Хронологија догађаја 2002. године

07.01.2002.
Прослављен Божић у Храму


Православни верници широм света су обележили Божић, најрадоснији хришћански празник. Највише их се окупило испред Храма Светог Саве на београдском Врачару, где је тачно у поноћ почела Божићна литургија коју је служио Његова Светост Патријарх српски Господин Павле. Том приликом по први пут се чуо звук 49 звона Светосавског храма. Све вернике, а посебно оне у Београду, који су имали прилике да у поноћ чују химну Светог Саве, обрадовала су нова звона изливена у познатој ливници звона "Грасмајр" у Инсбруку, где већ 14. генерација обавља овај посао.Поноћном звоњавом у Светосавском храму управљао је министар вера Владе Србије Војислав Миловановић, а литургији је присуствовао и српски премијер Зоран Ђинђић и више министара републичке Владе. "Та звона нас позивају да се вратимо на пут којим је Свети Сава ишао и који је своме роду указао. То је пут мира и помирења са самим собом и са другима. То је пут јединства, слоге и духовног препорода васколиког православног српског народа", рекао је Патријарх српски.

Његова Светост Патријарх српски Павле, Божићна Литургија у Храму 2002. године

Његова Светост Патријарх српски Павле, Божићна Литургија у Храму 2002. године

У Храму пет тона сламе Управа Светосавског храма добила је са фарме Марковић из Сурчина пет тона пресоване сламе да би цели под био застрт сламом, која се уноси у домове и цркве на Бадње вече, заједно с бадњаком. Овај несвакидашњи "тепих" којим је Спомен-храм био застрт био је дебљине десет сантиметара. На поноћној служби било између седам и осам хиљада грађана. Према проценама врачарске полиције, надлежне да брине о раду и безбедности грађана на Светосавском платоу у ноћи између Бадње вечери и Божића, за празник Рождества у храмовној порти било је око 30 хиљада грађана. Са онима који нису могли да уђу ни у цркву, ни у порту, већ су службу пратили са платоа испред Народне библиотеке, те ноћи на Врачарском платоу било је око 100 хиљада грађана.

14.01.2002.


Хиљаде Београђана Православну нову годину дочекало је испред Храма Светог Саве, уз вишеминутни ватромет.

Храм ноћу

27.01.2002.


У храму Светог Саве на Врачару Свету архијерејску литургију служио је епископ хвостански Атанасије, након које је одржана свечана академија у којој су учествовали хорови свих школа општине Врачар која Савиндан прославља као своју крсну славу.

22.02.2002.
Додела ордена Св. Сава


Одликовани:

Проф. др Војислав Миловановић, протонеимар Храма Светог Саве на Врачару, Орденом Светог Саве I степена (Син. Бр. 177/зап. 131 од 03. јануара 2002. године)

Дипл. инг. грађевине Војислав Марисављевић, главни пројектант конструкције Спомен-храма Светог Саве на Врачару, Орденом Светог Саве II степена (Син. Бр. 178/зап. 132 од 03. јануара 2002. године)

Дипл. инг. грађевине Душан Арбајтер, главни пројектант конструкције Спомен-храма Светог Саве на Врачару, Орденом Светог Саве II степена (Син. Бр. 179/зап. 133 од 03. јануара 2002. године)

Дипл. инг. грађевине Милутин Марјановић, главни пројектант технологије извођења радова на Спомен-храму Светог Саве на Врачару, Орденом Светог Саве ИИ степена (Син. Бр. 180/зап. 134 од 03. јануара 2002. године)

Архитекта Дубравка Пуача-Матовић, Орденом Светог Саве ИИ степена (Син. Бр. 181/зап. 135 од 03. јануара 2002. године)

Одликовани орденом Светог Саве, фебруар 2002. године, Патријаршијски двор у Београду

26.02.2002.
Ручни сат avaton-swatch


Ручни сат AVATON (непролазни) швајцарске фирме "Своч" (SWATCH) може се купити у продавници која се налази у згради Патријаршије у Београду, у Ул. Краља Петра број 5. Сав приход од продаје овог јединственог часовника прилаже се за довршење спомен-храма Светог Саве на Врачару. Приликом куповине сата добија се потврда о донаторству.Сат је украшен приказима византијске орнаментике и натписом Храм Светог Саве, 2004. година. Упакован је у лепо декорисану кутију која поред сата садржи књижицу са текстовима о: животном путу Светог Саве, изградњи Храма, Хиландару, Врачару.. Текстови су богато украшени оригиналним графичким решењима архитекте Александра Дерока, једног од пројектаната Храма Светог Саве. У кутији са сатом се налази и захвалница-Повеља о донаторству, коју сваки купац добија као један од донатора изградње Храма Св. Саве на Врачару.

РУЧНИ САТ АВАТОН СВОЧ (AVATON-SWATCH)

08.05.2002.
Маратон од Храма Светог Саве до Острога


Прва од шест етапа јединственог маратона почела је после старта испред Храма Светог Саве у Београду. Маратон је кренуо уз благослов Патријарха Павла, на маршруту дугу 750 километара. Циљ маратона се налази код манастира Острог.

12.05.2002.
Поглавари СПЦ и александријске Патријаршије у Храму


На заједничкој литургији у храму Светог Саве Поглавар Српске православне цркве Патријарх Павле и Патријарх александријски Петар, који борави у посети Српској цркви, служили су литургију у Спомен-храму Светог Саве. "Ова служба доводи нас у најприсније јединство са васкрслим Господом јер се сви из исте чаше причестимо", рекао је Патријарх Павле, подсетивши на значај православног јединства и васкршњу радост хришћана, упркос несрећа које су задесиле свет. Захваливши на благослову који су Српској цркви и православним верницима донели посланици Александријске патријаршије, коју је у првом веку основао свети јеванђелист Марко, патријарх Павле је уручио Петру ВИИ икону светих апостола Петра и Павла. "Овом молитвом потврдили смо евхаристијско јединство које је израз стварног духовног јединства православних цркава", рекао је поглавар Александријске православне цркве. Он је изразио уверење да ће суровост моћника имати за последицу још већи број следбеника Христових и да је то својим делом потврдио и Свети Сава. "Огромни пламен врачарске ломаче, у којој су нестале мошти светитеља, само је понизио турске џелате и учврстио веру и духовност српског народа", рекао је александријски Патријарх. Он је потом уручио Патријарху Павлу копије панагије, крста и патријарашког штапа, као и иконе светог Нектарија Пентапољског, чији се оригинали чувају у ризници друге по важности васељенске патријаршије. Служби у Спомен-храму присуствовали су и изасланици Римокатоличке цркве на челу са кардиналом Валтером Каспером, као и њихови домаћини -београдски надбискуп Станислав Хочевар и ватикански нунциј у Београду Еугенио Сбарбаро.

Његова Светост Патријарх српски Павле и Патријарх александријски Петар испред Храма Св. Саве