Хронологија догађаја 2003. године

26.02.2003.
ДУХОВНИ ЦЕНТАР У РАСКОШИ И ЛЕПОТИ


Парохијски дом, нове пешачке стазе, фонтане, осветљење улепшаће прилаз највећем православном светилишту на Балкану.
Врачарски плато са велелепним здањима попут храма Светог Саве, Народне библиотеке и Патријаршије који без сумње представља духовно средиште нашег народа, коначно ће добити изглед и функцију каква му доликује. За месец дана почеће уређење Светосавског трга и порте храма Светог Саве на Врачару, који би до средине следеће године требало да улепшају прилаз највећем православном светилишту.

Састанак жирија за избор идејног решења за Парохијски дом

Састанак жирија за избор идејног решења за Парохијски дом

По узору на наше знамените манастир Хиландар, Студеницу и Дечане, урађен је и пројекат Светосавског трга који је положен на траву, тако да изгледа као да се храм уздиже из природног тла. Предвиђено је да до храма воде четири стазе. Главна алеја која иде до улаза у храм полази од угла Булевара ЈНА и Крушедолске улице, друга стаза је продужетак Светосавске улице, трећа је из Браничевске, док је четврти приступ порти из Карађорђевог парка. Стазе без ивичњака биће направљене од камених плоча између којих ће бити засађена трава. Све ће бити у истом нивоу, неће бити степеница, а посебно ће бити омогућено кретања хендикепираним особама- објашњава Ђорђе Бобић, један од аутора пројекта.
Простор између стаза и централни део трга биће намењен окупљању у време свечаних дана и празника, а између парохијског дома и мале цркве Светог Саве биће уређен мањи, скромнији трг.
- На Светосавском тргу сада се налази доста зеленила, а тако би требало и да остане. Ништа од дрвећа неће бити посечено, већ ће бити засађена и нова стабла у складу са природним амбијентом. На главној алеји, не месту где она скреће ка главном улазу храма, биће постављена и фонтана са чесмом. Њено дно биће урађено тако да када у њему не буде воде, оно може да се користи као пешачка стаза - додаје Бобић.
Оно што ће допринети да један од највећих православних храмова у свету заблиста, сигурно је и посебно осветљење. Читавим амбијентом трга доминираће обасјани Храм светог Саве, који ће бити најсветлије место, док ће здање Народне библиотеке, парохијског дома и будуће патријаршије бити мање осветљене. Дуж главне алеје и дуж два прилаза биће постављени редови високих светиљки - канделабара, како би се нагласио правац и величина стаза. Простор трга, посебно његов централни део, биће додатно осветљен ниским светлима која ће бити усмерена ка крошњама дрвећа.
Носилац и координатор целог пројекта биће Дирекција за земљиште и изградњу Београда, док је потребан материјал за парохијски дом поклонило предузеће за производњу црепа из Кикинде "Тоза Марковић" и "Вујић" из Ваљева.

Директор ЈП Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда г. Синиша Николић приказује пројекат уређења Светосавског платоа

Презентација уређења Светосавског платоа у ЈП Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 26.02.2003. године - с лева на десно: Владика хвостански Атанасије, министар вера у Влади Србије-протонеимар Храма Св. Саве проф. др Војислав Миловановић, директор ЈП Дирекције Синиша Николић и председник ИО Скупштине града Београда Ненад Богдановић

Поглед из Крушедолске улице.

Поглед са трга