Хронологија догађаја 2004. године

28.01.2004.
Најмлађи донатор Храма


Храм Светог Саве добио је најмлађег донатора. У име свештенства, старешина Храма протојереј Стеван, примио је слику Светог Саве, поклон једанаестогодишњег Филипа Стојановића-Фила.
Наш најмлађи сликар, дао је и прилог за наставак изградње ове српске светиње, на дан школске славе. Мали Филип већ одавно проглашен је за чудо од детета. Његово детињство обојено је несвакидашњим талентом. Четкица и сликарски блок у његовим рукама, још од Филове треће године, стварају читаве мале светове маште. Овако млад, а толико амбициозан. Идол му је, ни мање ни више - Леонардо да Винчи!
- Највећа инспирација ми је Свети Сава. Урадио сам више од десет његових портрета - рекао нам је мали Леонардо.. - Волим да сликам и природу, а омиљена техника ми је уље на платну. Пошто се бавим спортом, често га повезујем са уметношћу и сликам мускетаре и мачеваоце.
Можда није чудно што је Филип, тако мали, закорачио у свет уметности. Тата је сликар, а мама свира чак пет инструмената. Ипак, Фил није запоставио ни учење. Одличан је ученик у О.Ш.Свети Сава., где је главна помоћ својим другарима у ликовном. Портрет овог свеца, који је дечак насликао у осмој години, краси хол његове школе.
Иза малог - великог уметника стоји већ осам самосталних изложби. Урадио је и илустрације за три књиге, а аутор једне је принцеза Јелисавета Карађорђевић. Недавно је учествовао на међународном ликовном фестивалу у Тунису. И тамо је био најмлађи.

31.01.2004.
Наводњавање око Храма


Хидрантску мрежу за наводњавање парковских површина око Храма Светог Саве поставиће предузеће Мелинг из Земуна. Вредност радова је 3,2 милиона динара, а Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда ће стручни надзор обављати без надокнаде.
Мелинг је посао добио на јавном конкурсу, на који се пријавило четири предузећа

07.02.2004.
Освећење камена-темељца 10. маја


Место за репрезентативни Патријаршијски двор СПЦ изабрано је још пре 105 година.
Потписивањем протокола о сарадњи између Српске православне цркве и Грађевинске дирекције Србије, на који су јуче ставили потписе Његова светост патријарх српски Павле и директор поменуте државне службе мр Зоран Поповић, припреме за почетак изградње нове зграде Патријаршијског двора ушле су у завршну фазу. То значи да је већ извесно да ће камен-темељац нове грађевине на Светосавском тргу, који окружује Спомен-храм на Врачару бити свечано постављен и освећен 10. маја, на дан спаљивања моштију Светог Саве. Истог дана и на истом месту биће одржана и централна црквена свечаност посвећена обележавању 200. годишњице Првог српског устанка.
Сматрајући учешће у овом послу великом привилегијом, јер се тако помаже и духовна обнова српског народа, мр Зоран Поповић је најавио да је с Друштвом архитеката већ договорено расписивање јавног конкурса за будућу зграду Српске патријаршије, која треба да служи на корист и понос и цркви и верницима. У овој репрезентативној палати, чија ће површина бити око 6000 метара квадратних, налазиће
се резиденција патријарха српског, одаје за боравак архијереја, дворане за саборска и остала заседања, салони, сале за предавања и концерте...
Изражавајући радост због договора око једног овако значајног посла који мора да буде достојан свог времена, намене и, пре свега, имена Светога Саве у чији спомен се све то ради, и гради храм на Врачару и уређује истоимени трг на Савинцу, Патријарх Павле је подсетио на тешкоће у изградњи Светосавског храма. - И као што је од жеље да се на месту спаљивања светитељевих моштију подигне храм, до постављања камена-темељца на том месту прошло доста времена, тако је и од одлуке да код Светосавског храма буде подигнут нови Патријаршијски двор прошло 105 година - рекао је протонеимар ове свесрпске задужбине професор др Војислав Миловановић.
Јуче потписани протокол није само поуздани знак да ће бити саграђена нова зграда Патријаршијског двора СПЦ, већ и наговештај да ће здање у којем је Патријаршија "привремено" смештена још од 1933. године, коначно моћи да користи стварни власник, Архиепископија београдско-карловачка. Јер, здање код Саборне цркве и конака кнегиње Љубице, сазидано је тридесетих година прошлог века на месту старе Митрополије која је подигнута нешто пре 1850. године, а срушена због оронулости. На истом месту изграђена је, како је имао обичај да каже патријарх Варнава, "привремена зграда Патријаршије". која је тој намени требало да служи док се на Врачарском платоу не подигне стална зграда Патријар.ије СПЦ.
Кад изградња буде завршена, на новоуређеном Светосавском тргу, за који се тврди да ће бити најлепши београдски трг, поред монументалног Светосавског храма, зграде Библиотеке и новоподигнутог Парохијског дома налазиће се и репрезентативни Патријаршијски двор СПЦ. Нови градски трг посвећен успомени на Светог Саву играће, тако, улогу и духовног и културног саборишта, што је, како је нагласио и Његова светост патријарх Павле, заиста бити достојно спомена на принца-монаха Растка, Саву Немањића.

Потписивање протокола о сарадњи између Српске православне цркве и Грађевинске дирекције Србије

07.02.2004.
Осветљење за градска здања


Извршни одбор Скупштине града је одлучио да распише конкурс за идејно решење декоративног осветљења за осам објеката у граду.
- Намеравамо да током следеће године осветлимо железничку станицу, зграде у Кнез Михаиловој улици 36, Народну банку Србије, Прву земунску гимназију, Музеј савремене уметности на Ушћу, Конак кнеза Милоша, Етнографски музеј и Храм Светог Саве. Израда идејних решења би била без накнаде, а према том решењу ће се радити пројекат електричних инсталација осветљења објеката - рекао је Станојевић.
Он је, такође, нагласио да су неки од ових објеката од националног значаја, па ће Скупштина града обезбедити донације за њихово осветљење.

14.02.2004.
Проба постављања главних врата на Храму Светог Саве


Њ.К.В. Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина присуствовали су данас проби постављања главних врата која су Њихова Краљевска Височанства донирала Храму Светог Саве на Врачару.
Поред Њихових Краљевских Височанстава овом догађају присуствовао је Њ.Е. министар вера проф. др Војислав Миловановић, члан Крунског Савета арх. Драгомир Ацовић, неимари Храма као и окупљени грађани.
Министар Миловановић уручио је кључ од главних врата Храма Престолонаследнику Александру II који је откључао врата и позвао присутне грађане да уђу у Храм. Њихова Краљевска Височанства обишла су Храм и упознали се са досад обављеним радовима.
Главна врата Храма Св. Саве тешка 3,5 тона опремљена су сензорским уређајима и биће богато украшена.

ЊКВ Александар II Карађорђевић и протонеимар проф. др Војислав Миловановић испред нових врата на Храму

посета ЊКВ храму

ЊКВ Александар II Карађорђевић и протонеимар храма Св. Саве Војислав Миловановић испред споменика Св. Сави

14.02.2004.
Дан Светог Трифуна


Прослава Дана светог Трифуна повод је за организовање туре по београдским клубовима и ресторанима. Током ноћи у пет клубова биће организована велика наградна игра, са вредним поклонима најпознатијих светских произвођача. Догађај је помогла и Скупштина града, а прикупљаће се и донаторски прилози намењени изградњи Храма Светог Саве на Врачару.

21.02.2004.
Београђани за Храм уплатили 21 милион динара преко уплатница Инфостана


Свети архијерејски синод Српске православне цркве и Друштво за подизање Храма Светог Саве у сарадњи с Јавним предузећем Инфостан и Скупштином града Београда, уз помоћ пословних банака и поште, организовали су у новембру прикупљање прилога за довршење Спомен храма Светог Саве, преко уплатница Инфостана. Верни грађани престоног Београда, њих око 300.000, одазвали су се овом позиву Цркве и уплатили око 21.000.000 динара. Српска православна црква свим приложницима, без обзира колико су уплатили, као и Инфостану, Скупштини Београда и Пошти, овим путем најсрдачније благодари.

19.3.2004.
Молебан за спас Срба на Косову и Метохији


Поглавар Српске православне цркве Патријарх Павле предводио је јуче Литију централним улицама Београда, а потом и молебан испред спомен-храма Светог Саве за спас српског народа и српских светиња на Косову и Метохији.
Молитвеној поворци, која се кретала улицама града, а на чијем су челу били патријарх Павле и премијер Србије Војислав Коштуница, придружило се и више хиљада становника престонице, спремних да пруже подршку својим сународницима и страдалницима на Космету.
Поред архијереја и свештенства СПЦ, у молитви пред западним улазом у врачарски храм учествовали су, са упаљеним воштаницама, и чланови Владе Србије, високи представници Србије и Црне Горе, међу којима и министар одбране Борис Тадић.
После молитве патронима српског народа прочитан је и апел Светог архијерејског Синода СПЦ упућен нашој и међународној јавности да се заустави вишедеценијско насиље које се јуче и претпрошле ноћи претворило у најновији планирани погром српског и другог неалбанског становништва у јужној српској покрајини.
- Више од 15 најзначајнијих храмова и споменика културе од 14. до 19. века, од Светих архангела и Богородице Љевишке у Призрену, до храма Светог Николе у Бијелом Пољу код Пећи, спаљени су и уништени за један дан - наводи се у апелу Синода, који је јуче ванредно заседао у проширеном саставу.

Молебан на Храму - Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије

Молебан на Храму - Књижевник Матија Бећковић

Молебан у Храму

Молебан у Храму