Хронологија догађаја 2004. године

06.01.2004.
Без божићне литургије због радова


Православни верници у нашој земљи светкују Божић - празник установљен у спомен рођења Господа Исуса Христа, који је - учи црква - безгрешан дошао на овај свет да људски род спасе греха. То је, уз Ускрс, највећи празник у васцелој хришћанској цркви.
Протонеимар Спомен-храма Светог Саве, Војислав Миловановић, обавестио је вернике да због раскопавања и интензивних радова на врачарском платоу ове године неће бити богослужења у храму ни на Бадње вече, нити на дан Божића. Током божићних празника, храм неће бити отворен ни за посетиоце.

14.01.2004.
Засјало изнад Храма


Традиционална прослава Српске Нове године, окупила је на платоу испред храма Светог Саве на хиљаде Београђана. Река људи надирала је ка Карађорђевом парку. Пет минута пре поноћи, огласила су се црквена звона, а затим је небо над престоницом, заблистало.
Величанствени ватромет "загрмео" је над Храмом. Љубичасти кругови, плаве комете, треперуће звездице, црвене, жуте и сребрне искре "парале" су небо. Читав призор деловао је магично. Уз загрљаје и пољупце, Београђани су још једном ушли у 2004. годину.

Српска Нова година

Српска Нова година

26.01.2004.
Патријарх Павле примио фудбалере-донаторе


Поглавар Српске православне цркве, Његова Светост Патријарх српски Павле, примио је групу наших фудбалера који су му предали прилог за завршетак радова на изградњи Храма Светог Саве у Београду. Добротвори у копачкама сакупили су око 300.000 евра. У Патријаршијском двору Патријарх Павле је доделио фудбалерима-донаторима грамате (црквене захвалнице) и изразио захвалност и задовољство "што се видимо као своји са својима", уз савет "да се у иностранству увек понашају као прави хришћани. А бити хришћанин - значи познавати своју веру и увек поступати по њој. Ваш рад у далеком свету увек треба да буде на славу Божју, нашег народа и црке", рекао је, између осталог, патријарх Павле, пожелевши свако добро спортистима и њиховим породицама. "Ви сте тамо у свету амбасадори нашег народа и наше државе. Својим поступцима не представљајте наш народ онаквим какав он није, али то није жеља да се он представља бољим него што јесте".
Патријарх је подсетио да ове године продстављамо двестагодишњицу од Првог српског устанка под Карађорђем, рекавши: "За нас је забрањено по јеванђељу да водимо освајачки рат, али је одбрамбен благословен, и у томе рату морамо да поступамо онако како ваља.. ".

После тога, Патријарх Павле и фудбалери присуствовали су Светосавској акедемији, која је одржана у Центру Сава.

Око двадесет наших фудбалских интернационалаца, бивших и садашњих репрезентативаца, одлучило је да покрене донаторску акцију и личним дориносом помогне завршетку изградње највећег православног храма на свету.
Реч је о изузетно хуманом гесту овдашњих фудбалских асова. Они су патриотизам доказивали и у прошлости, у сећању су акције подршке народу у Србији и Црној Гори током бомбардовања. Такође, приврженост су пре свега исказивали наступима у националном тиму. Навијачи су понекад на њих били и љути, такмичарска очекивања и надања била су повремено јача од реалности, али је дрес плавих за њих био и остао светиња - створен је култ репрезентације. У данима беспарице, после протеривања са међународне сцене, сами су организовали и плаћали путовања, само да би играли за државни тим. Славу су проносили и играма у иностраним првенствима. Њихов актуелни потез зато и није никакво чудо, већ само додатни доказ величине.
Заједнички став је да од посете патријарху Павлу и присуству Светосавској академији не желе да праве медијску помпу и себе постављају у први план. Жеља им је била да се ни имена не појављују. Ипак, част њима припада: Предраг Мијатовић, Славиша Јокановић, Саво Милошевић, Дарко Ковачевић, Драган Ћирић, Вељко Пауновић, Горан Ђоровић, Јован Станковић, Синиша Михајловић, Дејан Станковић, Никола Лазетић, Младен Крстајић и Данијел Љубоја, као и још неколико играча. Комплетна листа донатора, ће се можда и повећати. Представници Српске православне цркве и наш народ су им на томе захвални.
О хуманом гесту не желе много да говоре.

Један од најискуснијих, симбол плавих с краја 20. века, Славиша Јокановић, казао је:
- Ми нисмо ништа ни мањи ни већи Срби од осталих. Али, осетили смо потребу да помогнемо и тако допринесемо очувању духа и традиције. Променили смо много земаља током каријера, никад нисмо заборавили одакле потичемо. Част нам је што овим скромним људским потезом можемо да помогнемо Српској православној цркви и нашем народу уопште.
- Све што смо радили, радили смо пуним срцем, са жељом да наша најлепша црква што пре буде завршена - рекао је фудбалер Саво Милошевић. - У овој акцији је, иначе, учествовало више
од двадесет домаћих спортиста из земаља западне Европе, и сви су са одушевљењем прихватили иницијативу да дају онолико колико је потребно да буду ктитори: нико није дао мање од 10.000 евра. То је био наш дуг према овом храму, према српском народу и Српској цркви, јер смо још покојном
премијеру Ђинђићу обећали да ћемо при изградњи помоћи.-
На терену су годинама заслуживали аплаузе, многи од поменутих имеће и нове прилике за доказивањем на највишој сцени. Људским величинама у копачкама сада се само може рећи: Свака част, мајстори!..

Фудбалере-донаторе, Предрага Мијатовића, Саву Милошевића, Дејана Станковића, Славишу Јокановића и Јована Станковића, примио је и Председник Владе Републике Србије Зоран Живковић

Светски фудбалери су обишли градилиште храма и светосавски плато, где их је домаћин, министар Миловановић, упознао са
досадашњим током радова. Пре него што су се лако обучени (и прилично смрзнути) фудбалери сликали за успомену испред храма, Предраг Мијатовић нам је рекао: - Ово што смо видели, заиста делује импозантно: црква је тако лепа, да се ни пред ким у свету не постидимо. Она ће бити понос сваког од нас. Први пут сам је сада видео изнутра, и заиста сам фасциниран. Као хришћанин, као верник, као човек из овог народа и ове земље, срећан сам .то сам у прилици да јој помогнем. Вероватно нема човека у коме се не покрене нешто дубоко кад види како се из даљине бели...-

- Цео плато, како је проф. Миловановић рекао, заузима површину од седам хектара, и на њему ће до 10. маја бити посађено 300 великих и 4.000 малих садница. Ту ће се на дан спаљивања моштију Светог Саве организовати велика црквена свечаност, у којој ће учествовати свих 40 епископа СПЦ, а народу ће се после литургије обратити патријарх Павле. Вредност радова на храму у протекле три године достигла је десет милиона евра, и све су то дали верници и чланови Друштва за његову изградњу. Ово је највећа активна православна црква на свету.

 

Премијер Зоран Живковић, председник Главног одбора Друштва за подизање Храма Св. Саве, примио је фудбалере-донаторе

Премијер Зоран Живковић, председник Главног одбора Друштва за подизање Храма Св. Саве, примио је фудбалере-донаторе

Фудбалери-донатори обишли Храм

Фудбалери-донатори обишли Храм