Хронологија догађаја 2004. године

01.04.2004.
Пред Ускрс под конац


Машине на платоу испред Светосавског храма на Врачару не заустављају се ни за тренутак, како би се што боље уредио простор за празник Христовог васкрсења. Најављено је да ће се главна ускршња литургија служити у храму, па неимари журно постављају канделабре, уређују стазе, довршавају фонтане. Плато пред најлепшом српском црквом већ добија коначну визуру, и већ га, уз брезе, борове и шимшир, красе и магнолије у цвету.

Новоподигнути Парохијски дом, који ће опремити фабрика "Симпо" и у који ће се ускоро уселити свештенство, и сам се споља обукао у бело. На фасаду су постављене истоветне мермерне плоче као на храму, а 10. маја, у непосредној близини дома, удариће се камен-темељац за нову Патријаршију. На дан спаљивања моштију највећег српског свеца, спрема се велика свечаност на овом месту, и полагању темељца треба да присуствују све српске владике на челу с патријархом. Том свечаношћу означиће се редовно мајско заседање Светог архијерејског сабора СПЦ.

03.4.2004.
Ускршња јаја и Врбица


У храму Светог Саве у суботу, у 10.30 часова, одржана је продајна изложба ускршњих јаја која су осликали ученици са посебним потребама из свих београдских школа. Ову изложбу организовали су Секретаријат за образовање Скупштине града, Скупштина општине Врачар и Основна школа "Душан Дугалић", а отворила је Весна Мировић Пјевач, градски секретар за образовање.
Посетиоци храма могли су да погледају, па и да купе неколико хиљада овако осликаних јаја, као и друге радове ових малих уметника. Сав приход од продаје употребиће се за куповину неопходних дидактичких средстава.

У оквиру прославе празника Врбице испред Храма Светог Саве су деци подељени и звончићи. Малишани су са родитељима учествовали и у Литији око храма. На главама су носили венчиће, а у рукама су држали гранчице скоро олисталих врба. Порта храма била је претесна да прими све знатижељнике.

10.4.2004.
Нема службе у храму


Протонеимар Спомен-храма Светог Саве на Врачару, проф. др Војислав Миловановић, обавестио је вернике да за ускршње празнике у храму неће бити никаквих богослужења. Посебно неће бити службе у поноћ, јер су у току обимни радови на платоу, па се верници умољавају да вечерас не долазе узалуд у храм.

10.4.2004.
Руска црква помаже завршетку Храма


"Обновити разрушене храмове, споменике културе из 14. и 15. века, који су варварски уништени на Космету, тежак је задатак. Пре него што почне обнова од међународне заједнице се морају добити гаранције да обновљени храмови опет не буду разрушени. Ми ћемо помагати у тој обнови. Осим тога, Руска православна црква, као и друштвене организације у Русији, помоћи ће завршетку Храма светога Саве у Београду. Биће то општи допринос православних Словена у градњи тог храма у Београду", изјавио је Патријарх Руске православне цркве Алексиј II.

Уочи великог хришћанског празника Патријарх Алексеј II честитао је Ускрс свим нашим верницима и свештеницима. Руски Патријарх је посебно пожелео Србима да им буде мање туге и жалости, којим су на жалост подвргнути Срби који живе на светој земљи Косова и Метохије.

04.5.2004.
За Храм Светог Саве 50.000 евра


Пре полагања камена темељца нове фабрике у Земуну делегација корпорације металне амбалаже "Ball Packaging Europe" (Бол пекиџинг Јуроп), посетила је Патријарха српског Павла и предала му прилог за завршетак Спомен Храма светог Саве на Врачару у износу од 50.000 евра. У делегацији су били Хано Федлер, председник управног одбора, Јан Дрисен, председник Бол компаније, Драгиша Антић, потпредседник за југоисточну Европу и Силвија Блумкер, шеф кабинета. Полагању камена темељца фабрике ове компаније присуствовао је и престолонаследник Александар II Карађорђевић.

Пријем код Патријарха

05.5.2004.
Генерални директор УНЕСК-а прошетао београдским улицама


Коичиро Мацура, генерални директор Унеска, искористио је ретке слободне сате да као гост Скупштине града прошета београдским улицама и упозна се са идејом да се Калемегдан стави под заштиту ове организације.
"После озбиљних разговора са вашим државницима, ова шетња је за мене право опуштање и одлична прилика да изблиза упознам људе и научим нешто из богате историје Београда", рекао је гост из Јапана.
Председник ИО Скупштине града Ненад Богдановић каже да предстоји велики посао у промоцији Калемегдана као споменика културе од светског значаја, а први кораци се већ чине обнављањем Сахат куле и Стамбол капије. Храм Светог Саве који доминира потезом од Славије до Калемегдана импресионирао је важног госта, и његова дипломатска суздржаност потпуно је нестала.

07.05.2004.
Борис Тадић посетио Храм


Председнички кандидат Демократске странке Борис Тадић обишао је другог дана своје кампање, врачарски плато испред храма Светог Саве, чије је уређење у јесен прошле године иницирала Скупштина Београда.
Тадић је подсетио да је председник ДС-а и српски премијер Зоран Ђинђић септембра 2001. године покренуо реоснивање Друштва за подизање храма Светог Саве, како би се
радови на тој светињи што пре привели крају. Он је истакао да је обнова храма Ђинђићевом иницијативом добила на интензитету и да изградња врачарског платоа и рад на том храму одсликавају политику ДС, "која иза себе оставља дела".
"Не видим сврху бављења политиком, ако политичар и политичка странка иза себе не оставе добра дела", казао је Тадић и додао да претендује на место председника Србије јер жели да изгради институције, обезбеди стабилност земље, нова радна места и да решава проблеме обичних грађана.

Врачарски плато, чији су завршни радови у току, са Тадићем су обишли и Ђинђићева удовица Ружица Ђинђић, председник београдске владе Ненад Богдановић, протонеимар храма проф. др Војислав Миловановић, бивши министар грађевина Драгослав Шумарац...

Борис Тадић - председник Демократске странке, проф. др Војислав Миловановић - протонеимар Храма, архитекта Ђорђе Бобић - аутор пројекта Светосавског платоа, г. Ненад Богдановић - председник ИО Скупштине града Београда

 

Борис Тадић, г-ђа Ружица Ђинђић и Ненад Бограновић

Борис Тадић и архитекта Ђорђе Бобић, аутор пројекта Светосавског платоа