Хронологија догађаја 2003. године

07.01.2003.
ЈОШ ЈЕДАН БОЖИЋ ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМУ


Традиционалну божићну поруку упутило је у уторак свештенство Српске православне цркве "на све четири стране света", честитајући верницима и свим људима добре воље велики празник Христовог рођења. Сви наши храмови у земљи и расејању били су за ову прилику окићени бадњацима и посути сламом, а већ од великог бдења на Бадње веће, па до јучерашњих светих литургија, верници су у црквама палили свеће и молили се Богу за своје најближе. Цркве су, ипак, биле пуније уочи Божића него на сам празник.

Главни црквени догађај био је и ове године у Храму Светог Саве на Врачару, где је Литургију Светог Јована Златоустог са више свештеника и ђакона служио Његова Светост Патријарх српски Господин Павле.
Верници су током Божје службе прикупљали новац за Храм Светог Саве и богословије Српске православне цркве.
На крају свете литургије, у недовршеном светосавском здању формирао се дугачак ред за причест, а верници су у пролазу патријарху љубили руку. У краћем обраћању окупљеним људима, које лоше време није спречило да дођу на Божју службу, патријарх се помолио Господу да свима дарује правду, слободу и мир.
- Нека благослови да нам ова година буде у свему мирнија и спасоноснија - поручио је поглавар СПЦ.

Божићна литургија

ЊКВ са породицом, протонеимар Храма В.Миловановић, министри у Влади Србије

13.01.2003.
ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА


Неколико десетина хиљада грађана Београда дочекало је православну Нову годину испред Храма светог Саве на Врачару.
Овогодишњи дочек Нове године по Јулијанском календару организовало је Министарство вера Владе Србије и Скупштина општине Врачар који су испред Храма Светог Саве приредили дванаестоминутни ватромет уз звоњаву свих 49 звона и треперење 15.000 прскалица које су подељене грађанима у поноћ.

 

27.01.2003.
Светосавска академија


У Спомен храму на Врачару посвећеном првом српском архиепископу и просветитељу, 26. јануара у 17 часова, је служено празнично бденије, на коме су певали хорови храма Светог Саве.
На дан Светог Саве, Свету архијерејску Литургију, у оквиру које је пресечен славски колач, служио је Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита).

После службе је одржана Светосавска академија. Химну Светом Сави отпевали су удружени хорови Храма Светог Саве Мокрањац, Растко и Стефан, а на Академији су учествовали и хорови музичких школа Јосиф Маринковић, Станковић и Јосип Славенски, као и свих врачарских основних и средњих школа.
Награђене радове ученика основних и средњих школа на тему Растко Немањић-Свети Сава од државника до свеца, прочитао је Горан Милев.
Одабране песме о Светом Сави су рецитовали ученици који похађају веронауку у основним школама Душан Дугалић и Владислав Рибникар.
Ова прослава Светог Саве ће остати упамћена и по томе што су Светој Литургији, први пут после Другог светског рада, присуствовали и катихете и ученици који православни катихизис уче у београдским основним и средњим школама.

03.02.2003.
ЗАХВАЛНИЦЕ ДОНАТОРИМА


Донаторима који су помогли изградњу Светосавског храма на Врачару, омогућивши да радови на довршетку ове светиње теку без застоја, су уручене грамате (захвалнице) с благословом и потписом Патријарха Павла. Свечаности започетој у храму, а због хладноће окончаној у монтажним просторијама пројектног и градитељског бироа, присуствовао је у име Његове Светости Патријарха Павла Епископ шабачко-ваљевски Лаврентије, српски Премијер Зоран Ђинђић, који је и председник обновљеног Друштва за подизање храма, министар вера у српској влади и протонеимар монументалне цркве Војислав Миловановић, градоначелница Београда Радмила Хрустановић, донатори, неимари, грађани...
Напомињући да, откако је обновљено пре две године, Друштво за подизање храма финансира све радове захваљујући донаторима, Миловановић је као посебно значајно нагласио да је Скупштина Београда преузела обавезу да уреди будући Светосавски трг између Светосавског храма и Народне библиотеке.
Преносећи свим приложницима и донаторима, како је рекао, велики благослов и захвалност патријарха Павла и Синода СПЦ за све што су учинили да се ово велико дело српског народа приведе крају, владика Лаврентије је рекао да је ова грађевина једно од највећих дела којег се прихватио српски народ, не само у овом добу.

Премијер Ђинђић, на чији је предлог реосновано Друштво за подизање Храма, рекао је да је велика част и привилегија учествовати у довршењу једног великог историјског пројекта као што је Спомен-храм Светог Саве, који је више од верског и грађевинског пројекта - симбол националне истрајности.

Напомињући да је од донаторске вечере до сада за изградњу храма прикупљено више од 106 милиона динара, Ђинђић је изразио задовољство што су чак и у овим зимским месецима радови напредовали. Новца има довољно и све тече по плану, што није била честа појава у нашој прошлости, рекао је Премијер. Пожелевши да нам донатори свима буду узор, он је изразио наду да ће овакав скуп у Светосавском храму бити одржан и за годину дана у цркви која је заједничко велико дело српског народа.

Испред Храма са донаторима, протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић

Премијер др Зоран Ђинђић - председник Друштва за подизање Храма Св. Саве и протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић

Коментар: У Храму, 03.02.2003. године - с лева на десно: протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић, премијер др Зоран Ђинђић, Владика шабачко-ваљевски Лаврентије и старешина Храма отац Стево Влачић

Премијер др Зоран Ђинђић - председник Друштва за подизање Храма Св. Саве