Хронологија догађаја 2001. године

10.09.2001.
ГРЧКИ АРХИЕПИСКОП ДАРИВАО ХРАМ


Председник српске Владе Зоран Ђинђић, заједно са министром вера Војиславом Миловановићем, примио је највишу делегацију Грчке православне цркве, на челу са архиепископом атинским и све Јеладе Христодулом.
Сусрету су у име СПЦ присуствовали српски патријарх Павле, чланови Светог архијерејског Синода и владике СПЦ.
Архиепископ Христодул пренео је дубоку подршку и дивљење Грчке цркве за пројекат завршетка Храма Светог Саве за који је СПЦ уручен и новчани прилог у износу од 260.000 Ђ.
Премијер Ђинђић истакао је значај Храма Светог Саве као симбола националног и културног јединства, као и пажњу са којом је Влада Србије приступила уклањању тешких последица комунизма на духовни и културни живот грађана.

Архиепископ атински и све Јеладе Христодулос у посети код премијера др Зорана Ђинђића, Његова Светост Патријарх српски Павле, председник Владе Србије др Зоран Ђинђић, Архиепископ Христодулос и Владика бачки Иринеј

Посета Архиепископа атинског и све Јеладе Христодула Храму Светог Саве

Архиепископ Христодулос са протонеимаром Храма проф. др Војиславом Миловановићем, у Храму Светог Саве

20.10.2001.
КАРАЂОРЂЕВИЋИ ПОКЛОНИЛИ 400.000 МАРАКА


У име краљевског дома Карађорђевића, ЊКВ Престолонаследник Александар II и његова супруга принцеза Катарина, поклонили су за израду врата храма Светог Саве - 400.000 немачких марака.
Ово је једна од већих задужбинарских донација овом по величини највећем православном светилишту на свету које деценијама гради цео српски род.
Протонеимар храма и српски министар вера професор Војислав Миловановић, који је међу неимарима с најдужим стажом на овом градилишту - од 1985. године, упознао је уважене госте с тешкоћама на које наилазе градитељи, а који се првенствено огледају у недостатку новца, додавши при том, да се дијаспора и није баш показала.
Иначе за завршетак храма Светог Саве, било би довољно да сваки Србин у свету уплати по један долар, а уколико неко зажели, може имати нешто своје уткано у зидине ове свете грађевине и даривати мермерну плочу за фасаду храма.
Поновљено је обећање о завршетку храма да ће екстеријер ове светиње бити завршен у 2004. на двеста година од Првог српског устанка и предат на служење Богу и целом српству.

31.10.2001.
ДЕВЕТ ЗВОНА ИСПРЕД ХРАМА СВЕТОГ САВЕ


Девет звона од укупно 49, која ће бити постављена на Храм посвећен првом српском архиепископу, допремљено је испред спомен-храма Светог Саве на Врачару, у Београду.

Из Ливнице "Грасмајр" из Инсбрука у Аустрији, где су се звона лила од јуна ове године, у првом контигенту достављено је девет звона средње тежине - од 900 до 1.700 килограма, док ће најлакша и најтежа звона бити допремљена за десетак дана, како је објаснио проф. др Војислав Миловановић, министар вера у Влади Србије и протонеимар храма Светог Саве.

Звона у звоноливници Грасмајр у Инсбруку пре транспорта на Храм Св. Саве, 2001. година

Долазак звона на Храм, протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић и инж. Миша Марјановић

На великим и средњим звонима налазе се орнаменти с ликом и печатом светог Саве, грбом с двоглавим орлом и крстом као и православни многокрст са ознакама ИС - ХС - НИ - КА (Исус Христос побеђује), као и имена дародаваца. На малим звонима се налазе само имена дародаваца. Укупна вредност звона је 330.000 долара. Највеће звоно, тежине 6.128 килограма, вредно 110.000 долара, даровао је господин Прлинчевић из Београда, док је најмање тежине 11 килограма, вредно 250 долара, дар архитекте Бранка Пешића, протомајстора Храма.
Звона су изливена у чувеној ливници "Грасмајр" из Инсбрука у Аустрији, која се овим послом бави већ 400 година. Ливење је започело у јуну ове године и том приликом је Митрополит загребачко-љубљански Јован служио свету архијерејску литургију и молебан у ливници. Звона су направљена од бронзе, али је састав ове легуре тајна. "Грасмајрова" звона и електронска опрема имају многе цркве у Београду и Републици Српској.
Допремање светосавских звона био је изузетно радостан и дугоочекивани догађај, којем је без посебне организације и анимације присуствовало неколико десетина људи који су се окупили у порти светосавског храма. Њихово нестрпљење било је видљиво. Око 18.30 часова у светосавску порту ушао је огромни бели шлепер, што су присутни пропратили певањем светосавске химне. Убрзо је отпочело распакивање изузетне пошиљке, а на камион се попео и проф. др Војислав Миловановић, министар вера у Влади Србије и протонеимар храма. Уз помоћ великих дизалица, у непосредној близини храма спуштана су најпре најтежа и највећа звона. Одушевљени народ је богобојажљиво прилазио, крстио се и целивао звона.
"Звона ће се постављати постепено. Монтажа траје кратко, али су припремни радови спори. Осталих четрдесет најтежих и најлакших звона очекујемо за десет дана, а монтажа ће бити завршена током следећег месеца", објаснио је министар Миловановић. Четири највећа - клатећа звона биће постављена у југозападном звонику, ка савској падини, док ће остала, свирајућа звона, бити у тзв. карилону, односно северозападном звонику. "Свако звоно има основни тон и још 50 хармонијских тонова. Управо је највећа уметност да се ови тонови ускладе и то се ради електронским путем", каже професор Миловановић. Кад сва звона пристигну из аустријске ливнице, свечано освећење обавиће Његова светост патријарх српски господин Павле, са више архијереја СПЦ.
Звона ће сваког дана у подне свирати Светосавску химну, док ће сваког сата бити интониран рефрен. Најављено је да ће се први пут звона огласити на Божићној литургији наредне године.