Хронологија догађаја 2001. године

ЗВОНА ХРАМА СВЕТОГ САВЕ

Звона у тоновима: G, A, c4, d4 су клатећа звона, а звона у хроматском низу: од e4 до c1 (4 и по октаве) чине карилон.

Највеће звоно је пречника 204 цм и тежине 6.200 кг. Најмање звоно је пречника 20 цм и тежине 11 кг. Сва звона су украшена ћириличним натписима по жељи дародавца, а четири највећа-основна су клатећа, на којима су изливена четири симбола - печат светог Саве, орлови (византијски) по нацрту Дерока из тридесетих година, крстове је радио професор Бора Анђелковић прошле године, лик светог Саве је пре Другог светског рата насликао академски сликар Рус Владимир Предајевић, и на њима се налазе библијски текстови. Мала звона до тежине 150 кг. Из акустичких разлога неће имати орнаменте него само натписе. Велика звона ће бити изливена са крунама са карактеристичним анђеоским ликовима. Звона у карилону су без круна. Магнетни чекићи ће бити уграђени у сва звона, тако да ће и четири клатећа звона моћи да учествују у мелодији карилона.

Звона ће бити компјутерски управљана. Стандарне мелодије су меморисане на магнетним картицама. Не стандардне се изводе на електронској клавијатури. Могу да се меморишу (Realtime Recorder). Носећа конструкција звона је од нерђајућег челика са специјалном изолацијом између конструкције и пода звоника.

Поред овог, звона имају пријемник тачног времена атомског сата из Штутгарта, тако да се са великом прецизношћу означавају сати, пола сата и четврт сата. Кратке мелодије ће звона изводити приликом означавања сати, а подне ће означавати рефрен светосавске химне.

У свету је позната вестминстерска мелодија праћена дубоким тоновима Биг Бена. Карилон је посебан инструмент који својом свирком ствара пријатну атмосферу духовности. Карилон од три и више октава је високо вредан и компактан концертни инструмент.

Поред клавијатуре за непосредно свирање може карилон компјутерски управљан да изводи претходно меморисане мелодије: Карилон Храма Светог Саве има 45 звона чија је тежина око 19.000 кг. Укључујући у музику карилона и четири клатећа звона која су снабдевена и магнетним чекићима, број музичких звона расте на 49 са укупном тежином од 23.755кг.

Укупна вредност звона је 330.000 долара. Свако звоно има свог донатора, чије ће име бити на одговарајућем звону. Најскупље звоно је 110.000 долара.

У православљу коришћење карилона има дугу традицију, посебно у Русији и Грчкој. У последњих 10 година је инсталиран велики број карилона у Русији, а неколико у Грчкој. У Српској православној цркви извођење мелодија на више звона је повезано са материјалним могућностима и поседовањем већег броја звона. У црквама које имају три и више звона то је уобичајено. Посебну традицију имају цркве у Војводини и у данашњој Хрватској.

03.04.2003.
ЗВОНО У СПОМЕН ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ


Друштво за подизање храма Светог Саве на Врачару одлучило је да из већ уплаћених средстава намени 40.000 долара за звоно број 4, тон d4, у спомен на покојног премијера Србије Зорана Ђинђића, првог председника обновљеног Друштва за подизање храма Светог Саве.
"Ово ће бити наш симболичан израз благодарности човеку који је улагао себе на добробит очувања духовности и традиције целог српског православног народа", истиче се у писму Друштва.
"Као председник Друштва за подизање храма Светог Саве, почивши премијер Србије др Зоран Ђинђић улагао је све своје снаге да, после много година духовног страдања, светосавска саборност васкрсне у Србији. За почившег премијера изградња Храма као остварење заветне мисли српског православног народа била је историјска част и прилика ове генерације да доврши оно што су преци започели током прошлог века, да се саставе све покидане нити са прошлошћу и на сигурне темеље поставе све наше тежње ка будућности", додаје се у писму.

Иако су многи, једно су тело,...... а Христос је глава цркви, Он је спаситељ тела.
(кор 12:12, Еф 5:23)

У спомен Зорану Ђинђићу председнику Друштва за подизање Храма Светог Саве

24.11.2001.
ОСВЕШТАНА ЗВОНА ЗА ХРАМ СВЕТОГ САВЕ


Његова Светост Патријарх српски Господин Павле јуче је освештао 49 звона за спомен-храм Светог Саве на Врачару у Београду.
На великом и дуго очекиваном молитвеном скупу у порти храма посвећеном првом српском архиепископу и просветитељу, пред више десетина верника, чинодејствовали су и чланови Светог архијерејског Синода СПЦ Владике сремски Василије и тимочки Јустин, као и више свештеника, ђакона, монаха и монахиња београдско-карловачке епархије. Чин кропљења звона светом водом пратило је и певачко друштво "Мокрањац" из Београда.
Свечаности су присуствовали и премијер Владе Србије др Зоран Ђинђић, републички министри вера професор др Војислав Миловановић, који је и протонеимар Храма и правде Владан Батић, као и потпредседник Савезне Владе др Мирољуб Лабус.

Дете и звоно

Освећење звона 24. новембар 2001. године

Освећење звона 24. новембар 2001. године

Од главног улаза светосавског храма, где је било највеће звоно, знамења су била поређана једно до другог, у дужини од тридесетак метара. Верници су радознало и богобојажљиво прилазили и с највећим поштовањем целивали и разгледали звона. На великим и средњим звонима налазе се орнаменти с ликом и печатом Светог Саве, грбом с двоглавим орлом и крстом, православни многокрст са ознакама ИС - ХС - НИ - КА (Исус Христос побеђује), као и имена дародаваца. На малим звонима се налазе имена дародаваца и поликрсни венац.
Премијер Ђинђић је после освећења звона обишао градилиште храма. После боравка у будућој крипти, Ђинђић је рекао да је обавеза, али и озбиљна проба власти да за две године обави велики национални задатак и заврши спомен-храм Светог Саве. Он је истакао да новца за наставак градње има довољно и да су једини проблем временски услови. Премијер Ђинђић је изразио наду да ће до Божића 2002. године крипта бити завршена и да ће се на празник Рождества Господњег служити света литургија.

После освећења, Патријарх Павле је поручио окупљеним верницима да су звона за храм Светог Саве освештана како би и она славила Бога и позивала на слављење Господа, као што су то чинили наши преци и у време мира, и у време ратова за слободу и у време ропства. Поглавар СПЦ је позвао вернике да се угледају на свете претке, мученике и великомученике како би на тај начин извршили смисао и испунили циљ свог живота, помогли и прославили своје породице, али и помогли свом народу у тешкоћама и невољама које га сналазе.
- Господе, помози и благослови, свети Саво, оче наш духовни, учитељу и просветитељу, да се одржимо и биолошки и као народ Божји, онако како си нас ти учио и као што су учили сви свети из рода нашег - истакао је Патријарх Павле.
За спомен-храм на Врачару, где је Синан-паша 1594. године спалио мошти светог Саве, подсетимо, у аустријској ливници "Грасмајр" изливено је 49 звона.

Четири највећа, тзв. клатећа звона биће постављена у југозападном звонику, ка савској падини, док ће 45 тзв. свирајућих бити у северозападном звонику (карилону). Оволики број звона одређен је због склада звукова, јер свако звоно има основни тон и још 50 хармонијских тонова.
Међу дародавцима су и поменути министри Војислав Миловановић и Владан Батић, ДХСС, као и Срби из Србије и дијаспоре.
Најављено је да ће монтажа звона почети од сутра и да ће бити завршена у току наредног месеца. Звона ће сваког дана у подне свирати Светосавску химну, док ће сваког сата бити интониран рефрен. Очекује се да ће звона први пут огласити на Божићној литургији наредне године.

Освећење звона 24. новембар 2001. године

Освећење звона 24. новембар 2001. године

Освећење звона 24. новембар 2001. године

Освећење звона 24. новембар 2001. године

Освећење звона 24. новембар 2001. године

01.12.2001.
ПОСТАВЉЕНО 45 ЗВОНА


"У северозападном звонику (карилону) спомен-храма Светог Саве на Врачару у Београду постављено је 45 свирајућих звона. Преостала четири највећа, тзв. клатећа звона, која ће се налазити у југозападном звонику, ка савској падини, биће постављена у понедељак, 3. децембра", изјавио је министар вера у Влади Србије професор др Војислав Миловановић, протонеимар спомен-храма.
"Звона су поставили грађевинари "КМГ Трудбеник" из Београда са колегама из аустријске фирме "Грасмајр", где су звона изливена. После монтирања свих звона, почеће радови на увођењу електрике и електронике."

Монтажа звона

Монтирано клатеће звоно

Највеће клатеће звоно

Свирајућа звона

Свирајућа звона