Хронологија догађаја 2001. године

09.5.2001.
ПОЧЕЛО ЛИВЕЊЕ СВЕТОСАВСКИХ ЗВОНА


Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Јован благословио је јуче у Звоноливници "Грасмајр" у Инсбруку (Аустрија) почетак ливења звона за београдски Спомен-храм Светог Саве. Почетку ливења 49 звона за монументални врачарски храм, која би требало да буду урађена и постављена до краја ове године, присуствује делегација СПЦ у којој су, осим митрополита Јована, главни секретар Синода СПЦ протојереј- ставрофор Милан Јанковић, старешина београдске цркве Светог Саве протојереј Стеван Влачић и протонеимар Спомен-храма проф. др Војислав Миловановић. Највеће светосавско звоно тешко је 6.128 кг, а најмање има само 11 килограма. За ливење свих 49 звона већ су се нашли дародавци.

Освећење звона у звоноливници Грасмајр у Инсбруку, 08.5.2001. године

Воштани модели за звона, звоноливница Грасмајр у Инсбруку 2001. године

Воштани модели за звона, звоноливница Грасмајр у Инсбруку 2001. године

Звоно у звоноливници Грасмајр у Инсбруку 2001. године

Воштани модели за звона, звоноливница Грасмајр у Инсбруку 2001. године

10.05.2001.
МАРКА ЗА ИЗГРАДЊУ СВЕТОСАВСКОГ ХРАМА


На предлог Светог архијерејског Синода СПЦ, Влада Републике Србије донела је уредбу о издавању поштанске марке на којој ће бити Спомен-храм светог Саве на Врачару, а приход од њене продаје послужиће за завршетак изградње једног од највећих православних храмова у свету. Продаја "светосавске" марке почеће данас, а трајаће до Савиндана - 27. јануара - 2002. године. Ликовно решење ове марке, чија је номинална вредност 1,90 динара, урадио је Радомир Бојанић, академски сликар из Београда. Уз текст "За храм Светог Саве на Врачару", на овој поштанској марки је приказан светосавски храм у изградњи, а одштампана је у Заводу за израду новчаница, у тиражу од пет милиона примерака.

Доплатна маркица 1939. године

Доплатна маркица 2001/2002. године

Доплатна маркица 2001/2002. године

Доплатна маркица 2003. године

Доплатна маркица 2003. године

Доплатна маркица 2003/2004. године

Доплатна маркица 2004. године

10.05.2001.
ПОГЛАВАРИ СРПСКЕ И ПОЉСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ХРАМУ


Поглавари Српске и Пољске православне цркве - Његова Светост Патријарх српски Господин Павле и Његово Високопреосвештенство Митрополит варшавски и целе Пољске Сава, служили су 10. маја, на дан спаљивања моштију Светог Саве, Свету архијерејску литургију у малом храму посвећеном првом српском архиепископу а затим су посетили спомен-храм.

Посета Митрополита пољског Саве Храму Св. Саве на Врачару, 10. мај 2001. године

Митрополит пољски Сава са протонеимаром Храма Св. Саве проф. др Војиславом Миловановићем

05.07.2001.
УСКОРО РЕОСНИВАЊЕ ДРУШТВА ЗА ПОДИЗАЊЕ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ


Његова Светост Патријарх српски Господин Павле примио је јуче у Патријаршијском двору СПЦ републичког премијера Зорана Ђинђића и министра вера у српској Влади Војислава Миловановића. Ђинђић је рекао да је "главна тема сусрета био темпо увођења веронауке" у наше школе. Осим о увођењу веронауке, рекао је премијер Ђинђић, разговарали смо и о завршетку храма Светог Саве на Врачару. "То је објекат од националног значаја и мислим да би било добро да се убрза његов завршетак", изјавио је Премијер, објашњавајући да је при сусретима са привредницима и банкарима који успешно послују упркос тешким околностима већ разговарао о реоснивању Друштва за подизање Храма Св. Саве на Врачару.