Хронологија догађаја 2003. године

28.6.2003
САБОР СРПСКИХ ХОРОВА ОДРЖАН У ХРАМУ


Први Сабор српских хорова из отаџбине и дијаспоре "Видовдан 2003" отворен је синоћ у Спомен храму Светог Саве на Врачару. Смотра, која би требало да постане традиционална, одржана је поводом великог јубилеја српске културе - 150 година рада Првог београдског певачког друштва.
Више од 30 хорова и певачких друштава из Београда, Новог Сада, Шапца, Пожаревца, Никшића, Берлина,
Торонта и других градова, извело је најпознатије композиције српских аутора. Нарочит угођај за публику било је извођење Химне Светом Сави коју су отпевали сви хорови заједно.
Манифестацију, под покровитељством престолонаследника Александра и Министарства вера Владе Србије,
благосиљали су Патријарх српски Господин Павле и Свети архијерејски синод Српске православне
цркве. После свете архијерејске литургије у Храму Светог Саве, потписана је оснивачка повеља Савеза српских хорова.

Са концерта Сабора хорова у Храму Св. Саве 28.6.2003.

Отварање Сабора хорова у Храму Св. Саве 28.6.2003.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије

Концерт Сабора хорова у Храму Св. Саве 28.6.2003.

Потписивање повеље о оснивању Сабора српских хорова, Бели двор - с лева на десно: протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, ЊКВ Александар II Карађорђевић, Владика хвостански Атанасије, руководство Сабора хорова

Потписивање повеље о оснивању Сабора српских хорова, протонеимар Храма Св. Саве проф. др Војислав Миловановић

Бели двор, након потписивања повеље - с лева на десно: члан Крунског савета арх. Драгомир Ацовић, академик Александар Гашић, Принцеза Катарина Карађорђевић, академик Матија Бећковић, протонеимар Храма Св. Саве проф. др Војислав Миловановић, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, ЊКВ Александар II Карађорђевић, академик Иван Антић

Пријем учесника Сабора хорова на Двору

30.6.2003.
СВЕТОСАВСКИ ТРГ ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ


Завршавањем грађевинских радова, уређењем платоа и околног простора испуниће се давнашњи сан Београђана да место вековног духовног окупљања народа коначно буде уређено на прави начин.
Посао уређења овог потеза поверен је "Београд путу", а инвеститор је Скупштина града. Плато се простире од Небојшине до улице Боре Станковића и од Крушедолске до Скерлићеве улице. На том простору се, поред Храма, налазе и мала црква Светог Саве, Парохијски дом и Народна библиотека. Плато је нивелисан тако да се из свих позиција може сагледати цео простор трга.
Композиција трга је решена на тај начин да се његова подела заснива на природним правцима кретања људи, као и на местима окупљања у време светковина. Биће изграђена четири прилаза Храму, који ће, истовремено, чинити и окосницу пешачких кретања Светосавским тргом. Главна алеја, која води до улаза у Храм, почиње од угла Булевара и Крушедолске улице. Друга стаза је продужетак Светосавске, трећи прилаз је из Браничевске улице, а четврти води од Карађорђевог парка. Стазе ће бити направљене од камених плоча. Истим елементима биће покривен и кружни плато око Храма.
Дуж линије платоа, ка улици Боре Станковића, биће засађен ред чемпреса, а око порте подигнуће се кружна ограда од камених стубова. Централни део трга захвата површину између Народне библиотеке и будуће Патријаршије, чијим ће средиштем доминирати широка главна алеја. На преломној тачки кретања великом алејом, у оном делу који скреће ка главном улазу у Храм, биће постављене фонтана и чесма.
Дно фонтане ће бити уређено тако да у данима кад не буде воде оно може да се користи као пешачка површина. Занимљиво је да ће све вредније дрвеће, које се данас налази на Светосавском платоу, бити сачувано. Битније промене неће претрпети ни споменик вожду Карађорђу, који је, временом, постао и део слике овог простора и његов идентификациони знак.
У вечерњим часовима тргом ће доминирати осветљени Храм Светог Саве. Зграде Народне библиотеке, Парохијског дома и будуће Патријаршије биће такође лепо осветљене, али нешто
умереније. Дуж главне алеје биће постављени низови канделабара. Централни део трга додатно ће бити осветљен ниским светиљкама усмереним ка травнатим површинама и крошњама дрвећа.
Новина је да ће простор трга бити озвучен, дискретно постављеним звучницима, како би могла да се прате богослужења која окупљају велики број верника.
Ауторски тим пројекта уређења Светосавског трга чине архитекте Ђорђе Бобић, Владимир Мацура, Михајло Мишић, Хранислав Милановић и Срђан Шкулић. Према речима Милана Савића, генералног директора "Београд пута", мајстори уређују Светосавски трг предвиђеном динамиком, без застоја, па није нереално очекивати да све буде завршено по плану.

02.7.2003.
ХРАМ СВЕТОГ САВЕ НА НОВЧАНИЦИ ОД 20 ДИНАРА


Народна банка Србије пустила је у оптицај нове папирне новчанице у апоенима од 100 и 5.000 динара и ковани новац у апоенима од 1, 2, 5, 10 и 20 динара. "Нове" папирне банкноте од 100 и 5.000 динара на аверсу и реверсу имају исте мотиве као и старе, осим што су на обе новчанице натписи "Народна банка Југославије" замењене текстом "Народна банка Србије" и скраћеницама НБС.
Кованице од 1, 2 и 5 динара имају исте димензије и мотиве на лицу апоена, а на наличју је,
уместо грба СРЈ, искован грб НБС и у круг исписано ћирилицом и латиницом "Народна банка
Србије". Ковани новац од 10 динара на аверсу има рељефни приказ манастира Студеница, пречника је 26 милиметара и масе 7,77 грама. Апоен од 20 динара на аверсу има рељефни мотив храма Светог Саве на Врачару.

Кована новчаница од 20 динара са мотивом Храма Св. Саве на Врачару

19.7.2003.
Завршена прва фаза радова на уређењу платоа


ЈКП "Зеленило - Београд" успешно је завршило прву фазу радова на уређењу Врачарског платоа испред храма Светог Саве, кажу у овом комуналном предузећу.
- Сада се ваде пањеви и чисти терен. Према плану пројектног бироа за свако стабло, а има их146, урађена је одговарајућа заштита са свих страна, у распону од два метра. С обзиром на то да тек предстоје грађевински радови, око неких садница направљена је и бетонска заштита - казала је Катарина Беара, маркетинг менаџер "Зеленила". Она је додала да "Зеленило -Београд" очекују финални радови на уређењу испред Храма, али тек, када сви извођачи заврше свој део посла.


РУСИ ОСЛИКАВАЈУ ХРАМ


На Врачар стижу руски мајстори кичице, који ће осликати унутрашњост храма Светог Саве!
Ову вест потврдио је Владо - Шале Мићуновић, члан Савета међународног Фонда словенске писмености и културе, Никшићанин чије је пријатељство са академиком Вјечеславом Михаиловичем Кликовим, руским вајаром, помогло да споменик Светом Сави недавно стигне у Београд и буде постављен испред храма.
- То је готова ствар. Цео посао завршен је врло брзо на фестивалу словенских народа у Подмосковљу, где сам ја на предлог Војислава Миловановића, министра вера у Влади Србије и протонеимара храма Светог Саве, руским пријатељима који су учинили много за продубљивање веза са православним народом у Србији и Црној Гори уручио више златних спомен-медаља и повеља нашег храма. Ту су и зачети преговори око учешћа Руса на осликавању и завршетку радова на храму Светог Саве - истиче Мићуновић. - Они су били одушевљени, а понуду су прихватили као највећу част. Чак су захтевали да њихова помоћ не буде само у осликавању иконостаса, него и целог храма. После мог повратка у Београд, о свему сам обавестио министра Миловановића, који је такође био одушевљен овом вешћу, да би потом о ангажману руских сликара упознао писмом руског патријарха.
Занимљиво је да су недавно из Русије у Србију и Црну Гору стигла два ремек-дела руског вајара Вјечеслава Михаиловича Кликова - споменик Светог Саве у Београду и скулптура Пресвете Богородице у Никшићу. Уз раније постављење споменика у Новом Саду Преподобног Сергеја Радоњешког (истог аутора), Мићуновић каже да је овим постигнуто "свето тројство".