Хронологија догађаја 2003. године

02.8.2003.
САДНИЦЕ ЗА УРЕЂЕЊЕ СВЕТОСАВСКОГ ПЛАТОА


Уређење највећег градског трга, платоа око Храма Светог Саве, увелико траје, а "Зеленило Београд" је израдило и посебан пројекат за озелењавање овог простора.
За ову намену градска влада ће издвојити 21.846.655 динара. Предвиђена је набавка 259 садница лишћара, 1.996 садница четинара, 2.538 садница листопадног и зимзеленог шибља, као и садница живе ограде, ружа, сезонског цвећа и травнатих бусенова.

13.8.2003.
ХРАМ ГРАДИ НАС


Захуктавају се дизалице на највећем београдском градилишту, и сви су изгледи да ће најлепша београдска црква бити пуштена у богослужбену употребу пролећа идуће године. Већ је завршено 80 одсто радова на облагању фасаде мермером, и до 15. децембра, светосавски Храм треба сав да се "обуче" у бело.
- Ударамо такве пенале, да се прекорачење рокова никоме не исплати - каже протонеимар храма Војислав Миловановић, објашњавајући даноноћно присуство радника на врачарској грађевини. До сада је, каже, уплаћено укупно 200 милиона динара, од чега су 60 одсто дала предузећа окупљена око обновљеног Друштва за Подизање храма Светог Саве. За завршетак спољних радова у овој години, потребно је око 80 милиона.
Упоредо са фасадом, раде се сокла и степеништа храма од сивог гранита (рок је 15. септембар), а предстоји израда венаца на куполама и полукуполама и рељефних врата од храста, за која је новац дао принц Александар Карађорђевић. Засад сви радови одмичу по плану. У Српској православној цркви, према његовим речима, постоји жеља да нам у уређењу ентеријера помогне Руска црква, која у томе има велико и вековно искуство. Миловановић најављује овим поводом и свој скори одлазак у Москву, на разговоре са руским Патријархом Алексејем и градоначелником Москве Јуријем Лужковом око израде иконостаса.
- У овом тренутку, потребна нам је помоћ руског народа, јер храм Светог Саве превазилази српско православље и по величини, и по значају - каже министар вера.
- Постоје три гранична камена православља: храм Христа Спаситеља у Москви, храм Светог Саве у Београду и храм Светог Димитрија у Солуну - то су гранични каменови према источним религијама, исламу и сектама. Верници, додаје он, долазе са западног улаза, иду ка иконостасу, ка истоку, а на истоку је највећа православна земља. С апелом верницима да и у овој тешкој ситуацији не забораве на своју цркву, Миловановић подсећа на историјску, културну и националну вредност храма и његов значај за потомство. "Ми градимо храм, он гради нас".

Радови у току, август 2003. године

Радови у току, август 2003. године

23.8.2003.
ПАРАСТОС ДЕЧАЦИМА УБИЈЕНИМ У ГОРАЖДЕВЦУ


У организацији Савеза удружења Косова и Метохије у суботу, 23. августа у 17 сати на Тргу Републике у Београду требало би да се одржи протест поводом терористичког напада у Гораждевцу, у коме је 13. августа убијено двоје и рањено четворо српске деце.
Истог дана у 18.45 у храму Светог Саве на Врачару, по благослову патријарха српског Павла, свештеници са Косова и Метохије који су сада на служби у Београду, служиће парастос Пантелији Дакићу (10) и Ивану Јововићу (20) убијенима у Гораждевцу, саопштили су црквени извори.
Данашњи скуп на Тргу Републике организује се на захтев "Удружења грађана за помоћ Гораждевцу - Београд" и Удружења "Завичај" из Београда. Под слоганом "Дођите да заједно поделимо бол и опоменемо!" позив на протест упућен је свим прогнаницима са Косова и Метохије, грађанима Београда и свим људима добре воље, да својим "учешћем изразе солидарност и саучешће породицама страдалника Гораждевца и целог Косова и Метохије".

04.9.2003.
СВЕТОСАВСКИ ПАРК БИЋЕ НАЈЛЕПШИ У ГРАДУ


Даља градња великог, националног и грандиозног парка неће бити препуштена неизвесности и финансирање је обезбеђено. Због тога је потребно да сви грађани узму учешће у изградњи, посебно са малим прилозима - истакао је премијер Владе Србије Зоран Живковић, после јучерашњег обиласка Храма Светог Саве на Врачару.
Обиласку највеће православне светиње на Балкану, после редовне Скупштине Друштва за подизање Храма Св. Саве на Врачару, присуствовали су Његова Светост Патријарх српски Господин Павле са црквеним великодостојницима, министар вера у Влади Србије професор др Војислав Миловановић и бројни гости.
Захваљујући се извођачима радова и приложницима, Патријарх Павле је рекао да је за протеклих годину дана много урађено и истакао да имамо част да у овој ствари представљамо народ, као и у свему другом. Изражавајући задовољство досадашњим радовима на највећем православном храму на Балкану, премијер Владе Србије Зоран Живковић, који је на данашњос Скупштини Друштва за подизање Храма именован за новог председника Друштва, нагласио је да је број представника Друштва са 32 повећан на 36, а за неколико дана тај број ће се повећати на више од 50 чланова. У Друштву за подизање Храма, подсетимо, налазе се представници појединих највећих државних институција и фирми. Живковић је рекао да је за радове на спољном изгледу Храма ове године утрошено 3,2 милиона евра, а да ће фасада бити завршена до 15. септембра. "То је 74 одсто од укупног овогодишњег буџета, а остатак од 1,4 милиона евра биће уплаћен до краја године", рекао је Премијер. Живковић је најавио да ће ове године започети и унутрашњи радови, чија ће укупна вредност бити око девет милиона евра, а за почетак ће бити обезбеђено око 563 хиљаде евра.

Премијер Живковић је најавио да ће наредних месеци бити одржано више акција, које ће омогућити грађанима да уплате извесну суму новца, док ће други део бити организација донаторских вечери. Живковић је рекао да су радови доказ монументалности Храма и да "сви имамо прилику да се упишемо у историју". Премијер је подсетио да су до сада одржане две донаторске вечере - прошле године у Београду и ове године у Франкфурту и најавио да ће ускоро бити приређене још две - у Чикагу и Мадриду. Премијер је истакао да ће домаћини ових манифестација бити Конгрес српског уједињења, који 5. октобра организује Скупштину, док је иницијатор скупа у главном граду Шпаније наш фудбалски интернационалац Саво Милошевић. Донаторска вечера у Мадриду биће усклађена са утакмицом Лиге шампиона Реал - Партизан, која се игра у среду, 22. октобра.
Председник Извршног одбора Београда Ненад Богдановић је рекао да ће Светосавски парк бити најлепши у граду. Он је нагласио да ће бити уређена и комплетна пратећа инфраструктура.

Испред Храма Св. Саве, Његова Светост Патријарх српски Павле, Премијер Зоран Живковић, протонеимар храма проф. др Војислав Миловановић

Испред Храма Св. Саве, Његова Светост Патријарх српски Павле, Премијер Зоран Живковић, протонеимар храма проф. др Војислав Миловановић

Председник ИО Скупштине града говори о динамици радова на светосавком платоу

Групна фотографија испред Храма - донатори, ктитори

Обилазак радова на Светосавском платоу

Његова Светост Патријарх српски Павле, Премијер Зоран Живковић, протонеимар храма проф. др Војислав Миловановић, аутори појекта архитекте Ненадовићи