Хронологија догађаја 2003. године

09.12.2003.
ВЕЛИКИ ПРИЛОЖНИК ХРАМА СВЕТОГ САВЕ


Бошко Тешановић предао је благајни спомен храма Светог Саве на Врачару 40.000 евра добровољног прилога за што скорији завршетак највеће српске светиње.
Тешановић је 1985. године међу првима уплатио добровољни прилиог за изградњу Храма на Врачару, приложивши тада цркви 100.000 аустралијских долара.

Бошко Тешановић, велики приложник Храма

11.12.2003.
ПАРАСТОС КАРАЂОРЂУ ИСПРЕД ХРАМА


Годишњица првог ослобођења Београда 1806. године и 200 година од Првог српског устанка, биће обележени данас парастосом Карађорђу и устаницима, откривањем спомен-плоче на фасади Народног позоришта и свечаном академијом у Скупштини града.
Парастос вожду Карађорђу и погинулим устаницима приликом ослобођења Београда 12. Децембра 1806. године, почеће у 11 сати испред споменика на платоу Светосавског храма. После парастоса, који ће служити свештеници Храма Светог Саве, представници Скупштине града и Задужбинског друштва "Први српски устанак" положиће венце на овај споменик.
Радмила Хрустановић, градоначелница Београда, откриће у 13 сати спомен-плочу на фасади Народног позоришта, као сећање на место где су 1806. године устаници прошли кроз Стамбол капију. Задужбинско друштво "Први српски устанак" најавило је данас да ће до 2006. године поставити спомен-плоче и на места где су се налазиле остале капије кроз које су прошли устаници - Варош, Видин и Сава капија. Биће то табле изливене у бронзи са подацима о овом значајном историјском датуму. Друштво ће и на почетак и крај 45 београдских улица које носе имена устаника и виђених личности тог времена, поставити табле са основним биографским подацима о њима.

11. 12. 2003.
ПРОДАЈНА ИЗЛОЖБА ЗА ИЗГРАДЊУ ХРАМА


Изложба слика Гордане Ракочевић, у оквиру Врачарског фестивала културе, отворена је синоћ, у фоајеу СО Врачар. Средства прикупљена од продаје слика намењена су Храму Светог Саве.
Према речима председника општине Врачар Милене Милошевић, повод уметничке вечери је жеља уметнице да изложба буде хуманитарног карактера и да да свој допринос подизању Храма Светог Саве. Градски секретар за културу Горица Мојовић истакла је да овакав пример треба да следе и остале општине. Отварању изложбе присуствовали су премијер Србије Зоран Живковић, потпредседник Демократске странке Гордана Чомић и министар културе Бранислав Лечић.

15. 12. 2003.
ДВЕСТА ФЛАША ЗА ХРАМ


На аукцији у вили "Јелена", по почетној цени од 200.000 динара, синоћ је продато 200 флаша црвеног Славског Епархијског вина. Повод је било обележавање два века српске државности, а приход од продаје Дионисовог напитка помоћиће финансирање завршних радова на храму Светог Саве. Дејан Антић, финансијски директор фирме "Минел Шредер", купио је вино по почетној цени, а како нам је рекао, био је спреман за много већи изазов.
Аукцију је отворио Владика Карловачки Василије. Почетак продаје означио је звоном (уместо чекићем, како се по обичају ради).
- Вино је једно од најстаријих култура које се спомиње у Библији - рекао је Владика Карловачки.
- Оно је украс стола сваког домаћина и сваке породице. Нажалост, надметање купаца трајало је свега неколико минута...
Епархијско вино, које је освештао Владика Василије, продаваће се у једанаест градова, односно седамнаест објеката интернационалне фирме "Свислајон".

27.12.2003.
Општина Палилула - за Храм 70.000 динара


За завршетак радова на храму Светог Саве из овогодишњег буџета СО Палилула издвојиће 70 хиљада динара. Ова средства била су намењена за куповину новогодишњих честитки које би општина упутила својим пословним партнерима.
- Трећу годину уместо слања новогодишњих честитки средства за то уплаћујемо у хуманитарне сврхе. Извршни одбор је донео одлуку да овог пута новац издвојимо за Светосавски храм и дамо допринос за завршетак радова на овој православној светињи - рекао је Аца Поповић председник ИО општине Палилула.