Хронологија догађаја 2003. године

30.3.2003.
УЛТРА-МАРАТОН ОД ХРАМА СВЕТОГ САВЕ ДО ХИЛАНДАРА


После серије подвига, београдски атлетски клуб "Племенито срце" је на прагу новог искушења. Дванаест одабраних маратонаца има намеру да трчањем споји две православне светиње: Храм Светог Саве и Хиландар на Светој Гори. Према плану агилног руководства клуба, тркачи ће 18. априла после благослова кренути од Врачарског платоа и Храма Светог Саве на пут кроз три земље, све до циља који се налази пред дверима Хиландара, где би требало да стигну 26. априла уочи Васкрса, највећег хришћанског празника.

Маратон

01.04.2003.
ПАТРИЈАРХ УРУЧИО ГРАМАТЕ КТИТОРИМА


Његова Светост Патријарх српски Господин Павле у Патријаршијском двору у Београду је уручио Грамате ктитора задужбинара Спомен-храма Светог Саве на Врачару представницима 25 великих српских фирми и јавних установа.

Групна фотографија, Патријарх са донаторима Храма Св. Саве

Патријарх је грамате уручио у присуству Митрополита црногорско-приморског Амфилохија и Епископа тимочког Јустина, чланова Светог архијерејског Синода и проф. др Војислава Миловановића, министра вера у Влади Србије.
То признање добили су: "Рубин" Крушевац, "Мерима" Крушевац, "Књаз Милош" Аранђеловац, "Синтелон" Бачка Паланка, Пивара "7. септембар" Зајечар, "Врњци" Врњачка Бања, Индустрија меса Бачка Топола, Интернационал ЦГ Београд, Дунав осигурање, Београдски сајам, Поштанска штедионица, Предузеће за путеве Београд, Јубанка Београд, ЈАТ, "Витал Врбас", Научни институт за ратарство и повртарство Нови Сад, "Сага" Београд, "Марни" Крушевац, "КокаКола" Београд, "Фиделинка" Суботица, Народна банка Србије, ЈУБМЕС Банка, "Задужбинар" Земун и "Амбар" Сурчин.
После уручивања ктиторских грамата, Патријарх је потписао задужбинарске уговоре са Дмитром Шегртом, директором фабрике "Тоза Марковић" из Кикинде, која поклања целокупни грађевински материјал за парохијски дом Светосавског храма, и Михаилом Томићем, који се у ктиторе уписао у својству директора предузећа ВЕТФАРМ из Београда, а заједно са супругом Мирјаном, и као лични задужбинар Светосавског храма.
Захваљујући новим ктиторима Светосавског храма, Патријарх је истакао значај изградње Спомен-храма Светог Саве и рекао да су се они ктиторским чином достојно одужили завету претходних генерација, које су храм започеле.

Потписивање Уговора о донацији - Његова Светост Патријарх српски Павле са директором предузећа Тоза Марковић из Кикинде г. Дмитром Шегртом и протонеимаром Храма проф. др Војиславом Миловановићем

Потписивање Уговора о донацији - Његова Светост Патријарх српски Павле са директором предузећа Ветфарм, г. Михаило Томић са супругом Мирјаном

03.04.2003.
ЗВОНО У СПОМЕН ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ


Друштво за подизање храма Светог Саве на Врачару одлучило је да из већ уплаћених средстава намени 40.000 долара за звоно број 4, тон d4, у спомен на покојног премијера Србије Зорана Ђинђића, првог председника обновљеног Друштва за подизање храма Светог Саве.
"Ово ће бити наш симболичан израз благодарности човеку који је улагао себе на добробит очувања духовности и традиције целог српског православног народа", истиче се у писму Друштва.
"Као председник Друштва за подизање храма Светог Саве, почивши премијер Србије др Зоран Ђинђић улагао је све своје снаге да, после много година духовног страдања, светосавска саборност васкрсне у Србији. За почившег премијера изградња Храма као остварење заветне мисли српског православног народа била је историјска част и прилика ове генерације да доврши оно што су преци започели током прошлог века, да се саставе све покидане нити са прошлошћу и на сигурне темеље поставе све наше тежње ка будућности", додаје се у писму.

Иако су многи, једно су тело,...... а Христос је глава цркви, Он је спаситељ тела.
(кор 12:12, Еф 5:23)

У спомен Зорану Ђинђићу председнику Друштва за подизање Храма Светог Саве

20.4.2003.
У храму Светог Саве јуче одржан четрдесетодневни парастос премијеру Србије


Учинио је више него многи за хиљаду година -рекао је владика хвостански Атанасије. Помену пристуствовали породица, пријатељи, чланови две Владе и више стотина грађана

Четрдесетодневни парастос трагично настрадалом премијеру Србије др Зорану Ђинђићу одржан је јуче у храму Светог Саве на Врачару.
Помен је служио владика хвостански Атанасије (Ракита), викар (помоћник) Његове светости патријарха српског господина Павла, са више свештеника Српске православне цркве.
Неколико минута пре 12.30 сати, кад је почео парастос, у храм је дошла породица Зорана Ђинђића - супруга Ружица, ћерка Јована, син Лука и мајка Мила, затим родбина, кумови, пријатељи... Премијер Србије Зоран Живковић ишао је поред породице, грлећи малог Луку.
За најближима су ишли чланови Владе Србије и Владе Србије и Црне Горе, Демократске странке, ДОС-а, високи државни функционери... На помен је уз помоћ штака дошао и премијеров дугогодишњи телохранитељ Милан Веруовић, који је тешко рањен кад је извршен атентат на Зорана Ђинђића. Парастосу је присуствовало и више стотина грађана који су у рукама држали свеће и слике премијера Ђинђића.
Уз звуке "Свјати Боже, свјати бесмертни", које је изводило певачко друштво "Мокрањац" при храму Светог Саве, владика Атанасије и свештенство помолили су се за душу покојног премијера.
За време помена, породица, најближи пријатељи и сарадници Зорана Ђинђића стајали су са десне стране олтара. Непрестано храбрени од мајке Ружице, премијерова деца Јована и Лука тужно су посматрала у правцу црквених великодостојника. Крај њих је стајала премијерова мајка Мила, тугујући за својим јединцем. Обраћајући се породици, родбини и пријатељима, како је рекао, великог човека Зорана Ђинђића, владика Атанасије је после парастоса нагласио да је Његова светост патријарх српски господин Павле још једном изразио своју захвалност премијеру Ђинђићу.
"Ми ћемо наш бол надокнадити љубављу која никад не гасне", нагласио је владика Атанасије. Говорећи о премијеру Србије, владика је истакао да је Ђинђић поставио пример да није значајно колико човек живи него колико учини.
"Зоран је учинио више него многи који би живели хиљаду година. Хвала Зоране, твоје дело Бог ће наградити", рекао је владика Атанасије. Уз звуке "Вјечнаје памјат", црквени великодостојници изразили су саучешће породици Зорана Ђинђића.

10.5.2003.
10. мај је слава Храма Св. Саве


У суботу, 10. маја, у 9.00 часова, одржана је Света архијерејска литургија у малој цркви Светог Саве - на Дан када су спаљене мошти Светог Саве на Врачару.

Након литургије је освећена парцела за изградњу Парохијског дома.
Светој литургији и освећењу темеља присуствовали су ктитори и донатори Храма Св. Саве, угледне јавне личности из света науке, политике, културе..

Освећење парцеле за изградњу Парохијског дома, 10.5.2003.
Владика хвостански Атанасије и старешина Храма Св. Саве Отац Стево Влачић са свештенством

Освећење парцеле за изградњу Парохијског дома, 10.5.2003. Владика хвостански Атанасије и старешина Храма Св. Саве Отац Стево Влачић

Освећење камена темељца Парохијског дома, 10.5.2003. Владика хвостански Атанасије и старешина Храма Св. Саве Отац Стево Влачић

Први бетон - камен темељац Парохијског дома, 10.5.2003. Протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић