Хронологија догађаја 2002. године

08.10.2002.
Динар по динар - Храм до 2004. године


До септембра ове године за завршетак храма Светог Саве на Врачару сакупљено је 52 милиона динара. Груби грађевински радови су већ готови, а сада се завршава фасада, портали и врата.
"Овим темпом, очекујем да ће 2004, на двестоту годишњицу државности Србије, посао на екстеријеру бити завршен. Уређење ентеријера захтева неко време, не због технике и технологије, већ из креативних разлога. Од самог почетка планира се да зидови буду украшени мозаиком. Ипак, још немамо ликовно решење за то" - каже Војислав Миловановић, републички министар вера и протонеимар овог највећег православног храма на свету. "

Макета завршеног храма Св. Саве

Ми имамо 49 звона врло прецизно тонски дефинисаних. Свако звоно има својих 50 хармонијских тонова који дају боју тона звона, а необична је само могућност свирања на звону. То није никаква новост у православљу, а најкарактеристичнији примери су цркве у Русији и у црква манастира Св. Пантелејмон на Светој гори. Тамо се на 20 звона свира сваких 15 минута, по истом систему као у храму на Врачару. Звона су у православним црквама оријентисана тако да звоне од истока ка западу и да позивају вернике да са запада дођу ка олтару и иконостасу. И ова звона су тако постављена, а звук се пружа низ Чукаричку падину врло далеко ка западу. Новинари су, у некој слободној интерпретацији Матије Бећковића, испричали да ће се звона чути до Софије. То је апсурдно".

Храм ће имати подно грејање, а сам под ће бити камена интарзија разних боја. Над централним простором биће полијелеј-дијадема пречника 30 метра, а врата су од белог храста, обложена бронзаним рељефом. Све ово скупо звучи. Народ тешко живи, а један од основних принципа православља је скромност. Има ли се пара за то? "У претходних 12 година срушено је 960 манастира, богомоља и цркава у бивсој Југославији, од тога 128 само на Косову, а гради се око 100 цркава" - каже Миловановић. "Према томе, не гради се много цркава, него се много цркава руши".
Такође, према православним обичајима, донатори се не деле на мале и велике. "
Сви прилози су богоугодни, и мали и велики имају исту тежину. Ипак, до 1991. било је много више оних који су давали веће прилоге, али ратне године и све што нам се дешавало исцрпело је наш народ, па људи више не могу да дају велике прилоге.
Међутим, не треба заборавити слоган професора арх. Бранка Пешића, протомајстора овог храма: да два долара прилога од сваког Србина завршавају храм до краја. Значи, мали прилози чине велику и значајну своту за изградњу храма. Највише пара сакупљено је у Београдско-карловачкој архиепископији, затими на територији оне бивше Југославије, а мање у дијаспори - каже Миловановић. - А у тим донацијама огледа се и духовна потреба народа.
У крајњој линији, каже саговорник, све највеће грађевине, првенствено црквене, готово увек су грађене у најтежим временима.
- Храм је, да подсетим, почео да се на старим темељима поново гради 1985, а од тада до 1990-91. сакупљено је негде око 15 милиона долара. И мада то звучи много, не бих рекао да су то нека велика одрицања, како то изгледа кад се каже колико нешто кошта.
Да би се и дијаспора у већој мери укључила у све то, држава мора прво да обезбеди нашима у свету оно због чега су и напустили земљу, јер нико од њих није из беса отишао из земље. Кад се ти разлози уклоне, може се очекивати да ће се они материјално и духовно висе укључити - каже Миловановић.
Друштво за подизање храма Светог Саве, основано 1895, фактички је обновљено 3. септембра 2001. А основни циљ му је да обједини робне и финансијске потенцијале, како би се храм брже завршио. Потпис на уговор о реоснивању Друштва ставили су угледни банкари, предузећа приватници и политичари.
Од укупно 31 члана, Уговор о испуњењу обавеза, односно, да приложе по два милиона динара за храм до данас је закључило њих 29, а чак 22 су ту суму већ уплатили.
Иницијатор за обнављање овог друштва је и премијер Србије Зоран Ђинђић, који је почетком септембра, приликом освештавања мермерних плоча на храму, позвао цео народ да се прикључи и да уместо неколико стотина великих прилога добијемо неколико милиона малих. Тако би се храм завршио.

20.11.2002.
Најава донаторске вечере за светосавски храм


Донаторска вечера за храм Светог Саве на Врачару одржаће се у уторак, 26. новембра у 20.00 часова у хотелу Интерконтинентал - изјавио је јуче републички министар вера професор др Војислав Миловановић.
Министар је на конференцији за новинаре, испред спомен-храма посвећеног првом српском архиепископу, нагласио да су учешће на овој значајној манифестацији најавили представници преко 100 државних и приватних предузећа из Србије.
"Цена улазнице на донаторској вечери за предузећа ће бити најмање 300.000, а за грађане 5.000 динара.Домаћин вечери ће бити премијер Ђинђић, а присуствоваће и великодостојници Српске православне цркве, чланови Владе Србије, директори најуспешнијих предузећа и угледне јавне личности", најавио је Миловановић. Сав приход од продатих улазница биће намењен наставку изградње храма.Тренутно се на храму ради северозападна фасада и степенице на јужном улазу. Завршетком ових радова, сви грађевински подухвати биће окончани.

Завршетак изградње Храма, како је јуче одлучено на седници градске владе, потпомоћи и Скупштина града. - Имајући у виду национални и државни значај овог здања, из градског буџета, као помоћ за довршетак изградње Храма, биће издвојено 20 милиона динара - рекао је јуче Душан Бајец, члан градске Владе задужен за финансије.

27.11.2002.
Донаторска вечера у хотелу Интерконтинентал у Београду


Око 112 милиона динара прикупљено је на великој синоћној донаторској вечери за храм Светог Саве у хотелу "Интерконтинентал". "Шта год да се деси у наредних годину дана, храм ће бити завршен", рекао је премијер Владе Србије др Зоран Ђинђић, који је и председник Друштва за изградњу храма. Премијер је истакао да ниједна криза не може спречити наставак градње и да ће радови бити приведени крају без обзира на односе у парламенту и влади. Захваљујући се свима који су се одазвали донаторској вечери, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић) изразио је уверење да српски народ има довољно снаге и памети да заврши спомен-храм на Врачару.

На великој манифестацији у београдском хотелу "Интерконтинентал" се окупило више од 400 најугледнијих привредника из Србије. Изражавајући велико задовољство резултатима донаторског скупа, професор др Војислав Миловановић, министар вера у Влади Србије и протонеимар храма, каже да планира сличну акцију у марту следеће године, али ће покренути и друге врсте иницијатива. - Идеја је да остваримо велики број малих прилога, као што је то било од 1986. до 1988. године, каже министер Миловановић. Свети архијерејски синод ће ускоро расписати тендере за израду врата на храму и уређење целокупног простора на светосавском платоу. Очекује се да ће храм у току 2004. године бити предат на богослужбену употребу.

Донаторска вечера у хотелу Интерконтинентал у Београду, 26. новембар 2002. године - протонеимар Храма Св. Саве проф. др Војислав Миловановић и Владика шабачко-ваљевски Лаврентије

Програм у току, Донатроска вечера у хотелу Интеконтинентал у Београду, 26.11.2002. године

с лева на десно: протонеимар Храма Св. Саве проф. др Војислав Миловановић, г-ђа Ружица Ђинђић, премијер др Зоран Ђинђић, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Синиша Николић директор ЈП Дирекције за грађ. земљиште и изградњу Београда, Ненад Богдановић председник ИО Скупштине града Београда

Гост из Аустрије Михаел Мрстик и премијер др Зоран Ђинђић

Премијер показује динамику градње Храм Св. Саве

Премијер показује резултате прикупљања новца за Храм Св. Саве