтане на овакав начин извиру плави и жути светлосни слапови", објаснио је Ђурић. "Неке симболике вероватно има, али о томе ћемо касније. Светиљке у фонтани, постављене на око 70 квадрата, веома су дугог века, могу да се укључују независно од рада фонтане, али тачан режим њиховог рада", каже Ђурић, "одредиће се накнадно."

08.5.2004.
Три дана молитве


Централна црквена и београдска прослава два века Првог српског устанка одржаће се у Београду од 8. до 10. маја. Српска Православна Црква и Скупштина града ће низом литургијских, молитвених и културних свечаности обележити и прославити овај велики црквено народни догађај. Истовремено, у склопу значајног јубилеја, Црква и народ прославиће и довршење прве фазе радова на Спомен-храму Светог Саве на Врачару и уређење Светосавског трга.

Литургијске и молитвене свечаности почеће сутра служењем Доксологије (добродошлице) и вечерње службе у Храму Светог Саве у 17 часова. У недељу ће се одржати један од централних догађаја - Светосавска литија, која креће у 18 часова са Трга Републике, некадашње Стамбол-капије. Литију ће предводити Његова Светост Патријарх српски Господин Павле и Његова Светост васељенски Патријарх Вартоломеј и другим високоуваженим гостима, са свим архијерејима Српске православне цркве, као и београдским свештеницима и ђаконима.

У овој величанственој Литији биће и четрдесет црквених хорова, ученици музичких школа и културно-уметничка друштва у народним ношњама. У молитвеној поворци се очекују и представници свих хришћанских цркава.
Литијске молитве са читањем Јеванђеља, упућиваће се на три места: код Теразијске чесме, на платоу испред Палате "Београд" и испред Храма Светог Саве - овај молитвени скуп ће значити и повратак духа Византије у Београд.

У наставку Литије, у 19 часова, у Спомен-храму одржаће се свечани концерт и други Сабор српских хорова. На концерту ће изабрани и најбољи српски хорови певати византијске, српске и руске црквене песме. После манифестације, сви учесници Сабора српских хорова ће на централним улицама града извести краћи музички програм.

Наредног дана, у понедељак 10. маја, када Српска православна црква обележава спаљивање моштију Светог Саве на Врачару, у Спомен-храму ће свету архијерејску Литургију служити сви православни првојерејси са архијерејима из сестринских православних цркава и сви чланови светог архијерејског Сабора СПЦ, који ће овим молитвеним чином започети овогодишње редовно заседање Сабора. На светој Литургији ће бити прочитана Посланица патријарха Павла и светог Сабора упућена вернима поводом овог великог јубилеја.
Како је најављено, у току свечарских дана, високе госте Српске православне цркве и представнике помесних сестринских православних цркава угостиће, и на тај начин им указати највише почасти, председник државне заједнице Србија и Црна Гора Светозар Маровић, премијер Владе Србије Војислав Коштуница, председник Извршног савета Скупштине града Београда Ненад Богдановић и Његово Краљевско Височанство престолонаследник Александар II Карађорђевић.

На позив Његове светости патријарха српског господина Павла и Светог архијерејског Синода СПЦ да својим присуством увеличају ову прославу одазвали су се поглавари више сестринских, православних цркава у свету. Долазак су најавили архиепископ константинопољски и новога Рима, Његова Светост Патријарх васељенски Вартоломеј, Његово Преосвештенство Митрополит Варшаве и све Пољске Сава и Његово Преосвештенство Митрополит Православне цркве у Чешкој и Словачкој Николај. Све православне цркве послаће своје високе делегације које ће предводити најугледнији великодостојници. Такође, најављен је и долазак високих представника Римокатоличке цркве и свих хришћанских заједница које живе на простору Србије и Црне Горе.
Треба истаћи да се представници православних цркава по први пут окупљају у Србији у оволиком броју и на највишем црквеном и државном нивоу после 1920. године, када је поново успостављена Патријаршија СПЦ.

После Литургије у Спомен-храму, Његова Светост васељенски Патријарх Господин Вартоломеј ће код споменика Вожду Карађорђу служити помен српским устаницима, а потом ће освештати камен-темељац за нову зграду Патријаршије и свечано отворити Светосавски трг, који је је изграђен захваљујући труду и средствима Скупштине града Београда. Полагањем темељца биће настављена лепа традиција да се годишњица устанка обележи почетком радова на значајним установама. Подсећања ради, поводом стогодишњице устанка положен је камен-темељац Српске академије наука и уметности, о сто педесетогодишњици камен-темељац Народне библиотеке, а сада темељац нове српске Патријаршије.