Хронологија догађаја 2000. године

Септембар 2000.
Прво крштење у Храму


У Храму Светог Саве је по први пут обављено крштење! Мали дечак, Урош Ненезић, је имао ту "част".

Прво крштење у Храму Св. Саве, дечак Урош Ненезић, септембар 2000. године

Дечак Урош Ненезић - прво крштено дете у Храму Св. Саве, септембар 2000. године

06.10.2000.
ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ СЛУЖИО МОЛЕБАН ЗА СПАС И СРПСКО ПОМИРЕЊЕ


На Светосавском платоу, између Спомен-храма Светог Саве и Народне библиотеке Србије, на за то припремљеној бини, јуче после подне Његова светост патријарх српски господин Павле служио је - у саслужењу са епископом хвостанским господином Атанасијем (Ракитом), протонамесницима и свештенством Архиепископије београдско-карловачке Молебан за спас и помирење српског народа. Молитви је присуствовало, како се процењује, неколико десетина хиљада грађана, а међу њима и велики број јавних личности из света културе и политике: др Зоран Ђинђић, проф. др Војислав Миловановић, др Светозар Стојановић, др Славенко Гргуревић и др.

Молебан за спас Србије, испред Храма Св. Саве 06.10.2000. године

Молебан за спас Србије, испред Храма Св. Саве 06.10.2000. године

У парохијском дому пре молебана, с лева на десно: Његова Светост Патријарх Павле, протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић, академик Матија Бећковић, старешина Саборне цркве отац Петар Лукић, др Зоран Ђинђић

После молитве "за мир између оних који су до сада били на власти и оних који су по вољи Божијој и вољи народа изабрани да преузму власт", као и да се "угаси свака свађа" и да се "једни повуку часно и мирно, а други приђу власти часно и мирно", патријарх Павле се обратио присутнима кратком беседом. Подсећајући да наша држава ових дана треба да доживи свенародни преображај, али и укидање санкција и са светом успостави дуго чекану и жељену везу, патријарх Павле је позвао све на "покајање, праштање и помирење" и да "из ума и срца искорене сваку помисао на мржњу, освету и сукобе".
"Благодаримо свој верној деци Српске православне цркве што су показала толико потребну одговорност у овом тешком времену, послушавши савете и апеле Светог архијерејског синода Српске православне цркве", рекао је патријарх Павле, помоливши се и за душе прекјуче пострадалих на београдским улицама и брзо оздрављење свих поврђених.
"Још једанпут молимо све државне органе Србије, Црне Горе и Југославије, а посебно војску и полицију, да што пре прихвате народну вољу изражену на изборима 24. септембра и признају новоизабраног председника др Војислава Коштуницу, као што је то већ учинио цео демократски свет. То је једини предуслов да се успостави законити поредак и да наша напаћена земља крене путем препорода и обнове", поручио је јуче са Светосавског платоа Његова Светост Патријарх Павле. Подсећајући затим на Христове речи: Што не желите себи не чините другима, патријарх Павле је пожелео да Бог свима "подари јеванђелску храброст, чојство, мудрост, одговорност, слогу, доброту и љубав".